tiistai 2. tammikuuta 2018

FT: Putin valmistelee ”kryptoruplan” käyttöön­ottoa pakotteiden kiertämiseksi...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin on kiinnostunut kansallisen virtuaalivaluutan luomisesta EU:n ja Yhdysvaltain asettamien talouspakotteiden kiertämiseksi, kertoo Financial Times. 

Eiköhän olisi parasta priorisoida tomintaa siihen suuntaan, että em. pakotteista luovuttaisiin. Tosin vuoden 2014 jälkeen mikään Euroopassa ei ole ennallaan...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Talous

FT: Putin valmistelee ”kryptoruplan” käyttöön­ottoa pakotteiden kiertämiseksi

Presidentin talouspoliittisen neuvonantajan mukaan kansallinen virtuaalivaluutta sopisi hyvin ”valtion arkaluontoiseen toimintaan”.

Vladimir Putin on käynnistänyt jo valmistelut ”kryptoruplan” luomiseksi, kertovat Financial Times -lehden haastattelemat lähteet.
VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin on kiinnostunut kansallisen virtuaalivaluutan luomisesta EU:n ja Yhdysvaltain asettamien talouspakotteiden kiertämiseksi, kertoo Financial Times. 
Lehdelle puhuneiden viranomaisten mukaan Putin on käynnistänyt jo valmistelut ”kryptoruplan” luomiseksi.

Presidentin talouspoliittinen neuvonantaja Sergei Glazev perusteli aloitetta äskettäisessä hallituksen kokouksessa sillä, että digitaalinen valuutta voisi helpottaa lännen asettamien pakotteiden kiertämistä.

”Tämä väline sopii erittäin hyvin valtion arkaluontoiseen toimintaan. Pystymme käsittelemään maksuja vastapuolten kanssa joka puolella maailmaa ilman huolta pakotteista”, Glazev sanoi FT:n mukaan.

PUTININ kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on tiedossa. Kesällä Pietarin talousfoorumin yhteydessä hän tapasi maailman toiseksi suosituimman kryptovaluutan Ethereumin venäläisen luojan Vitalik Buterinin.

Tuolloin Putin perusteli kiinnostustaan halulla edistää digitaalista taloutta, uutistoimisto Bloomberg uutisoi.

Venäjän keskuspankki on kokeillut Ethereumin pohjalla olevan lohkoketjuteknologian käyttöä maksuliikenteen käsittelyssä ja vastapuolten tunnistamisessa, Bloomberg kertoo. Valtion omistama VEB-pankki on sekin selvittänyt lohkoketjuteknologian käyttöä.

USEAT valtiot ja keskuspankit maailmalla ovat pohtineet, voisivatko ne hyödyntää kryptovaluuttojen pohjalla olevaa lohkoketjuteknologiaa. Teknologia voisi mahdollisesti tehdä verkon maksuliikenteestä nopeampaa ja turvallisempaa.

Esimerkiksi Ruotsin keskuspankki on seurannut tarkkaan alan kehitystä ja pohtinut uuden digitaalisen keskuspankkirahan, e-kruunun, luomista. Taustalla on huomio siitä, että käteisen käyttö maksuliikenteessä vähenee nopeasti.

Myös Suomen Pankki julkaisi asiasta keskustelupaperin viime keväänä. Tuossa selvityksessä arvioitiin, että nykyinen lohkoketjuteknologia sopisi huonosti digitaalisen keskuspankkirahan pohjaksi, sillä se ei pysty käsittelemään riittävän suurta määrää transaktioita.

Kryptovaluuttojen tarjoama anonymiteetti on tehnyt niistä suosittuja myös rikollisten keskuudessa. 
On myös viitteitä siitä, että kansainvälisen talousjärjestelmän reunamille ajautuneet autoritääriset maat näkevät kryptovaluutat houkuttelevina.

Pohjois-Korea tiettävästi hamstrannut virtuaalivaluuttoja. Joulukuun alussa pahoissa talousvaikeuksissa painivan Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ilmoitti, että maa ottaa käyttöön oman virtuaalivaluutan, petron.

VIRTUAALIVALUUTAT ovat toistaiseksi pienen piirin harrastus. Kansainvälisetä maksuliikenteestä virtuaalivaluutoilla on häviävän pieni osuus.

Ruotsin keskuspankin mukaan vuosina 2012–2014 tehtiin keskimäärin 212 maksutapahtumaa, jossa bitcoineja, suosituinta virtuaalivaluuttaa, vaihdettiin kruunuiksi. Kaikkiaan Ruotsissa tehtiin noin kahdeksan miljoonaa maksutapahtumaa päivässä.

Ei olekaan varmaa, että virtuaalivaluutan luominen toisi nopeaa helpotusta pakotteiden kohteina oleville venäläisille yrityksille ja pankeille. Kuinka kryptovaluutta esimerkiksi sopisi valtionpankkien pääomien keräämiseen tai sotateknologiayritysten rahoittamiseen?

FT:n haastattelema pankkilähde sanoo, että pakotteita valvova Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kyllä huomaisi yritykset kiertää pakotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti