torstai 7. joulukuuta 2017

Anteeksi tietämättömyyteni: Kuka ihmeen Alma?

Hmmmmm - vai niin - nyt kyllä täytyy kuunnella You Tubesta hiukan Almaa...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Kulttuuri    |   Näkökulma

Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

Kaikki haluavat nyt samaan kuvaan Alman kanssa. Malttaisivat myös päästää hänet tekemään lisää musiikkia, kirjoittaa HS:n Ilkka Mattila.

Tilaajille
Almalla oli Linnassa vientiä
PROTO­KOLLAN
 mukaan rouva Jenni Haukio saattoi olla itsenäisyys­päivän Linnan juhlissakin maan ensimmäinen nainen, mutta Linnan kuningattaren arvon sai mediassa poplaulaja Alma Miettinen

Alma oli se, jonka kanssa itsekin kuuluisat ihmiset ottivat selfieitä, ja jota lehtikuvaajat kuvasivat. 

Tv-lähetyksessä nähtiin välähdyksenomaisesti kuinka seurapiiritoimittaja Rita Tainola lähestyi Almaa määrätietoisesti kädet jo syleilyyn valmiina. Sellaista saa kokea vain oikea julkkis. 

MUTTA onko Alma todella kansainvälisesti menestynein suomalainen artisti, niin kuin Ylen uutiset ja jotkut muutkin Linnan juhlista raportoineet mediat väittivät? 

Levymyynnillä mitaten esimerkiksi Nightwish, Apocalyptica, The Rasmus ja parhaillaan uraansa lopetteleva HIM ovat olleet omilla miljoonalukemillaan, ja ulkomaisten singlelistasijoitusten sarjassa on ylittämättömiä suorituksia takavuosilta. 

Bomfunk MC’sin Freestyler oli vuonna 2000 listaykkösenä 12 maassa. Erittäin kilpaillulla Britannian listalla se on Daruden Sandstorminkanssa ainoa kolmen kärkeen noussut suomalainen kappale. Almalla on toistaiseksi vain Top 40 -sijoituksia kuudessa eri maassa. 

Britannian listalle pääseminen on kuitenkin suomalaisille äärimmäisen harvinaista, ja siksi Alman Chasing High -singlen 18. sija on vahva näyttö. 

POPTÄHDEN suosion arvioiminen on osoittautunut viime vuosina medialle hankalaksi, sillä vuosikymmeniä käytössä olleet mittarit eivät enää toimi tai eivät ole ainakaan suoraan vertailukelpoisia aiempien tulosten kanssa. 

Alman tapauksessa mittarina on käytetty useimmiten Spotify-kuuntelujen määrää, koska Alman julkaistu tuotanto käsittää toistaiseksi vain vajaat 17 minuuttia musiikkia eli viisi kappaletta. Niitä on kuunneltu yhteensä noin 150 miljoonaa kertaa. 

Vertailun vuoksi esimerkiksi HIM on kerännyt koko tuotannollaan hieman enemmän kuunteluja, mutta heillä on takanaan 20 vuotta kestänyt ura ja kahdeksan studioalbumia. Alman ensimmäisen singlen julkaisusta on puolitoista vuotta. 

KIISTATONTA on joka tapauksessa, että Alma on ollut Suomen satavuotisjuhlavuonna eniten kansainvälistä mediahuomiota saanut uusi suomalainen poptähti. 

Ja juuri kansainvälisen poptähden pulasta Suomessa on kärsitty toistakymmentä vuotta. Siksi kaikki haluavat nyt samaan kuvaan Alman kanssa. Kunhan myös malttavat päästää hänet tekemään lisää musiikkia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti