keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Lapin kauppakamari: Arktisen alueen investointipotentiaali on 195 miljardia...

Kyllähän tuo Kaidin tulo Kemiin toisi koko talousalueellemme. Lappiinkin positiivista pöhinää niin kuin eräs Kemin kaupungin johtava virkamies asian ilmaisi. 

Suora nettilainaus Yle Kemi-sivuilta hiukan tuunattuna:

Lapin kauppakamari: Arktisen alueen investointipotentiaali on 195 miljardia


Euroopan arktisen alueen yhteenlaskettu investointipotentiaali on Lapin kauppakamarin arvion mukaan vähintään 195 miljardia euroa. Juuri nyt uusia mahdollisuuksia yrityksille on avautumassa biotalouden ja Kiinan strategisten investointien myötä, arvioidaan seitsemättä kertaa järjestettävässä Arctic Business Forumissa. Myös vihreällä taloudella on kasvavaa merkitystä.
Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisimpien osien sekä Venäjän Murmanskin ja Arkangelin alueiden yhteenlaskettu investointipotentiaali on lähes sama kuin viime vuonna, yli 195 miljardia euroa. Uusina mahdollisuuksina perinteisen offshore-toimialojen rinnalle on nyt nousemassa bioenergiatuotanto.
– Vihreä talous tuo runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Uudentyyppisen liiketoiminnan harjoittaminen vaikuttaa positiivisesti paitsi yritysten toimintaympäristöön, myös alueen työllisyyteen ja jopa liikenteen kehittymiseen, arvioi Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.
Lapin investointipotentiaalia korottaa kiinalaisomisteisen Kaidi Finland -yhtiön suunnittelema miljardi-investointi Kemiin, joka maailman ensimmäisenä uuden sukupolven biodieseljalostamona käyttäisi raaka-aineena puupohjaista biomassaa. Hanke toisi lukuisia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille ympäri Suomen ja olisi esimerkki kaivatuista ulkomaisista investoinneista.

Riski: mielenkiintoa ei riitä

Arctic Business Forumissa on ensi kertaa esillä arktiseen talouteen liittyvät riskit. Yhdeksi merkittävimmistä riskeistä on muodostumassa se, ettei arktiseen riitä mielenkiintoa eikä siihen haluta panostaa takavuosien valtavan arktisen innostuksen, talouskriisin ja raaka-aineiden hintojen putoamisen johdosta.
– Alueen investointipotentiaali on edelleen olemassa, vaikka monet hankkeet ovat pysähdyksissä. Pitää olla pitkäjännitteisyyttä, joustavuutta ja sopeutumiskykyä, toteaa toimitusjohtaja Timo Rautajoki Lapin kauppakamarista.
Foorumin yhteydessä julkistettiin myös nyt viidettä kertaa Etelä-Suomen yrityksille tehdyn kyselyn tulokset. Ensimmäistä kertaa talouskriisin jatkuminen nousi merkittävimmäksi kaupan esteeksi. Yritysten välinen yhteistyö ja verkostoituminen ovat yritysten mielestä paras tapa päästä pohjoisen hankkeisiin mukaan.
Kansainvälinen Arctic Business Forum järjestetään Rovaniemellä 6.-7.4.2016 seitsemättä kertaa. 
Foorumissa käsitellään Euroopan arktisen alueen investointihankkeiden ja talousyhteistyön kehittymistä. Kansainvälinen tapahtuma tuo yhteen pohjoisen mahdollisuuksista kiinnostuneet yritykset ja elinkeinoelämän sidosryhmät ympäri Suomen ja maailmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti