torstai 7. joulukuuta 2017

Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta...

Hmmmmm - vai niin - kunpa nämä aina muistaisi...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta

Kuluttajan on oltava entistä viitseliäämpi turvatessaan tietojaan. Riskejä ei pidä liioitella, mutta niiltä pitää opetella suojautumaan.
Tietoturva
Yksityiskohta OP-mobiilin sisäänkirjautumislomakkeesta.
Ismo Pekkarinen / AOP
Kuinka monta kertaa olet kiireissäsi ohittanut tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen päivityspyynnön ja painanut päivitä myöhemmin -vaihtoehtoa. Ei ehkä kannattaisi.
Kun päivität ohjelmat, vähennät huomattavasti riskiä, että koneellesi pääsisi haittaohjelmia.

Vinkkejä arjen tietoturvaan

1. Pidä koneesi käyttöjärjestelmä ja selain päivitettyinä.
Parhain keino suojata tietokone haittaohjelmilta on pitää käyttöjärjestelmä, selain ja esimerkiksi kuvien ja videoiden pyörittämiseen liitetyt apuohjelmat päivitettyinä. Uusia versioita tulee ja päivitykset korjaavat ohjelmassa olleita heikkoja kohteita, joita hakkerit käyttävät hyväkseen. Pane ohjelmat päivittämään itse itsensä, jos sinulla ei ole aikaa odotella päivityksiä.
2. Suojaa kodin lähiverkko.
Hakkerit hakevat suojaamattomia verkkoja eli esimerkiksi sellaisia modeemeja, joissa on tehtaalla laitettu salasana. Vaihda reitittimen tai modeemin oletussalasana. Kodin lähiverkon muodostavat tietokoneet, tabletit, älypuhelimet sekä kodinkoneet, joissa on verkkoyhteys.
3. Panosta hyviin salasanoihin.
Tärkeimmät salasanat ovat sähköpostisi ja tietokoneesi salasanat. Hyvässä salasanassa on 15-20 merkkiä. Se ei ole sana vaan lause, laulunpätkä, runo. Voit esimerkiksi muunnella niiden ensimmäisistä kirjaimista salasanasi. Salasana sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita, erikoismerkkejä ja se on suomen kieltä. Opettele tärkeimmät salasanat ulkoa. Kirjoita nekin lunttilapulle ja kätke turvalliseen paikkaan. Älä käytä samaa salasanaa joka paikassa. Vaihda aina nettiin kytkettyjen laitteiden oletussalasanat.
4. Käytä sähköpostiasi turvallisesti.
Älä lähetä tärkeitä henkilökohtaisia tietoja sähköpostissa. Tarkasta sähköpostin lähettäjä, äläkä avaa tai lataa tuntemattoman lähettämiä liitteitä. Älä klikkaa sähköpostissa olevaa linkkiä. Sähköpostin kautta leviää roskapostia, haittaohjelmia ja huijauksia.
5. Opettele tunnistamaan tietojenkalasteluviestit ja poista ne sähköpostista avaamatta.
Ulkopuoliset yrittävät urkkia henkilökohtaisia tietojasi esimerkiksi lähettämällä sähköpostissa houkuttelevan mainoksen, tarjouksen, kyselyn tai mahdollisuuden osallistua kilpailuun. Voiton tai edullisen tarjouksen saadaksesi, sinua pyydetään antamaan vaikkapa henkilötunnuksesi, verkkopankkitunnuksesi tai maksukortin tiedot. Näin rikolliset yrittävät päästä huijaamalla käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi.
6. Vältä kiristysohjelmat – älä lataa tietokoneellesi ilmaisia ohjelmia tai avaa tuntemattomalta saamiasi liitetiedostoja.
Haittaohjelma on voitu piilottaa näihin ohjelmiin ja liitteisiin. Kiristysohjelma lukitsee tiedostot ja valokuvat koneeltasi ja pyytää maksamaan lunnaat. Jos maksat tällaisesta salausohjelmistosta, saat salausavaimen, jonka pitäisi poistaa lukitus. Vaikka maksaisit vaaditun summan, voit menettää sekä maksamasi rahat että tiedostosi.
7. Pidä tietosi turvassa ottamalla säännöllisesti varmuuskopioita.
Tiedoista riippuen, ota varmuuskopiot vaikka päivittäin mutta esimerkiksi viikko on hyvä väli. Voit kopioida tiedot, esimerkiksi tekstit ja kuvat ulkoiselle kovalevylle tai muistitikulle. Jos kopioit ne pilvipalveluun, ne säilyvät turvassa vaikka varkaat veisivät muistitikkusi ja tietokoneesi tai kotonasi syttyisi tulipalo.
8. Käytä verkkopankkia turvallisesti menemällä itse pankkisi verkkosivuille ja valitsemalla linkki.
Mutta älä mene verkkopankkiin painamalla linkkiä, joka on lähetetty sinulle vaikkapa sähköpostissa tai tekstiviestinä. Katso verkkopankin ruudun vasenta yläkulmaa selaimen osoiterivin vieressä. Siellä on oltava kuva lukosta ja selaimen osoiterivin alussa pitää lukea https://. Lukko ja s-kirjain takaavat, että pankin ja tietokoneesi välinen yhteys on salattu, etkä ole päätynyt pankin valesivulle.
Älä koskaan kerro pankkitunnuksia tai luottokortin tietoja, jos joku soittaa ja kysyy niitä, olipa kyseessä pankki tai poliisi. Nämä tahot eivät kysele tällaisia tietoja puhelimessa, eivätkä myöskään sähköpostilla tai tekstiviestillä.
9. Verkkokaupasta ostaessasi käytä maksunvälittäjää tai laskutuspalvelua
Hyödynnä joidenkin verkkokauppojen tarjoamaa mahdollisuutta maksaa maksuja välittävien palvelujen kautta. Esimerkiksi Checkout ja PayPal ovat tunnettuja maksunvälittäjiä., joita käyttämällä korttisi tiedot jäävät vain niiden haltuun, etkä joudu antamaan niitä jokaiselle verkkokaupalle. Tämä vähentää riskiä, jos verkkokauppaan tehdään tietomurto.
Jotkut verkkokaupat tarjoavat mahdollisuutta käyttää laskutuspalvelu Klarnaa. Tällöin et joudu antamaan luottokorttisi tietoja ja pääset näkemään tilaamasi tuotteet ennen kuin maksat ne. Tämä vähentää huijatuksi tulemisen riskiä.
Verkkokaupan turvallisuutta voi yrittää varmistaa muiden niistä antamasta palautteesta tai ostamalla tunnetuista ja vakiintuneista kaupoista.
10. Hanki tietokoneeseesi kattava virustorjuntaohjelma.
Virustorjuntaohjelmia voi ladata ilmaiseksi verkosta, mutta niiden luotettavuutta on vaikea selvittää. Jos ostat virustorjuntaohjelman joltain tunnetulta virustorjuntayritykseltä, voit saada mukana palomuurin, varmuuskopiointisovelluksen sekä varoituksen, jos olet menossa huijaussivustolle.
Lähde: viestintäviraston Kodin kyberopas, ohjeita digitaaliseen arkeen www.viestintavirasto.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti