Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Presidentin miehet
Huippusellisti Sergei Rolduginin paljastuminen presidentti Putinin pankkiasioiden välimieheksi hätkähdytti monia, vaikka klassisen musiikin ja vallanpitäjien välinen suhde on Venäjällä pitkä ja ristiriitainen.
Judokavereita, datshanaapureita, jääkiekkovaikuttajia. Panama-papereiden paljastamia venäläisnimiä on esitelty julkisuudessa aiemminkin presidentti Vladimir Putinin miehinä.
Tietovuodon keskeisin henkilö on kuitenkin yllättäen muusikko, ykkösrivin sellisti Sergei Roldugin.
Virtuoosi on ollut usein nähty solistivieras myös Suomessa, Mikkelin musiikkijuhlilla.
Mikä vei 64-vuotiaan sellistin Panama-skandaalin keskeiseksi hahmoksi?
Venäjällä klassisen musiikin tekijät ovat monesti olleet vallanpitäjien suojeluksessa, mutta heidän suosiollaan on myös kääntöpuolensa.
Näin näyttää olevan myös sellisti Sergei Rolduginin kohdalla.
Roldugin jatkoi opintojaan maineikkaassa Leningradin konservatoriossa, ja 1980-luvulla ura jatkui maan klassisen musiikin eturivissä: hänestä tuli Kirovin oopperan ykkössellisti. Tuolloin vielä kommunistijohtajan nimeä kantanut kulttuurilaitos tunnetaan nyt Pietarin Mariinski-teatterina.
Selitys Rolduginin poikkeukselliselle uralle löytyy nuoruuden ajalta. Ystävien verkosto ja keskinäinen kaveruus auttoivat neuvostokansalaisia pärjäämään, kun kaikesta oli pula.
Brittiläinen tutkiva toimittaja Luke Harding on koonnut tietoja nuoren sellistin elämästä Leningradissa. Harding oli brittiläisen Guardian-sanomalehden Moskovan-kirjeenvaihtaja, kunnes Venäjä karkotti hänet maasta vuonna 2011.
Rolduginin veli opiskeli samassa Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n koulussa kuin eräs Vladimir Vladimirovitsh Putin. Ilmeisesti tätä kautta Putin ja Roldugin tutustuivat.
Nuorten miesten Leningradin-vuosiin kuului varsin tavallisia asioita: nujakoita, jalkapalloa, lauluiltoja.
Sellisti jopa järjesti Putinin ensitreffeille erään Aeroflotin lentoemännän kanssa.
Seurueen ajopelinä oli soittajan Lada, mikä kaiketi teki vaikutuksen. Ainakin lentoemäntä-Ljudmilasta tuli Vladimir Putinin vaimo.
Sergei Rolduginista tuli Vladimir Putinin läheinen ystävä, ja tämän ensimmäisen tyttären kummi.
Opiskeluajat ja nuorten perheiden ruuhkavuodet ovat vaihtuneet näyttäviin uriin: Putin on maansa johtaja, Rolduginista tuli huippumuusikko.
Konserttisalien auloja koristavat rakentamista tukeneiden firmojen ja oligarkkien nimet. Klassinen musiikki kukoistaa vallanpitäjien suosiossa.
Tuella on myös hintansa.
Panama-papereiden myötä selvisi, että sellisti Roldugin on – omasta tahdostaan tai kenties osin tietämättään – sotkeutunut korviaan myöten hämäriin talousyhteyksiin.
Veroparatiisiyhtiöt näyttävät olevan osa Sergein ja Vladimirin ystävyyttä.
Tietovuotojen mukaan sellisti on merkitty monen veroparatiisiyhtiön omistajaksi. Niitä ovat muiden muassa musiikkimiehelle sopiva Sonnette Overseas sekä International Media Overseas ja Sandalwood-yhtiö.
Niiden kautta on käytetty Venäjän mediayrityksiin ja puolustusteollisuuteen ulottuvaa valtaa ja pyöritetty rahavirtoja, jotka kohoavat kymmeniin miljooniin dollareihin.
Summat ylittävät kirkkaasti sen, mitä parhaimpienkin sellistien palkkioista voisi koskaan kertyä. Pelkkä suuruusluokka viittaa siihen, että mestarin nimi on joutunut outoon käyttöön.
Saattaa jäädä arvoitukseksi, kuinka tietoinen Roldugin on itse näistä järjestelyistä ollut. Nämä ovat seikkoja, jotka yleensä luetaan postuumisti muistelmista.
Kun tutkivat toimittajat yrittivät Moskovassa pidetyn konsertin jälkeen haastatella Rolduginia, tämä vaikeni ja ilmoitti tarvitsevansa aikaa tarkastella kysymyksiä.
On mahdollista, että kansainvälisesti arvostetun sellistin nimeä käytettiin, koska Roldugin ei ole lännen pakotelistoilla.
Roldugin avasi myös sveitsiläisen pankkitilin. Tällöin hän tuli ilmeisesti sivuuttaneeksi pankin rutiinikysymyksen siitä, onko tilin avaajalla yhteyksiä huomattavissa poliittisissa asemissa oleviin henkilöihin.
Sellaisiin kuin Vladimir Putin, esimerkiksi.
Näin Sergei Rolduginin nimikirjoitus säilyi käyttökelpoisena veroparatiiseissa ja sveitsiläispankeissa käytettäväksi.
Tämän vanha ystävä tuli sellistin tueksi pian Panama-paljastusten jälkeen. Puhuessaan "Totuus ja oikeus" -tilaisuudessa Pietarissa Putin muistutti, että sellisti on Venäjän kansantaiteilija ja yksi maan loistavimmista muusikoista.
Presidentti vähätteli skandaalia sanoen että Roldugin on vain vähemmistöosakas eräässä yhtiössä: "Moni taiteilija Venäjällä, varmaan joka toinen, yrittää tehdä jonkinlaista bisnestä", muistutti Putin.
Silti Panama-paljastusten valossa on taidokas sellisti ajautunut peliin, joka tuo mieleen stalinilaisen neuvostolehdistön tuomion eräästä Shostakovitshin sävellyksestä.
Tyrmäyksen otsikko oli “Sekasotkua musiikin asemasta”. Otsikon voisi Venäjän nykyoloissa kääntää uuteen muotoon.
Se voisi olla vaikkapa: Rahasotkua musiikin asemasta.
Myös useat muut musiikkitähdet ovat soittaneet Venäjän johdon varjossa
1. Kommunistipuolueen jäsen Shostakovitsh
Nuorallatanssi taiteen ja vallan välillä on toistunut lukemattomia kertoja. Neuvostoajoilta tunnetuin on säveltäjä Dimitri Shostakovitshin tapaus.
Tuotantonsa ja muistelmiensa valossa ei säveltäjällä ollut mitään harhakuvitelmia neuvostovallan tylystä luonteesta. Stalinin ajan kulttuurivaino tuli hänelle tutuksi. Tästä huolimatta – tai sen vuoksi – Shostakovitsh oli kommunistisen puolueen NKP:n jäsen.
Innoton jäsenyys saattoi olla säveltäjälle eräänlainen henkivakuutus.
2. Sellistilegenda Rostropovits soitti Jeltsinin tueksi
Sellisti Mstislav Rostropovits karkotettiin Neuvostoliitosta 1970-luvulla. Kriittisen taiteilijan synniksi katsottiin toisinajattelija-kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin auttaminen.
Muusikko palasi kotimaahansa vasta, kun neuvostovalta oli kukistunut ja Venäjä etsi tietään. Jälkipolvien mieleen jäi Rostropovitshin johtama konsertti Punaisella torilla 1990-luvun alussa. Yleisön joukossa oli myös presidentti Boris Jeltsin, jota Rostropovitsh tuki.
Jeltsinin ja tämän vastustajien kamppaillessa Venäjän valkoisen talon hallinnasta Rostropovitsh nähtiin kerran kädessään henkivartijansa kalashnikov.
Mestari tyytyi kuitenkin käyttämään vain omaa instrumenttiaan.
Venäjän seuraava johtaja Vladimir Putin myönsi Rostropovitshille korkean Isänmaa-kunniamerkin vähän ennen tämän kuolemaa vuonna 2007.
3. Kiistelty Gergijev – nero vai Putinin marionetti?
Nykyisin lännessä on saatu tottua siihen, että moni nimekäs taiteilija on Kremlin valtiaan tukena toisinajattelun sijaan.
Näkyvin esimerkki on Mariinski-teatterin ylistetty johtaja Valeri Gergijev. Hän on ottanut kärkevästi kantaa Venäjän puolesta Ukrainan kriisissä.
Suomessa kavahdettiin, kun täällä usein vieraileva Gergijev allekirjoitti viiden sadan kulttuurivaikuttajan vetoomuksen Putinin puolesta. Gergijevilla on varmasti syynsä – joista yksi on taloudellisten ja poliittisten vaikuttajien ylitsevuotavan runsas tuki Mariinski-teatterille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti