lauantai 16. huhtikuuta 2016

Niinistö yllättyi lappilaisten viesteistä ja suunnittelee huippukokousta Suomeen ja Lappiin

Myönteinen artikkeli Suomen Lapista. Kyllähän artikkelissa mainittu maailman huippukokous esim. Rovaniemellä olisi kova juttu...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Niinistö yllättyi lappilaisten viesteistä ja suunnittelee huippukokousta Suomeen ja Lappiin

VELI-JUKKA MUSTAJÄRVI
Turvamiehet liki litystyivät, kun rovaniemeläiset ryntäsivät kättelemään Niinistöä. Nimmareita pyydettiin, valokuvia otettiin, lahjoja jaettiin ja lapsia työnnettiin eturintamaan kuin amerikoissa ikään.

Lordin aukio kuhisi perjantaina väkeä, kun kaupunkilaiset odottivat Lapin reissunsa Rovaniemelle päättävää presidentti Sauli Niinistöä. Eturiviin Sampokeskuksen kupeeseen nostetun lavan reunaan olivat majoittuneet Koskikadun päiväkodin esikouluikäiset koskikarat, jotka olivat piirtäneet presidentille kuvan.
– Tässä on meidän päiväkoti ja me kaikki! hihkaisi kuvaa pidellyt Kerttu levitellen paperia.
Kertun vieressä Mintun silmät säihkyivät.
– En ole koskaan nähnyt presidenttiä!
No, tiedätkös mikä se presidentti oikein on?
– En tiedä! Jännittää! Koska se oikein tulee?
Ja tulihan se.
– Pitäisi ottaa lakki pois päästä ja huutaa: hyvää päivää herra presidentti, tuumasi mies lapsi sylissään.
Niinistö kiipesi lavalle ja otti omansa todeten, kuinka aurinko on paistanut, Lapin luonto ottanut mielen haltuunsa ja Lapista saadut terveiset olleet rohkaisevampia kuin hän osasi odottaa.
Matkailu on kasvamassa hämmästyttävällä vauhdilla. Ilmassa on runsaasti tulevaisuuden uskoa, kiitteli Niinistö, joka kertoi myös huomanneensa, että Lapissa ihmiset kantavat ihailtavasti huolta siitä, miten Lappi selviää ja pärjää maailman melskeissä sen sijaan, että miettisivät vain omaa etuaan.
– Pikku hiljaa alkaa toteutua se, mitä on arveltukin eli että talouden veturia alkaakin tulla täältä Suomen yläpäästä – tai ainakin myötäveturia melkoiseen mittaan.
Niinistö totesi ”avanneensa aika reippaasti päätään”, kun kotisoffalle on tv-uutisia katsellessa välittynyt tunnelma, ettei oikein mitään tapahdu.
– Nyt viimeiset viikot ovat minusta olleet tällä vuosikymmenellä ensimmäinen kerta, kun jotain ainakin yritetään vakavissaan tehdä.
– Kaiken hyvän saavuttamisen ehtonahan on, että edes yritetään. Se on selvä merkki eteenpäin menosta, koska sellainen puhti tarttuu ja voimme jokainen tartuttaa sitä toinen toisiimme.
Mahdollisuuksia Niinistö näkee myös Suomen aloittaessa Arktisen neuvoston puheenjohtajana ensi vuonna.
– Se antaa meille erinomaisen tilaisuuden ajaa meille tärkeitä asioita ja nostaa esiin niitä kysymyksiä, jotka liikuttavat ihmisiä arktisilla alueilla.
Tällainen on mm. Rovaniemeltä karkaamassa oleva EU:n arktinen informaatiokeskus, jota Niinistön mukaan pitää pitää vahvasti esillä.
Niinistö kertoi myös haaveestaan, jota hän on jo tunnustellutkin alustavasti maailmalla.
Jos maailma olisi puheenjohtajakauden alkaessa sopivan lientyneessä asetelmassa, Suomi voisi yrittää järjestää huippukokouksen, jossa maailman mahtavimmat presidentit tapaisivat toisensa. Minusta tällainen sopivan viileä ilma kuin täällä vallitsee, on ihan hyvä ympäristö puhua vähän kuumemmista asioista.
Niinistö palasi puheessaan myös Venäjän kanssa pakolaistulvan katkaisemiseksi tehtyyn rajasopimukseen, jota on moitittu väärin sammutetuksi.
– Minä en ota koskaan vastaan sitä kritiikkiä, että asiassa olisi menetelty jollain tavalla väärin. Toinen vaihtoehto olisi ollut se, että ei sitten sovita, ollaan itsepäisiä ja annetaan maahanmuuttajien tulla. Sitä ratkaisua Suomi ei minusta olisi kestänyt.
Niinistö kommentoi myös Itämerellä sattunutta venäläishävittäjien lentoa lähelle yhdysvaltalaisalusta, jota hän pitää valitettavana ja vaarallisenakin.
– Kun ei vain tulisi mitään satunnaista yksilöiden näyttämishalua, sillä vahingosta on moni iso paha asia saanut alkunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti