lauantai 2. joulukuuta 2017

Sote-neuvottelut Mehiläisen kanssa alkoivat...

Viilaamista riittänee joksikin aikaa...

Suora nettilainaus Yle-Kemi-sivuilta sellaisenaan:

Sote-neuvottelut Mehiläisen kanssa alkoivat –Tornion kaupunginjohtaja: Yhteisyritys säilyttää terveyskeskukset

Kemi, Tornio, Keminmaa, Simo ja terveyspalveluyhtiö Mehiläinen ovat viilanneet ensimmäisen kerran yhteisyritykseen liittyviä sopimuksia.
Yhteisyritykset

Tornioon menevä silta kaupungin keskustan edustalla.
Tornio on mukana sote-yhteisyritys neuvotteluissa Mehiläisen kanssa.Risto Koskinen / Yle
Meri-Lapin neljän kunnan ja Mehiläisen neuvottelut terveyspalveluja tuottavan yhteisyrityksen kanssa tehtävän sopimuksen yksityiskohdista ovat alkaneet hyvässä hengessä. Neuvottelujen puheenjohtaja ja Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoo, että kunnilla oli paljon kysyttävää tiistaina pidetyssä valtuustojen päätösten jälkeen ensimmäisessä tapaamisessa.
– Esimerkiksi perusterveydenhuollossa halusimme varmentaa teksteihin, että kaikissa kuntakeskuksissa säilyvät terveyskeskukset ja palvelut. Näin on ollut tarkoitus jo sopimusta tehtäessä ja nyt ilmaisuja tarkennettiin, Nousiainen kertoo.

Lomaoikeuden säilyminen henkilöstön päällimmäinen huoli

Neuvottelussa käsiteltiin myös henkilöstön huolia.
– Torniosta on tullut henkilöstöjärjestöiltä lista asioista samoin kuin Tehyltä. Siellä on pitkä lista asioista, joita on haluttu tuoda esille. Yksi keskeisistä huolista on lomaoikeuden säilyminen. Mehiläinen laatii parhaillaan vastauksia ja niistä jatketaan ensi viikolla, Nousiainen sanoo.
Palvelusopimus, osakassopimus ja yhtiöjärjestys on jo hyväksytty kunnissa niin, että tässä vaiheessa niihin voidaan tehdä teknisiä muutoksia.
– Lähinnä neuvotellaan palvelusopimuksesta, jossa tekniset muutokset ovat tekstien tarkennuksia siitä, että ne tarkoittavat sitä, mitä on tavoiteltu. Osakassopimukseen Mehiläisellä oli pieniä teknisiä muutoksia.
Henkilöstön siirtosopimukset tehdään palvelusopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
– On tärkeää, että henkilöstön asiat tuodaan tässä vaiheessa esille. Nythän Mehiläinen on lähdössä ensimmäistä kertaa kiertämään kuntia ja sairaanhoitopiiriä, jolloin työntekijät pääsevät kyselemään, miltä asiat näyttävät, Nousiainen jatkaa.

Meri-Lappi ei syö leijonanosaa Lapin sotesta

Nousiaisen mukaan Meri-Lapin ja Mehiläisen yhteisyrityksen rahoitus mahtuu Lapin maakunnan rahoituksen puitteisiin.
– Hintarakenteessa kaksi ensimmäistä vuotta mennään vuoden 2016 tasolla, mistä tulee lähtökohtaisesti 7 - 8 prosentin säästö. Siitä eteenpäin on laskettu yli 75-vuotiaiden prosentuaalinen määrän kasvu ja indeksikorotus, ja on arvioitu, että seuraavat viisitoista vuotta hinnannousu on keskimäärin 1,8 prosenttia, mikä menee ihan hyvin maakunnan rahoituksen puitteisiin, Nousiainen sanoo.
Yleensä Meri-Lapissa erikoissairaanhoidon kustannusten nousu on ollut noin kolme prosenttia.
– Viime vuonna päästiin alle kolmeen, mutta yleensä erikoissairaanhoito on kasvanut vähintään kolmella prosentilla, Nousiainen kertoo.
Nousiainen vakuuttaa, että yhteisyritys aikoo pysyä maakunnan rahoituksen puitteissa eikä Meri-Lapilla ole tarkoitusta ajaa maakuntaa ahdinkoon. Toisin sanoen Meri-Lapin yhteisyritys ei ole syömässä leijonanosaa maakunnan rahoista.
– Ei syö, jos ei ajatella, että Meri-Lapissa asuu leijonia, jotka syövät oman osuutensa, Nousiainen heittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti