keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Kemin sellutehdas nousi poliitikkojen vappupuheisiin: Vihreitä ja vasemmistoliittoa vaaditaan selventämään linjaansa hakkuisiin...

Hmmmmm - niinpä - totta kai Suomen valtio rahoittaa tehtaan tarvitsemat väylät. 
Voihan hiilinielut! 
Suomessa metsienhoito on maailman huippuluokkaa. Meillä on suojeltuja metsiä aivan riittävästi. Meillä puuta kasvaa vuositasolla huomattavasti enemmän kuin tällä hetkellä teollisesti käytetään. Kyllä meille edelleenkin sopii muutama suorenluokan puunjalostusinvestointi. Muun muassa Kemiin biotuotetehdas, siitä ei ole kahta sanaa...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Politiikka

Kemin sellutehdas nousi poliitikkojen vappupuheisiin: Vihreitä ja vasemmistoliittoa vaaditaan selventämään linjaansa hakkuisiin

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan seuraava hallitus ei aio estää investoinnin toteutumista.

JOS vihreät ja vasemmistoliitto pitävät kiinni vaalikampanjan aikaisista tiukoista linjauksista metsien hakkuisiin, tämä sulkee puolueilta oven Sdp:n johtamaan hallitukseen. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi vappupuheessaan Tuusulassa, että uusi hallitus ei estä investointia.

”Onkin täysin selvää, että tulevissa hallitusneuvotteluissa ei tulla tekemään ratkaisua, joka estäisi tämän jätti-investoinnin. Se olisi kestävän kasvun ja työllisyyden kannalta kannalta vastuutonta”, Lindtman sanoi.

LUE LISÄÄHS kokosi poliitikkojen vappupuheet: Rinne lupaa sata euroa eläkkeisiin sekä tuhat uutta lääkäriä ja hoitajaa, Halla-aho uudistaisi hallituksen muodostamisen

Käytännössä hallituksella on mahdollisuus estää investointi, sillä tehtaan omistaja Metsä Group on pyytänyt valtiota rahoittamaan tehtaan tarvitsemat väylät. Äänekosken sellutehtaan kohdalla valtio laittoi väylien parantamiseen 180 miljoonaa euroa.
Lindtman pitää selvänä, että valtio rahoittaa väylät.

Metsä Group kertoi viime viikolla, että se suunnittelee korvaavansa nykyisen Kemin-sellutehtaan kokonaan uudella tehtaalla. Se olisi Euroopan suurin sellutehdas. Puuta se tarvitsisi noin 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin nykyinen tehdas.

Tämä johtaisi merkittäviin lisähakkuisiin ja supistaisi Suomen metsien hiilinielua noin neljänneksen. Ilmaston näkökulmasta hiilinielun supistuminen on sama asia kuin päästöjen kasvattaminen. Nielu supistuisi saman verran kuin Suomen teollisuuden prosessit tuottavat päästöjä vuodessa.

Vaalien alla eritoten vihreät ja vasemmistoliitto kritisoivat metsien hakkuiden lisäämistä Suomessa. Puolueiden mukaan hakkuita Suomessa ei saisi lisätä nykyisestä. Vihreiden ilmasto-ohjelmassa myös ehdotetaan, että ympäristölupamenettelyyn lisättäisiin ilmastovaikutusten arviointi.

MUISTA puolueista vaaditaankin nyt vihreitä ja vasemmistoliittoa selventämään hakkuupuheitaan. Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ihmetteli vappupuheessaan sitä, että vihreät ja vasemmistoliitto eivät ole asettuneet investoinnin tueksi.

”Kemissä on Lapin korkein työttömyys. Kaupunki on ollut pitkään kärkisijoilla niin nuorten toimeentulotuen saajien suhteen kuin ylipäänsä toimeentulotuen saajien määrässä. Millaiset työpaikat kelpaavat vihreille ja vasemmistoliitolle, jos tehdastyö epäilyttää?” Kulmuni sanoi.
Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen syyttää vihreitä takinkäännöstä.

Hän sanoo, että viisi vuotta sitten, kun Metsä Group ilmoitti rakentavansa Äänekoskelle suuren sellutehtaan, silloinen vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö piti tehdasta merkittävänä ekotekona ja käynnisti pilottihankkeen tehtaan ympäristölupien vauhdittamiseksi.

”Nyt kelkka näyttää omituisesti kääntyneen”, Virkkunen sanoo.

VIHREÄT ovat varoneet Kemiä koskevia kannanottojaan. Puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto ei ole ottanut yksiselitteistä kantaa tehtaaseen.

”Kaikki ymmärtävät, että uudet työpaikat ovat aina myönteinen asia. Mutta nyt on oikea hetki pysähtyä myös miettimään, miten metsäteollisuus varmistaa, että Suomi pysyy ilmastotavoitteissaan ja miten luonnon monimuotoisuus turvataan”, Haavisto sanoi vappupuheessaan.

Aiemmin tällä viikolla Maaseudun Tulevaisuudessa Haavisto luetteli ehtoja, joilla vihreät voisi tukea Kemin investointia. Hänen mukaansa lisääntyvät hakkuut pitää kompensoida muilla keinoin.

”Metsähallituksen tuottotavoitetta tulee alentaa, jolloin valtion hakkuita voidaan vähentää. Suojelualueita pitää valtion metsissä lisätä, pidentää puuston kiertoaikaa ja avohakkuista tulee luopua kokonaan tietyllä aikavälillä”, Haavisto sanoi.

SDP:N kanta hakkuisiin kääntyi vaalikampanjan aikana täysin. Syksyllä puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että hakkuita pitäisi vähentää, mutta pyörsi sitten puheensa ja sanoi, että hakkuita voi lisätä.

Nyt Sdp:n Lindtman antaa täyden tuen Kemin hankkeelle.

”Tämä hanke, jos mikä on loistava esimerkki siitä, miten ympäristö ja työ kättä lyö. Sdp antaa tuen tälle tärkeälle hankkeelle ja mahdolliselle miljardi-investoinnille.”

Lindtman kuitenkin antaa ymmärtää, että hallitusneuvotteluissa voitaisiin sopia jonkinlaisista toimista, joilla Kemin aiheuttama hiilinielun supistuminen korvataan.

”Selvää on, että hallitusneuvotteluissa on löydettävä vastuullinen ratkaisu hiilinieluista ja niiden kasvattamisesta, koska ilmastonmuutoksen torjumisessa ei ole enää aikaa eikä varaa odottaa. Olen täysin vakuuttunut, että tulevissa hallitusneuvotteluissa löydetään ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävät ratkaisut.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti