lauantai 9. joulukuuta 2017

Kaikki YK:n turvallisuus­neuvoston jäsenmaat USA:ta lukuun ottamatta vastustavat Trumpin Jerusalem-päätöstä...

Hmmmmm - vai niin - sekasotku pahenee... 
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Ulkomaat

Kaikki YK:n turvallisuus­neuvoston jäsenmaat USA:ta lukuun ottamatta vastustavat Trumpin Jerusalem-päätöstä

Yhdysvallat puolusti YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa yksin presidentti Donald Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Tämä minuutin video tiivistää, mitä Trumpin päätöksestä seurasi perjantaina
01:06 / 01:06
TORSTAINA AINAKIN 31 IHMISEN KERROTTIIN LOUKKAANTUNEEN LEVOTTOMUUKSISSA 14 YK:N turvallisuusneuvoston jäsenmaata arvosteli perjantaina neuvoston hätäkokouksessa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin keskiviikkoista ilmoitusta tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi, kertoo uutistoimisto AP

Näin ollen 15. jäsenmaa Yhdysvallat jäi kokouksessa yksin puolustamaan Trumpin päätöstä. 

YHDYSVALTOJEN YK-lähettiläs Nikki Haley kertoi neuvostolle perjantaina, että Yhdysvallat on sitoutuneempi rauhaan kuin ”olemme olleet koskaan aiemmin – ja uskomme, että saatamme olla lähempänä sitä tavoitetta kuin koskaan ennen”, AP kertoi. 

Haley ei kertonut yksityiskohtia, mutta sanoi uskovansa, että Yhdysvallat on yhä uskottava sekä Israelin että Palestiinan silmissä. Trumpin hallinto on ollut laatimassa uutta Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan Haley huomautti Trumpin ilmoittaneen, ettei päätös vaikuta Israelin ja Palestiinan päätöksiin Jerusalemin rajoista. 

MUIDEN jäsenmaiden mukaan Trumpin päätös on vastoin YK:n näkemystä, jonka mukaan Jerusalemin kysymys tulisi ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välisissä rauhanneuvotteluissa, AP kertoo. 

Esimerkiksi Ranskan, Italian, Saksan, Ruotsin ja Britannian YK-lähettiläät sanoivat yhteisessä kannanotossaan, että Trumpin päätös ei ole linjassa turvallisuusneuvoston päätöslauselmien kanssa ja se hankaloittaa rauhanprosessia. 

TRUMPIN ilmoitus tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi onaiheuttanut mielenosoituksia ja levottomuuksia Israelissa ja Länsirannan alueella. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut yhteenotoissa. 

Yhteenottoja palestiinalaisten ja Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa nähtiin perjantaina ainakin Jerusalemin vanhassakaupungissa, missä vastakkain oli noin 200 mielenosoittajaa ja 50 poliisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan palestiinalaiset heittelivät israelilaisjoukkoja kivillä. Israelin turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon kyynelkaasua ja kumiluoteja. Yhteenotoissa loukkaantui tiettävästi joitain ihmisiä. 

Torstaina ainakin 31 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen Trumpin ilmoituksen jälkeen käynnistyneissä levottomuuksissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti