lauantai 6. tammikuuta 2018

Antti Rinteen siteeraama vertaus aktiivimallista ”niskalaukauksena” herättää pahaa verta ...

Hmmmmm - vai niin - kovaa lainatekstiä, ehkä olisi ollut syytä jättää kirjoittamatta.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Politiikka

Antti Rinteen siteeraama vertaus aktiivimallista ”niskalaukauksena” herättää pahaa verta – ”Nyt menee poliittinen retoriikka oppositiossa jo aika rankaksi”

Rinne kertoo Aamulehdessä saaneensa palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet hallituksen politiikan tuntuvan siltä, että ”halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus”.Antti Rinne eduskunnassa 15. marraskuuta vaihtoehtobudjettikeskustelussa. Taustalla valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).
SDP:N puheenjohtajan Antti Rinteen käyttämä vertaus työttömyysturvan aktiivimallista herättää ihmetystä ja närkästystä sosiaalisessa mediassa.

Rinne kritisoi aktiivimallia kovin sanoin Aamulehden haastattelussa ja sanoo näin:

”Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus.”

Aktiivimallissa työttömyysturva heikkenee, jos työtön ei ole lain määrittelemällä tavalla töissä, koulutuksessa ja yrittäjänä aina kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana.
RINNE sanoo Helsingin Sanomille, että rajua retoriikkaa sisältänyt palaute tuli hänelle Uudellamaalla asuvalta hieman yli viisikymppiseltä koulutetulta naiselta, joka on lähettänyt kahden vuoden työttömyytensä aikana satoja työhakemuksia. Niihin ei työnantajilta ole tullut vastakaikua, ja vain pieni osa työnantajista on viitsinyt edes kiittää hakemuksesta.

Rinne on aiemmin sanonut, että Sdp aikoo muuttaa mallin. Sdp on nyt oppositiossa, mutta Rinne tarkoittaa seuraavien eduskuntavaalien jälkeistä aikaa.

Rinne sanoo HS:lle, että puolue miettii nyt lähiajan toimia. Eduskunta on parhaillaan istuntotauolla, joka päättyy helmikuun alussa.

”Joudumme miettimään väylän, millä tähän vaikuttaa”, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan Sdp ei ole ollut sitä vastaan, että te-toimistot haastattelevat työttömiä nyt tiheämmin välein kuin ennen.

”Mutta jos menetät työttömyysturvan, vaikka aktiivisesti haet töitä tai pyrit palveluihin etkä pääse – se on osuus, jonka tulemme perumaan”, Rinne sanoo HS:lle.

Rinteen mukaan kyse on työvoimahallinnon voimavaroista, joita pitää Suomessa lisätä Ruotsin ja Tanskan tasolle. Ruotsissa ja Tanskassa on Rinteen mukaan panostettu myös välityömarkkinoihin eli työpaikkoihin, jotka on tarkoitettu vaikeasti työllistyville ihmisille.

Sdp:ltä on tulossa oma esitys sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta, jonka yhteydessä puolue esittää myös oman näkemyksensä välityömarkkinoista.

TWITTERISSÄ Rinteen niskalaukaus-vertaus ei herätä ihastusta, vaikka hän vain siteeraa saamaansa palautetta.

Entinen kansanedustaja Pauliina Viitamies Sdp:stä luonnehtii Rinteen retoriikkaa näin:


Olen ollu puolueen jäsen 30 v. Ekaa kertaa joudun toteamaan, että pj:n retoriikka saa minut tuntemaan myötähäpeää. Surullinen olo. https://twitter.com/aamulehti/status/949341263853178880 


Näin asiaa kommentoi Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen:
Hallituspuolueissa ei löydy ymmärrystä Rinteen retoriikalle. Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä kommentoi.
Näin puhetapaa arvioi Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala:


Pitänee uskoa, että Rinne on näin rajusti itse sanonut, jos lehdessä niin lukee. Yritin tätä eilisiltana selvitellä.
Nyt on pakko sanoa että @AnttiRinnepj - kun nyt terminologia on vuodella 1918 viety - ampui pahasti yli puheillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti