Alla olevassa artikkelissa todetaan: Mannisen esitys on realistinen kompromissi, johon kannattaa tarttua. Parempaakaan sopimusta mikään osapuoli tuskin saa.
Lopullisen päätöksen esityksen kelpoisuudesta tekevät kaupunkien hallitukset ja valtuustot.
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:
Sopu voi löytyä
Lapin yliopiston pitkäaikainen rehtori Esko Riepula (sd.) ilmaisi syntymäpäivähaastattelussaan helmikuussa huolensa yliopiston ja ammattikorkeakoulun tulevaisuudesta Lapissa. Riepula toivoi, etteivät Kemi ja Tornio vastusta, että Rovaniemi ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä myyvät osakkeensa Lapin yliopistolle (LK/PS 1.2. 2016).
Riepulan toive ei toteutunut. Rovaniemen ja Kemi-Tornion päättäjien välit lähes katkesivat osakekauppojen takia. Välejä huonontaa myös se, etteivät maakunnan päättäjät ole pystyneet sopimaan, mikä on Lapin kannalta paras ratkaisu sote-uudistuksessa.
Palavereja on pidetty soten tiimoilta tiuhaan, mutta tulokset ovat vähäisiä. Veronmaksajien maksamat kokouskulut ovat tainneet mennä täysin hukkaan. Kahden keskuksen ulkopuolella oleva Lappi on seurannut kinastelua sivusta.
Kun sopuun ei osakekaupoistakaan päästy, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) nimesi ex-kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) selvitysmieheksi huhtikuussa.
Mannisen valintaa voi pitää perusteltuna. Vaikka Manninen on ollut Tornion kaupunginjohtaja, hänellä on kannatusta koko Lapissa. Manninen toimi aiemmin Lapin liiton hallituksen puheenjohtajana.
Mannisen esitys tuli julkisuuteen alkuviikosta. Hän esittää, että Lapin yliopisto ostaa Lapin ammattikorkeakoulun osakkeet vaiheittain siten, että yliopisto omistaa osake-enemmistön viimeistään vuoden 2019 alussa.
Lapin ammattikorkeakoulun hallinnollinen ja toiminnallinen kotipaikka olisi Rovaniemi, mutta osakeyhtiölain mukainen kotipaikka olisi Kemi. Rovaniemen kampus on tällä hetkellä selvästi isompi kuin Kemin.
Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög (kesk.) on tyytyväinen Mannisen esitykseen. Hän uskoo Rovaniemen hyväksyvän esityksen, kunhan sillä tavalla saadaan rauha maahan. Mannisen esitystä käsitellään alkukesästä kaikkien kolmen kaupungin päätöksentekoelimissä.
Mannisen esitys on realistinen kompromissi, johon kannattaa tarttua. Parempaakaan sopimusta mikään osapuoli tuskin saa. Kokonaan toinen asia on, millaisen kuvan veronmaksajat saavat maakunnan päätöksentekokyvystä. Sote-uudistukseenkin ratkaisu taitaa löytyä vasta sen jälkeen, kun lainsäätäjä lyö pykälät pöytään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti