Kerrankin Paavo Lipponen on oikeassa, juuri näin, lisää aktiviteettia. Kuinka paljon alla olevasta Pohjoinen ulottuvuus-käsitteestä onkaa puhuttu ja kirjoitettu? Tulokset ovat olleet aika mitättömät, mutta jospa se nyt avautuisi...
Pätkä Wikipediatekstiä:
Pohjoinen ulottuvuus
Pohjoinen ulottuvuus (PU) on yhteistyötä neljän tasavertaisen kumppanin, Euroopan unionin, Venäjän, Norjan ja Islannin välillä. Maantieteellisesti pohjoisen ulottuvuuden alue kattaa Luoteis-Venäjän, Itämeren ja Euroopan arktiset alueet, mukaan lukien Barentsin alue. Pohjoisen ulottuvuuden tavoitteena on käytännön yhteistyön avulla tukea vakautta, hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueella. Hallitustenvälisen yhteistyön lisäksi pohjoinen ulottuvuus on laajentunut myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä liike-elämän väliseksi yhteistyöksi.
Pohjoinen ulottuvuus oli ensimmäisen kerran EU-laajuisesti esillä joulukuussa 1997 Luxemburgin Eurooppa-neuvostossa, jossa Suomi teki asiaa koskevan aloitteen. FeiranEurooppa-neuvostossa kesäkuussa 2000 hyväksyttiin pohjoisen ulottuvuuden ensimmäinen toimintasuunnitelma. Pohjoisen ulottuvuuden politiikka uudistettiin Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2006. EU:n, Venäjän, Norjan ja Islannin kesken neuvotellut uudet PU-asiakirjat astuivat voimaan vuoden 2007 alussa ja toimivat nykyisen pohjoisen ulottuvuuden yhteistyön perustana.
Pohjoisen ulottuvuuden yhteistyömuotona on kumppanuusmalli. Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuudet pohjautuvat avoimelle, tasavertaiselle ja laajapohjaiselle osallistumiselle. Kumppanuudet ovat luonteeltaan erilaisia, mutta niissä kaikissa pyritään yhdistämään poliittinen linjanveto, asiantuntijatyö ja käytännön tason hanketoiminta. Kumppanuuksia on kaikkiaan neljä:
- ympäristökumppanuus
- sosiaali- ja terveyskumppanuus
- liikenne- ja logistiikkakumppanuus
- kulttuurikumppanuus
Muita toimintamuotoja ovat Pohjoisen ulottuvuuden instituutti ja Pohjoisen ulottuvuuden yritysneuvosto. Pohjoiset alueneuvostot (Itämeren valtioiden neuvosto, Barentsin euroarktinen neuvosto, Arktinen neuvosto sekä Pohjoismaiden ministerineuvosto) osallistuvat pohjoisen ulottuvuuden toimintaan tuomalla omia kehityskohteitaan PU-politiikan piiriin sekä tukemalla PU-hankkeiden toimeenpanoa eri tavoin.
Pohjoisen ulottuvuuden politiikalla on omat toimielimet, jotka kokoontuvat säännöllisesti keskustelemaan pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä. Myös kumppanimaiden parlamentaarikot kokoontuvat joka toinen vuosi Pohjoisen ulottuvuuden parlamentaarikkofoorumiin edistämään toimintaa.
Pohjoinen ulottuvuus saa rahoituksensa yhteisrahoituksen periaatteella. Rahoitus tulee osallistuvien maiden lisäksi EU:n rahoitusinstrumenteista ja -ohjelmista sekä kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta.
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:
Lipponen haluaa Suomen aktivoituvan arktisessa politiikassa
PEKKA AHO
Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kehottaa Suomea tavoittelemaan johtavaa asemaa arktisessa politiikassa. Avoimessa kirjeessä pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) Lipponen arvioi, että Suomella on nyt erinomainen mahdollisuus hyödyntää kasvava kansainvälinen mielenkiinto arktisia alueita kohtaan.
Suomi ottaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden Yhdysvalloilta vuosiksi 2017–2019.
Suomen kannattaa Lipposen mielestä nyt toisaalta tukea Yhdysvaltojen puheenjohtajuutta Arktisessa neuvostossa ja hakea Yhdysvaltojen tukea Suomen puheenjohtajakauden tavoitteille.
Suomalainen elinkeinoelämä voisi myös olla aktiivisempi hyödyntämään arktisen alueen potentiaalia. Suomalaisyritykset eivät ole lähteneet tarjouskisoihin mukaan.
– Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin kuukausittaiset tarjouspyynnöt saattavat nousta miljardiin euroon kuukaudessa, mutta suomalaisilla yrityksillä on ollut vaikeuksia tarjousten tekemisessä tai kiinnostus on puuttunut. Ruotsi vie Norjaan kymmenen kertaa enemmän kuin Suomi, Lipponen huomauttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti