tiistai 5. huhtikuuta 2016

Nordea skandaalin keskellä - missä Nalle luuraa?

    Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan. Jään odottelemaan Suomen kuuluisimman perintöveropakolaisen Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin koottuja selityksiä.
      Kyllä hän kohta esiin tulee Armani puvussaan, lakeerikengät kiiltävinä jaloissaan, hiukset huolellisesti suittuina ja partakarvat ojennuksessa. Kädet viuhtoen ja silmät somasti hämmästyksestä pyöreinä hän toteaa: "Ei Nordea pahimpia roistoja = verosuunnittelijoita ole, jne. ..."
        Tässä tämän päivän eli torstain 07.04.2016 selittelyä:

Wahlroos kommentoi Nordea-kohua: ”Emme ole tehneet mitään väärää”

Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mielestä yhtiön ympärillä vellova kohu on ylimitoitettu. Wahlroosin mukaan kohu saattaa kuitenkin jättää kolhun yhtiön maineeseen.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Nordea skandaalin keskellä - missä Nalle luuraa?


Kristiina Hallman
Kristiina Hallman
Panama-paperit nostivat Nordean lööppeihin rikkaiden veronkiertäjien auttajana. Pankki on perustanut lähes 400 omaisuutta hallinnoivaa veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Neitsytsaarille 2014 päättyneellä kymmenvuotisjaksolla.
Miten Nordean hämärää toimintaa kommentoi hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos? Ei yhtään mitenkään. Kauppalehden haastattelupyyntöön vastattiin, että ainakaan tänään hallituksen puheenjohtajan aikataulu ei veny haastatteluihin Nordean roolista veroparatiisiyhtiöpalvelujen tarjoajana.
Nordean asenne verosuunnitteluun on totta kai ollut myönteinen, sillä korostuksella, että kyse on laillisesta toiminnasta.
Wahlroos on itsekin ollut verosuunnittelun mannekiinina, kun hän on siirtänyt omaisuuttaan lapsilleen ja muuttanut asumaan Suomesta Ruotsiin.
Wahlroos on ollut Nordean hallituksessa vuodesta 2008 ja puheenjohtajana 2011 alkaen. Pankkiirina Wahlroosin täytyy tuntea sekä liiketoiminnan päivänvaloa kestävä puoli että sen pimeä puoli.
Selvää on jo, ettei Nordealla ole puhtaita jauhoja pussissaan ainakaan Luxemburgin kautta hoidetussa varainhoidossa. Suomen maajohtaja Ari Kaperi on myöntänyt, että hallintayhtiöitä on Panamassa vielä 90 kappaletta.
Se, että joku ylipäätään tarvitsee verottajan ulottumattomissa olevia yhtiöitä, kertoo halusta piilottaa omaisuutta tai sen tuottoja, jotka olisivat veroalaisia.
Nordean johto tapaa tänään Ruotsin Finansinspektionin. Pankkialan valvoja haluaa selvittää Luxemburgin sivukonttorin toimia. Luxemburg ei ole toiminut omin päin. Se on ollut yhtälailla ylimmän johdon ohjauksessa kuin mikä tahansa muukin sivukonttori. Pankilla on oltava näyttöä, että toimintatavat ovat muuttuneet sitten vuoden 2009, kuten se väittää.
Nordean julkinen kuva on jo nyt ryvettynyt veroparatiisiselvityksen takia.
Tiettävästi Nordean verkkopankissa oli poikkeuksellista ruuhkaa eilen illalla. Asiakkaat siellä hoitelivat aktiivisesti pankkiasioitaan. Somea seuraavat havaitsivat, että uho Nordean hylkäämisestä oli kova. Moni varmaan viekin rahansa kilpaileville pankeille.
Panama-papereidet tiedot ovat vasta jäävuoren huippu.
Emme tiedä Mossack Fonseca -asianajotoimiston markkinaosuuttaa veroparatiisiyhtiöpalveluissa. Emmekä tiedä veroparatiisipalvelujen osuutta Nordean tuotoista. Ilmaiseksi pankki ei ole varakkaita veronkiertäjiä auttanut.
Wahlroos on kasvattanut Nordean arvoa vuosikymmenet. Nyt osakkeenomistajien on syytä olla huolissaan siitä, onko Wahlroos pankille riski, joka laskee omaisuuden arvoa pankkitoiminan pimeän puolen paljastuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti