lauantai 13. tammikuuta 2018

Kari Enqvistin kolumni: Se on salaliitto!

Hmmmmm - vai niin - totta kai > salaliitto hallitsee kaikkea...

Suora nettilainaus Yle uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Kari Enqvistin kolumni: Se on salaliitto!

Kaiken taustalla ei ole suuri kulissien takainen juoni. Ja silloin harvoin kun on, se paljastuu pian. Miksi salaliittoon on niin houkuttelevaa uskoa, kysyy Kari Enqvist.
Salaliittoteoriat

Kari Enqvist
Kari Enqvist.Henrietta Hassinen / Yle



Mikä ohjaa maailmaa? Tästä ei ole yksimielisyyttä, mutta yllättävän moni ajattelee, että ohjaaja piileskelee kulisseissa.
Poliittisen vasemmiston kuvitelmissa naruja nykii kasvoton kansainvälinen finanssikapitalismi. Sen käsikassaroita ovat pankit ja salaperäinen Bilderberg-ryhmä.
Länsimainen oikeisto näki kylmän sodan aikana joka paikassa kommunistisia salahankkeita. Hitlerin Saksa uskoi kansainväliseen juutalaiseen maailmanvalloitushankkeeseen, joka oli kirjattu Siionin viisaiden pöytäkirjoihin. Niiden mukaan maailmaa ohjaa juutalaisten neuvosto, joka ilmeisesti parempien kokoustilojen puutteessa kerääntyi juonimaan prahalaiselle hautuumaalle.
Siionin viisaiden pöytäkirjat on 1900-luvun alun propagandistinen väärennös, joka jatkaa elämäänsä monissa arabimaissa. Niiden uusimmassa syyrialaisessa painoksessa kyseisen kabaalin väitetään olleen myös New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskun takana.
Kaksoistornien romahdus onkin salaliittojen parasta A-ryhmää. Siitä olivat aivan varmasti vastuussa juutalaiset tai sitten Yhdysvaltain hallitus. Pentagoniin ei suinkaan osunut lentokonetta, koska sellaista ei jäänyt törröttämään seinään valokuvattavaksi. Ja niin edelleen.
Kuukävelyiden Hollywood-totuuden peittelemiseen tarvittaisiin noin 400 000 henkilöä
Salaliittoja on kuulemma kaikkialla. Öljy-yhtiöt kieroilevat ilmastonmuutosta vastaan. Lääkeyhtiöt estävät luonnonmukaisten syöpälääkkeiden kehitystä suojatakseen patenttejaan. Rokotteet ovat myös niiden juonia. Jo pitkään on tiedetty, että Apollo-ohjelman kuukävelyt on pompittu Hollywoodin lavasteissa.
On selvää, että maailmassa esiintyy laajamittaista vilppiä, huijausta ja petoksia. Erilaiset intressiryhmät, mukaan lukien öljy-yhtöt ja lääketeollisuus, yrittävät koko ajan vaikuttaa tuleviin tapahtumiin. Valtiot valehtelevat ajaessaan omia etujaan.
Mutta salaliitto on jotakin suurempaa. Salaliitto on pitkäaikainen, säännönmukainen, rationaalinen ja koordinoitu prosessi, jolla on tietty päämäärä. Nyt en siis puhu Panama-papereista vaan Da Vinci -koodi -luokan megahankkeista.
Jotka ovat ja pysyvät salaisina.
Fyysikkotaustainen Oxfordin yliopiston tutkija David Grimes selvitteli hiljattain(siirryt toiseen palveluun), kuinka monta ihmistä tulisi värvätä esimerkiksi kuukävelyiden Hollywood-totuuden peittelemiseen. Vastaus oli: noin 400 000 henkilöä. Lääkeyhtiöiden salaliitto edellyttäisi vielä useampaa verivalalla vaiennettua.
Baldrickin legendaarinen lausahdus oli: ”Minulla on ovela suunnitelma”. Se merkitsi aina alkusoittoa katastrofille
Grimes myös arvioi, että moiset salaliitot paljastuisivat muutamassa vuodessa. Tämä on salaisuuksien suurin ongelma: ne eivät pysy pitkään salaisina. Ennemmin tai myöhemmin tulee Edward Snowden, joka paljastaa kaiken.
Tämän vuoksi salaliitot, silloin kun niitä joskus esiintyy, kääntyvät usein tarkoitustaan vastaan.
Esimerkiksi kelpaa Venäjä. Se on häärinyt katseilta piilossa sekä Krimillä että Euroopan ja Yhdysvaltain vaalikentillä. Haluaisin oikeastaan tavata nyt Putinin ja kysyä: Miten on mennyt, noin omasta mielestä? Onko Venäjän kunnioitus kaiken tämän seurauksena lisääntynyt vai vähentynyt?
Mr Beaninä tunnetun Rowan Atkinsonin mainiossa sarjassa Musta kyy esiintyi palvelija nimeltä Baldrick. Hänen legendaarinen lausahduksensa oli: ”Minulla on ovela suunnitelma”. Sarjassa se merkitsi aina alkusoittoa katastrofille.
Meillä on psykologinen pakko löytää kaikille tapahtumille järkevä selitys
Luulen, että tämä pätee myös reaalimaailmassa. Salaliittoja esiintyy paljon kuviteltua harvemmin, ja yleensä ne epäonnistuvat surkeasti.
Mutta miksi ihmiset ovat niin valmiita uskomaan salaliittoihin?
Vaikka salaliittoteoriat tuntuvat järjettömiltä, paradoksaalisesti ne ilmentävät ihmismielen rationaalisuutta. Meillä on psykologinen pakko löytää kaikille tapahtumille järkevä selitys.
Kun kaislikossa suhisi tai varjo läikähti kotiluolan seinälle, ihmisen esi-isät uskoivat sen johtuvan järkiperäisen toimijan puuhastelusta eikä sattumasta. Toimija oli näkymätön ja tuntui olevan läsnä kaikkialla. Häntä alettiin kutsua jumalaksi.
Ja mikäpä olisi hurjempi salaliittoteoria kuin jumalusko. Kyse on ylivertaisesta oliosta, joka säätelee koko universumin kehitystä. Hänellä on tahto ja ihmisiltä salattu tarkoitus. Tähän salaliittoteoriaan vihkiytyneet näkevät merkkejä hänen läsnäolostaan samalla varmuudella kuin kaksoistornien raunioissa nähdään jälkiä sinne sijoitetuista räjähteistä.
Uskonnollisuus ja maaginen ajattelu ovat niin laajalle levinneitä, että niiden täytyy kuulua käyttöjärjestelmäämme. Ne ovat erottamaton osa ihmisyyttä. Kuten myös salaliittoteoriat.
Kari Enqvist
Kirjoittaja on kosmologian professori Helsingin yliopistossa ja tietokirjailija. Hän on kiinnostunut ihmisen paikasta maailmankaikkeudesta ja kaikesta siitä, mikä on liikuttavaa tai ihmeellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti