lauantai 27. tammikuuta 2018

Ruotsin Pajalan Kaunisvaara, Suomen Kolarin Hannukainen, jne. ...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoista nähdä, lähtevätkö tuikitarpeelliset kaivoshankkeet liikkeelle. Ken elää, hän näkee... 

Suora nettilainaus Lapin Kansa-lehdestä hiukan tuunattuna:

Hannukaisen uusi pomo Jaana Koivumaa tuntee synnyinkuntansa ja toivoo, että vastakkainasettelu kaivoksesta jätettäisiin Kolarissa sivuun

Jussi Saarela
Kolarin Hannukaisen kaivoksen uudelleen avaamista on alkanut johtaa kolarilaislähtöisen Jaana Koivumaa. Hän on aloittanut Hannukainen Miningin hankejohtajana tammikuun puolessa välissä. Ympäristöasioiden parissa pitkään työskennellyt nainen on innoissaan uudesta työstään.
Hän lähti aikanaan maailmalle Koivumaan kylästä ja palaa nyt juurilleen kaivoksen ansiosta ehkä loppuiäkseen. Sinne häntä vetävät kiinnostavan työn lisäksi omat vanhemmat sekä hiihto- että suunnistusharrastus. Myös hänen aviomiehensä on innokas hiihtäjä.
–Asun tällä hetkellä Torniossa ja mies Oulussa, mutta meillä tarkoitus on muuttaa Kolariin, kun kaivoshanke etenee.
Koivumaa tuli Hannukainen Miningin palvelukseen Sotkamosta Terraframelta, jossa hän työskenteli ympäristövaikutusten arviointi- ja lupakoordinaattorina. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Ramboll Finland Oy.ssä, WSP Groupilla ja Envitop Oy:ssä. Rambollin työrupeaman aikana Koivumaa oli mukana suunnittelemassa Hannukaisen kaivosta.
–Minulla on pitkä kokemus erilaisista ympäristöalan suunnittelu- ja projektitehtävistä Suomessa. Hannukaisen kaivos on ennestään tuttu.

Uusia työntekijöitä

Hannukainen Mining Oy on palkannut Koivumaan lisäksi muitakin henkilöitä, jotka tekevät työtä kaivoksen eteen. Kaivoksen toimisto sijaitsee Tornion Ala-Raumolla. Työryhmään kuuluu nyt seitsemän henkilöä, joista kaksi työskentelee myös emoyhtiö Tapojärven puolella. Päägeologi Jouko Pakarinen jää jonkin ajan päästä eläkkeelle ja Koivumaa astuu hänen saappaisiinsa johdossa.
–Ajatuksena on, että saamme tehtyä kaivoksen rakentamispäätöksen kahden vuoden päästä vuosien 2019-2020 vaihteessa ja kaksi vuotta sen jälkeen pääsisimme aloittamaan tuotannon.
Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -menettely on jo vahvistettu. Päätös ympäristölupahakemuksesta on yhä tekeillä viranomaisilla. Myönteisen kaivospiiripäätöksen yhtiö sai viime vuoden syyskuussa. Kaivosalueella on voimassa oleva maakuntakaava. Osayleiskaava ja kaksi asemakaavaa ovat työn alla. Lisäksi kaivokselle pitää tehdä lopulliset taloudelliset selvitykset ja hakea rakentamisluvat.

Rinta rinnan

Ylläksen matkailuväki ei ole ollut mielissään kaivoksesta. Paikkakunnalle on perustettu myös Ylläs ilman kaivoksia -liike. Koivumaa uskoo, että yhtiö pärjää matkailun ja poronhoidon kanssa rinta rinnan.
–Toivon hyvää rinnakkaiseloa, jollaisesta on jo hyviä esimerkkejä Suomessa. Toivoin myös, että vastakkainasettelu jätettäisiin sivuun ja keskityttäisiin elinkeinojen vahvistamiseen kunnassa.
Hän vakuuttaa, että ympäristöasiat otetaan hyvin huomioon.
Hannukaisessa louhittaisiin malmia kuusi miljoonaa tonnia vuodessa. Louhittavasta malmista rikastetaan rauta- ja kupari-kultarikastetta. Kaivoksen laskettu pyörimisaika on noin kaksikymmentä vuotta.
Hanke sisältää aluksi kaivostoiminnan uudelleen aloittamisen Hannukaisen avolouhoksella ja myöhemmin louhintaa myös Kuervitikon avolouhoksella sekä rikastamon rakentamisen Rautuvaaraan.

Jaana Koivumaa

Aloitti juuri hankejohtajana Hannukainen Mining Oy:ssä, joka on perheyhtiö Tapojärvi Oy:n tytäryhtiö.
Hän johtaa Kolarin Hannukaisen kaivoksen uudelleen avaamista.
53-vuotias diplomi-insinööri on kotoisin Kolarista ja asuu nyt Torniossa. Hankkeen edetessä hän aikoo muuttaa takaisin Kolariin aviomiehensä kanssa.
Harrastuksia ovat hiihto ja suunnistus.
Kotoisin Koivumaan kylästä.
Vanhemmat asuvat edelleen Kolarissa.
Kolme aikuista lasta ovat muuttaneet kotoa jo maailmalle.
Työskennellyt pitkään ympäristöasioiden parissa.
Ennen nykyistä toimeaan työskenteli Sotkamossa Terraframella ympäristövaikutusten arviointi- ja lupakoordinaattorina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti