keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Mehiläinen lupaa, että komento Länsi-Pohjassa vaihtuu saumattomasti ja palvelutaso säilyy...

Elämme mielenkiintoisia aikoja...

Suora nettilainaus Lapin Kansasta sellaisenaan:

LAPIN SOTE

Mehiläinen lupaa, että komento Länsi-Pohjassa vaihtuu saumattomasti ja palvelutaso säilyy

Meri-Lapin terveyspalveluiden haltuunotto käynnistyi vuodenvaihteessa. Käytännössä Mehiläisen sairaalassa asioidaan arviolta kesäkuusta alkaen.

Sinikka Pylkkänen
Terveysyhtiö Mehiläisen ja neljän Meri-Lapin kunnan muodostaman yhteisyrityksen sopimuspaperit kirjoitettiin vain pari päivää ennen joulua. Niiden mukaan Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminta käynnistyy 1.1.2018.
Käytännössä Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnot ja kuntien terveyspalvelut eivät siirry yhteisyrityksen komentoon yhdessä yössä, mutta siirron valmistelu kyllä alkaa heti vuoden vaihduttua, kertoo Mehiläisen julkisten terveyspalveluiden liiketoimintajohtaja Markku Näreneva.
–Vuodenvaihteessa käynnistyy haltuunottovaihe yhdessä kuntien, sairaanhoitopiirin ja henkilöstön kanssa. Sopimukseen kuuluvat toiminnot ja henkilöstö sekä vastuu palvelutuotannosta siirtyvät yhteisyritykselle arviolta 1. kesäkuuta.
Sopimus kattaa kaikki Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnot sekä Kemin ja Tornion kaupunkien omat terveyspalvelut. Keminmaan ja Simon kunnat ovat mukana suppeammalla sopimuksella: ne ulkoistavat yhteisyritykselle ainoastaan kuntoutuksen ja erikoissairaanhoidon.
Sopimus on tehty 15 vuodeksi, ja sen arvo on noin miljardi euroa. Sopimus jatkuu myös siinä tapauksessa, että hallituksen ajama sote-uudistus toteutuu.
Kuntalaisten palveluissa mikään ei ainakaan välittömästi muutu, lupaa Näreneva.
–Yhteisyritys tuottaa samoja julkisia terveyspalveluita samoissa tiloissa kuin kunnat ja sairaanhoitopiiri nykyisin. Myös asiakkaita hoitava henkilöstö on hyvin pitkälle sama kuin nykyisin.
Sopimuksen mukaan henkilöstö siirtyy yhteisyritykseen vanhoina työntekijöinä. Närenevan mukaan kokeneen henkilöstön osaamista on tarkoitus hyödyntää myös palveluiden kehittämisessä.
Näreneva vakuuttaa, että Länsi-Pohjan alueen asukkaat saavat jatkossakin korkealaatuiset ja kattavat terveyspalvelut.
–Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö paranee, kun palvelut yhdistetään samalle toimijalle.
Mehiläisen tavoitteena on myös turvata synnytysten jatkuminen Länsi-Pohjassa.
–Tietenkin noudatamme toiminnassa lakeja ja asetuksia.
Sopimus yhteisyrityksestä syntyi siitä huolimatta, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hankintapäätöksestä on valitettu markkinaoikeuteen ja valituksen käsittely on kesken. Närenevan mukaan hankintavalitus on otettu huomioon sopimusta kirjoittaessa.
–Hankintalain mukaan hankinta voidaan järjestää väliaikaisesti markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi. Kunnat ja sairaanhoitopiiri ovat käyttäneet tämän mahdollisuuden. Väliaikainen järjestäminen valituksen käsittelyn ajaksi on tavallista, Näreneva sanoo.
–Jos väliaikainen järjestely päättyy valituksen johdosta, siitä ei aiheudu sairaanhoitopiirille tai kunnille sopimussakkoja, hän vielä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti