Nato ja Venäjä yhteiseen kokoukseen ensi viikolla
Sotilasliitto Nato ja Venäjä aloittavat uudelleen vuoropuhelun kahden vuoden hiljaiselon jälkeen. Nato katkaisi käytännön yhteistyön Venäjän kanssa Ukrainan sotatoimien seurauksena.
Naton ja Venäjän neuvoston kokous pidetään 20. päivänä huhtikuuta Brysselissä.
Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan kokouksen pääaihe on Ukrainan kriisi ja tarve panna Minskin rauhansopimukset kaikilta osin voimaan.
Lisäksi suurlähettilästason kokouksessa pohditaan Afganistanin tilannetta ja terrorismin uhkaa.
Naton ja Venäjän neuvosto perustettiin vuonna 2002, ja alkuvaiheessa yhteistyö oli hyvinkin aktiivista.
Venäjän sotatoimet Georgiassa vuonna 2008 jäädyttivät yhteistyön, ja tuon jälkeen yhteistyö on ollut väkinäistä.
Venäjän vallattua Krimin ja aloitettua sotatoimet Itä-Ukrainassa Nato keskeytti kaiken käytännön yhteistyön Venäjän kanssa huhtikuussa 2014. Keskusteluyhteys on pidetty voimassa Venäjän suuntaan, mutta käytännön yhteistyö on torjuttu.
Nato nyt aktiivinen Venäjän suuntaan
Naton pääsihteeri Stoltenberg on koko virkakautensa ajan korostanut, että Venäjän kanssa pitää olla puheväleissä, samalla kun Venäjän aggressiviset toimet ennen muuta Ukrainassa on jyrkästi tuomittu.
Runsas vuosi sitten tehty Minsk II -sopimus on edelleen suurelta osin toteutumatta. Ukrainan kriisin osapuolet ovat korostaneet sopimuksen merkitystä, mutta käytännön toimet puuttuvat. Nato haluaa nyt nostaa asian esille Venäjän kanssa.
Nato on viime aikoina vahvistanut tuntuvasti sotilaallista läsnäoloaan itäisessä Euroopassa, vastauksena Venäjän aggressiolle.
Nyt Nato haluaa, että lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta keskustellaan yhteisen pöydän ääressä. Tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja vähentää sotilaallisiin toimiin sisältyviä riskejä.
Naton ja Venäjän suhteessa ei ole odotettavissa isoa muutosta ensi viikon tapaamisessa.
Venäjää Natossa edustanut suurlähettiläs Alexander Grushko sanoo, että suhteet Natoon eivät parane ennenkuin Nato luopuu eristämästä Venäjää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti