keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Hmmmmm - vai niin että oikein sivistysvaje...


Olen viimeisen puolen vuoden aikana nähnyt usein krjoitettavan Facebook-foorumilla käsitteestä sivistysvaje. Muutama päivä sitten mm. tyyliin > Sivistysvaje tekee tylyä jälkeä...


Mikä ihmeen sivistysvaje, oli pakko Googlata. Sieltä löytyi asiaan liittyvää aika lailla. Otanpa esimerkiksi pätkän tamperelaisen Matti Kääntösen tekstiä. Hän kirjoittaa:
Sähköisen median ja nettikulttuurin myyvyys on samanaikaisesti vaikuttanut radikaalilla tavalla. Perinteisen painetun tiedon alueella on tapahtunut vallankumouksellinen muutos. Sanomalehtien sisältö on pinnallistunut ja aiheet keskittyneet jokapäiväisyyksiin.
Tätä perustellaan lukijaystävällisyydellä: pelätään maksavien tilaajien katoa. Sähköinen media siis ikään kuin estää painetun sanan tiedollisen informaation. Painetussa sanomalehdessä pitemmät ja analysoidummat jutut olisivat omiaan, mutta ne oletetaan lukijan kyvyille ja maksuhalukkuudelle ylivoimaisiksi.
"Tietoyhteiskunnan" seurauksena on revennyt ammottava sivistysvaje. 

Vain harvoilla on tahtoa hakeutua "sivistyksen alkulähteille" netin kautta. Kun vielä koulutuksessa ei haluta opettaa "hyödyttömiä" aineita, murenee tieteelliseen tietoon nojautuva kulttuurimme paraikaa silmiemme edessä. Kun ihmisten ei enää oleteta olevan kiinnostuneita tieteellisestä tiedosta, sitä ei kaupallisista syistä tuoteta suomeksi.
Rahan valta niin sanotun populaaritietotekniikan avustamana on viemässä länsimaista sivistystä kohti taikauskoa. Poliittiset päättäjät eivät tähänkään saakka ole pärjänneet ensisijaisesti tietonsa ja sivistyksensä nojalla, mutta tästä lähtien tietämätöntä äänestäjäkuntaa hallitaan ja johdatetaan entistä enemmän uskomuksien, ennakkoluulojen ja taikauskon keinoin.
_______________

Mitä tuohon sanoisi? No ainakin sen, että siinä saattaa olla ainakin siteeksi totta...

1 kommentti: