sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Outokummun Tornion tehtaille tunnustusta kiertotaloudesta...

Erinomasta Outokumpu! Erinomainen aine on tuo ferrokromikuona, puhumattakaan päätuotteesta jaloteräksestä.

Pienenä yksityiskohtana en malta olla mainitsematta, että työhuoneeni kirjahyllyssä on litran lasipullo, jossa on noin 750 ml ferrokromikuonaa. Pullon kylkeen on liimattu OKTO-ERISTEEN analyysiarvot. Sain pullon ystävältäni, Outokummun teräslaboratorion laboratoriomestarilta Kimmo Karvoselta eläkkeellejäämisjuhlassani Kemin tekulla Kivikankaalla lokakuussa 2008. Kimmo tiesi, että olimme käyttäneet heidän tuotteitaan - ferrokromikuonaa - rapiat täysperävaunurekallisen verran.

Missä? 

Tontillemme viimeksi rakennettu rakennus, Pikkupuoli (entinen Ekoateljee) on ferrokromikuonapatjan päällä...   

Suora nettlainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Outokummun Tornion tehtaille tunnustusta kiertotaloudesta

NINA SUSI
Outokummun Tornion tehtaan ovat saaneet kiitosta kiertotaloudesta.

Outokummun ferrokromituotanto ja ruostumattoman teräksen tehdas Torniossa saivat tunnustusta kiertotaloudesta.
Ruostumattoman teräksen pääraaka-aineena on teräsromu. Kiertotalouden tavoitteena on luoda jätteetön talous kierrättämällä ja keräämällä arvokkaat ainesosat tuotantoprosesseista hyötykäyttöön.
Tutkimuskeskus Nordregio nosti Kemi–Tornion talousalueen kiertotalouden mallialueeksi Pariisin ilmastokokouksessa viime vuonna.
Tornion tehtaat ovat tuotteistaneet tuotannossa sivutuotteena syntyvän kuonan. Se on kivipohjainen sivutuote, joka on välttämätön malmien ja metallien sulatus- ja sulavaiheessa.
Mineraalituotteena kuonalla voi korvata puhtaita maaperän raaka-aineita kuten esimerkiksi maanteiden rakenteissa käytettävää kalliomursketta.
Outokumpu myy kuonan yrityksille ja kotitalouksille tai käyttää sen uudelleen omissa tuotanto- tai rakennusprojekteissa.
– Outokumpu on panostanut paljon tehtaittensa sivuvirtojen tuotteistamiseen. Esimerkiksi ferrokromituotannon kuonat on hyödynnetty tehtaan avaamisesta eli vuodesta 1968 lähtien. Outokummun ferrokromiuuni hyödyntää ainutlaatuisella tavalla clean tech -ajattelua. Sillä voidaan tuottaa ferrokromia ja kuonaa, sanoo Outokummun vastuullisuudesta ja ympäristöstä vastaava johtaja Juha Ylimaunu.
Yhtiö tutkii hänen mukaansa kaikkia tuotannon materiaalivirtoja löytääkseen niille uudelleenkäyttöä tai tapoja tuotteistaa ne.
– Outokummun kuonatuotteet ovat arvioiden mukaan säästäneet yli 20 miljoonaa kuutiometriä peruskalliota Pohjois-Suomessa, Ylimaunu toteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti