maanantai 11. huhtikuuta 2016

Uusi keskusjärjestö alkoi jo rapautua...


Uusi keskusjärjestö alkoi jo rapautua

Hoitoalan Tehy otti hankkeeseen etäisyyttä pääsiäisen alla.

PÄÄKIRJOITUS  
Helsingin Sanomat



TYÖMARKKINOILLA päähuomio oli menneenä talvena ja on vielä nyt keväälläkin niin sanotuissa kilpailukykyneuvotteluissa.
Niiden varjoon ja osin jalkoihinkin on jäänyt SAK:n ja STTK:n liittojen puuhaama uusi palkansaajajärjestö. Projekti on alkanut jo rapautua, kun liittoja on jättäytymässä hankkeesta pois.
Toistaiseksi merkittävin takaisku hankkeelle tuli pääsiäisen alla, kun STTK:lainen hoitoalan Tehy otti etäisyyttä uuteen keskusjärjestöön. Virallista päätöstä liitto ei ole tehnyt, mutta puheenjohtaja Rauno Vesivalon puheista voi päätellä, että Tehy on jo jättäytynyt kyydistä (HS 17.3.). 
Tehy on STTK:n suurin jäsenliitto. Sillä on opiskelijajäsenet mukaan lukien noin 160 000 jäsentä. Se voi vetää pienempiä liittoja mukaansa.
Jotkin muutkin STTK:laiset liitot harkitsevat poisjääntiä. Poliisijärjestöjen liitto harkitsee loikkaa Akavaan, Suomen fysioterapeutit ovat Akavaan jo siirtyneet.
Akavasta keskusjärjestöhankkeessa on ollut mukana kaksi liittoa. Niistä toinen, Tekniikan ammattilaiset KTK, jättäytyi pois.
Insinööriliitto puolestaan jakautuu, jos liitto menee mukaan uuteen keskusjärjestöön, vaikka liiton puheenjohtaja Pertti Porokari on ollut keskusjärjestöhankkeen keskeinen puuhamies. Akavaan jäämistä haluavat insinöörit ovat perustaneet oman yhdistyksen, Akavan insinöörit.
Liittojen on tarkoitus päättää kevään mittaan, lähtevätkö ne mukaan vai eivät. Kesäkuun alussa on tarkoitus kirjoittaa aiesopimus mukaan lähtevien liittojen kesken. Aikataulun mukaan uusi järjestö aloittaisi ensi vuoden alussa.
Hanketta lähti selvittämään 49 liittoa, pääosin SAK:sta ja STTK:sta. Keskusjärjestöstä piti tulla vahva, 1,7 miljoonan jäsenen edunvalvoja. Nyt järjestöstä näyttäisi tulevan huomattavasti pienempi, mikäli hanke ylipäätään toteutuu. UP-uutispalvelun haastattelussa hankkeen projektipäällikkö Juha Heikkala arveli, että liittojen paukut eivät riitä joka asiaan, kun keskusjärjestöhankkeen lisäksi meneillään ovat alakohtaiset neuvottelut kilpailukykysopimuksesta ja valmistelut vientivetoiseen palkkamalliin siirtymiseksi.
Hankkeen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran parin viikon päästä. 
Heikkalan mukaan silloin on syytä pohtia, pitäisikö ottaa aikalisä.
Paremmalla tolalla taitaa näinä aikoina olla neljän SAK:laisen teollisuusliiton yhdistymishanke. Metalliliiton, Paperiliiton, Teamin ja Puuliiton on tarkoitus yhdistyä ensi vuoden lopulla. Liitosta tulisi 270 000 jäsenellään maan suurin ammattiliitto.
Mikäli uusi keskusjärjestö vielä syntyy, siitä tulee toisen näköinen kuin runsaat toista vuotta sitten kaavailtiin. Keskusjärjestöjen rooli joka tapauksessa muuttuu, koska Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ilmoittanut, että huhtikuun jälkeen se ei enää tee keskitettyjä ratkaisuja. Tämä neuvottelukierros ehtii vielä mukaan. Palkansaajien yhteisjärjestö joutuisi kuitenkin miettimään uudelleen olemassaolonsa syyn.
Liitot lähtivät keskusjärjestöhankkeeseen toiveikkaina, ajatuksella ”tällä kertaa se onnistuu”. 
Matkan varrella perinteiset pelot ja epäluulot ovat päässeet pintaan. STTK:laisia liittoja arveluttaa SAK:n liittojen avoin vasemmistolaisuus.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun keskusjärjestöjä yritetään yhdistää. STTK:kin on kahden keskusjärjestön yhteenliittymä – se syntyi toimihenkilöiden ja virkamiesten keskusliiton TVK:n konkurssin jälkeen. Useimmat TVK:n liitot liittyivät silloin teknisten toimihenkilöiden STTK:hon, osa Akavaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti