sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Vuoden 2017 henkilökohtainen "tilinpäätös"...

Vuoden 2017 tärkeimmäksi tapahtumaksi olin jo kesällä 2016 asettanut menestymisen kuntavaaleissa. Tein ensimmäistä kertaa pitkän "vaalitaistelun". Otin yhteyttä kymmeniin tuntemiini ihmisiin aktivoiden heitä myös mukaan itsekin osallistumaan kuntavaaleihin. 

Ensimmäistä kertaa tein jopa oman A4-esitteen - toki vain kopiokoneprinttinä, jota ensimmäistä kertaa "kortteliehdokasajatuksena" jaoin lähiympäristöön. Osallistuin ryhmittymäni lähes kaikkiin katutason tapahtumiin. 
Ensimmäistä kertaa minulla oli kuntavaalien aikaan Blogisivuni aktiivikäytössä ja lähdin mukaan myös Facebook-foorumille. Blogisivullani aloitin tekstisarjan Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa. Sitä on vähin seurattu.
Vaalibudjettini oli niukka > 100 euroa, josta puolet meni ryhmittymäni yhteismainontaan.

Kaikki piti olla huhtikuulle 2017 kunnossa mutta...

Omalta osaltani kuntavaalit menivät lievästi sanottuna/kirjoitettuna päin persettä! Omalta osaltani heikoin kuntavaalitulos koskaan. Vuoden 2000 jälkeen en ole saanut niin vähän ääniä kuin huhtikuussa 2017. 

Totta kai olen asiaa tykönäni analysoinut. Olen päätynyt lopputulemaan, jota en aluksi halunnut tunnustaa, huhtikuun 2017 kuntavaaleissa iski läpi nuoruuden, uusien tuulien ylenpalttinen ihannointi ja superpopulismi. Ikärasismi jylläsi voimakkaasti. Olin havaitsevinani, että selkäni takana tehtiin myyräntyötä nimenomaan "eläkeläiskortilla".

Oikeastaan kuunneltuani/katseltuani Esko-Juhani Tennilän TV-haastattelua lopullisesti kuntavaalitappioni syy alkoi kristallisoitua.
Minulla ei ole ollut koskaan tukiryhmää eli taustajoukkoja. Ei vahvaa sukulaisryhmittymää, ei lähipiiristä, ei opettajaporukoista, ei insinööriporukoista - käytännössä ei koskaan yhtään mitään. 
Minulle on muodostunut vuosikymmenien aikana tunne, että nekin henkilöt, jotka mahdollisesti kehua retostelevat kirjoituksiani, ajatuksiani, käyttäytyvät vaalikopissa toisin ajatuksin. Siihen heillä on luonnollisesti oikeutuksensa. 
Toisaalta minä en ole lukuisissa eri porukoissa sutjakkaasti liikkuva "pusi-pusi-hali-hali"-tyyppi, joka saattaa ihmiset kiitollisuudenvelkaan.
Enkä ole lähtenyt mukaan ylenpalttiseen vaalimainontaan, naamatauluni ei ole loistanut valomainostauluilla, vaikka taloudelliset mahdollisuudet olisivat sen kyllä reippaastikin sallinut.

Vaalien jälkeen luottamuspaikkajaon yhteydessä raaka totuus oli edessä. Jälleen kerran - mielestäni - luottamuspaikat keskittyivät aivan liikaa samoille ihmisille. Toki ydinjoukkoon oli noussut uusia kellokkaita.
Omalta osaltani tavallaan edelliseen vaalikauteen mikäään ei muuttunut. Olen edelleen varavaltuutettu, tarkastuslautakunnan varsinainen jäsen sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen.

Se kuntapolitiikasta. Ainakin tällä hetkellä on tunne, että niihin en koske tulevaisuuden vaaleissa pitkällä kepilläkään...

Lähestyvät maakuntavaalit ovat sen sijaan mielenkiintoiset. Jos niihin innostuisi aktivoitumaan, olisi valittava oikea ryhmittymä ja pistettävä rahaa kunnolla palamaan vaalimainontaan > kukaties kymppitonnilla jo saisi jotain aikaiseksi. Tosin panos-tuotos-ajattelulla niitä rahoja ei saisi koskaan takaisin > harrastuksesta pitää aina maksaa. ..

Olen ollut mukana Länsi-Pohjan Insinöörit ry:n toiminnassa, hallituksessa. Siinä jatkan vuosina 2018-2019. Olen tullut valituksi ensimmäistä kertaa myös Insinööriliiton järjestövaliokuntaan varajäseneksi vuosiksi 2018-2019.

Vuosi 2017 on merkinnyt Kemille paljon, vaikka loppuvuoden päätökset merkitsevät velkamäärän kohtuutonta kasvua.
Kaidin odotus ja tulo alkuvuoden 2018 päätöksillä on kova juttu. Matkailu vetää, on voimissaan - hyvä niin. Lisäksi Meri-Lapin kuntien sotepäätökset ansaitsevat myönteisen maininnan.

Ei tuo kulunut vuosi 2017 ole oikeastaan hassumpi ollut perhetasolla. Olen vaimoni kanssa päässyt toteuttamaan monia uusia asioita Haukkarissa omakotitontillamme ja Selkäsaaressa mökkitontillamme.
Molemmissa töitä riittää niin paljon kuin viitsii ja jaksaa tehdä. Arvelen, että vuonna 2018 niidenkin osalta tapahtuu myönteistä kehitystä.

Pojat perheineen touhuavat tahoillaan omia aktiviteettejaan...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti