keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomi 100 v - tämän sinä tiesitkin...

Käväisin Yle Uutiset-sivuilla, josta pikku pätkä...

Suomi oli osa Ruotsia yli 500 vuotta, ja Venäjäänkin me kuuluimme reilun 100 vuoden ajan. Nyt olemme olleet itsenäisiä 100 vuotta. Mitä sinä tiedät Suomen itsenäistymisestä ja itsenäisyyspäivästä? Tällä testillä voit selvittää tietosi määrän ja kenties oppia jotain uutta 100-vuotiaasta Suomesta.

1. Suomen itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle antoi 4.12.1917 senaatti. Kuka oli sen puheenjohtaja?

Per Evind Svinhufvud nimitettiin syksyllä 1917 senaatin puheenjohtajaksi. Nykyään senaattia vastaa hallitus, ja puheenjohtaja on vaihtunut pääministeriksi. Myöhemmin Svinhufvudista tuli Suomen kolmas presidentti. Hänen lempinimensä oli Ukko-Pekka.

2. Eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917. Paikalla oli 188 kansanedustajaa. Mikä oli äänestystulos?

Eduskunnan ylivoimaisesti suurin puolue oli Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, jolla oli 92 kansanedustajaa. Paikalla olleet jäsenet äänestivät itsenäisyysjulistusta vastaan. Itse asiassa myös demarit kannattivat itsenäisyyttä, mutta heidän mielestään sitä ei olisi pitänyt julistaa yksipuolisesti, vaan asiasta olisi pitänyt neuvotella Venäjän kanssa.

3. Mikä maa tunnusti Suomen itsenäisyyden ensimmäisenä?

Venäjä oli ensimmäinen. Suomen itsenäisyys vahvistettiin virallisesti Venäjän työläis-, sotilas- ja talonpoikaisedustajien neuvoston toimeenpanevassa keskuskomiteassa 4. tammikuuta 1918.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti