perjantai 17. kesäkuuta 2016

Irakin Fallujassa ratkaisun hetket ovat käsillä...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

Isisillä karkeat otteet Fallujassa - asukkaat pakotetaan ihmiskilviksi

Terrorijärjestö Isis estää Fallujan asukkaita lähtemästä pakoon ja käyttää heitä ihmiskilpinään. Siviilejä uhkaa humanitaarinen katastrofi. Näin sanoo Irak-asiantuntija Hussein al-Taee Irakin armeijan Fallujaan aloittamasta suurhyökkäyksestä.



Irakin armeijan sotilaita Fallujan lähellä 23.5.2016.
Irakin armeijan sotilaat ryhmittymät asemiin ennen hyökkäyksen aloittamista Isisin hallitsemaan Fallujaan. Kuva: EPA / Nawras Aamer
Terrorijärjestö Isisin täydellinen hävittäminen on mahdotonta, vaikka se Fallujassa tappion kärsisikin, sanoo Irakiin perehtynyt tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:sta.
– Irakissa nousee vielä uusi aalto terrorijärjestöjä, ellei konfliktin juurisyihin tartuta heti, arvioi Hussein al-Taee synnyinmaansa synkkää tilaa. Al-Taee vastasi Fallujan kriisin ydinkysymyksiin.

Johtaako Irakin armeijan hyökkäys Isisin tappioon Fallujassa?

Hyökkäys Isisin asemiin Fallujassa on Isisille ehdottomasti tappio.
Mutta jos Isisin tavoitteena on tehdä tästä suuri humanitaarinen kriisi ja käyttää ihmiskilpiä – siinä tapauksessa tämä voi olla Isisille myös voitto. Irakin asevoimien on huolehdittava siitä, että siviilitappiot ovat mahdollisimman pienet.
Hussein al-Taee
"Isis on yrittänyt neuvotella itselleen pakoväylän pohjoiseen kohti Mosulia, mutta armeija ei ole tähän suostunut", sanoo Irakin-tuntija Hussein al-Taee. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kuinka paljon siellä on siviilejä vaarassa?

On erilaisia tilastoja siitä, kuinka paljon Fallujassa on ollut asukkaita tämän saarron aikana. Uutistoimistojen mukaan heitä on noin 50 000, joiden arvioiden mukaan jopa 100 000. Nyt näyttää siltä, että vain satoja perheitä on päästetty pakenemaan. Isis tietää pakoväylät ja se on ansoittanut ne.

Millainen humanitaarinen katastrofi Fallujan siviilejä nyt odottaa?

Sekä YK että Punainen Risti ja Punainen Puolikuu ovat varoittaneet, että suuri humanitaarinen kriisi voi olla odotettavissa ihan lähipäivinä ja lähiviikkoina.
Fallujassa siviilit ovat olleet saarroksissa kohta vuoden ja Isis on valloittanut Fallujan jo kaksi vuotta sitten. Tämä tarkoittaa sitä, että siellä nähdään jo nälkää, siellä on myös puutetta lääkkeistä.

Kuinka usein Isis käyttää asukkaita ihmiskilpinä?

Se on Isisille täysin tavanomaista toimintaa. Ne harvat, jotka ovat onnistuneet Fallujasta pakenemaan, kertovat, että juuri tästä syystä Isis estää asukkaita pakenemasta sodan jaloista.
Isis pakottaa siviilejä kouluihin, joita Isis myös pitää toimintakeskuksinaan. Ilmavoimat ei voi iskeä niihin. Ihmiskilpien käyttö hidastaa myös maavoimien hyökkäystä.

Riittääkö Fallujassa siviileille ruokaa, juomaa, sairaalapalveluita ja lääkkeitä?

Hussein al-Taee
"Isis on valmistautunut armeijan hyökkäykseen ansoittamalla kaupungin ja pakottamalla asukkaita ihmiskilviksi", sanoo irakilaissyntyinen tutkija Hussein al-Taee. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Nyt  hyökkäystä johdetaan neljästä suunnasta samanaikaisesti ja samaan aikaan vapautetuille alueille tuodaan humanitaarista apua.
Eri järjestöt, mm. Punainen Risti ovat tarjoamassa apua lähellä rintamaa. Fallujan keskusta on ydinongelma. Siellä ei ole tarpeeksi ruokaa – mutta pahinta on, ettei siellä ole juurikaan terveyspalveluja.

Miksi Irakin armeija aloitti Fallujan hyökkäyksen juuri nyt?

Se on itse asiassa ollut valmisteilla jo hyvin pitkään, puoli vuotta. Tätä ennen on vapautettu Fallujaa ympäröiviä alueita.
Pommi-isku Bagdadin Sadr Cityssä 17.5.2016
Ihmiset kerääntyvät katsomaan itsemurhaiskun jälkiä Bagdadin Sadr Cityssä. Tuona päivänä, 17. toukokuuta yli 60 ihmistä kuoli pommi-iskuissa eri puolilla Bagdadia. Kuva: EPA / Ahmed Ali
Irakin armeija ja muut taistelujoukot ovat pyrkineet keskittämään mahdollisimman paljon joukkoja tähän Fallujan taisteluun tietäen, että siitä tulee hyvin rankka ja ehkä pitkäkin. Arvioidaan, että Bagdadin pommi-iskuja johdetaan Fallujasta käsin. Tässä siis yritetään nujertaa myös Bagdadiin kohdistuvaa terrorismia.

Mikä on Isisin taistelukyky Fallujassa?

Isis on hyvin fanaattinen järjestö, he voivat taistella vaikka viimeiseen mieheen. Nyt Isisin kerrotaan yrittäneen neuvotella itselleen pakoväylän kohti pohjoista Mosulin kaupunkia. Irakin armeija on kieltäytynyt tästä ja näyttää siltä, että Isis saarretaan Fallujan keskustaan.
Irakin ja koalition ilmavoimat ovat iskeneet aivan viime aikoina tarkka-ampujia vastaan, joita on ollut Fallujan katoilla satoja. Tarkka-ampujien eliminoimisen ansiosta maajoukkojen eteneminen kohti Fallujan keskustaa helpottuisi.
Samanaikaisesti Isisin asevarastoja on paikannettu ja pommitettu. Isisiä on strategisesti heikennetty paljon ennen tämän hyökkäyksen aloittamista.

Kuinka kauan arvioit tämän Fallujan hyökkäyksen kestävän?

Itse hyökkäys saattaa kestää noin viikon, mutta Fallujan puhdistaminen Isisistä voi kestää todella kauan.
Isis on onnistunut ansoittamaan niin tiet kuin koditkin, ja myös infrastruktuuriin liittyvät laitokset. Se tarkoittaa, että vaikka kaupunkiin mentäisiin sisään, Isis ei ole näkyvissä. Isis saattaa muuttua yllätysiskuja tekeväksi voimaksi. Järjestö toimisi enemmänkin maan alla.
Samaan aikaan on pelätty sitä, että Isis iskisi Bagdadiin ja Etelä-Irakiin suurella voimalla. Näin Isis yrittäisi helpottaa itseensä kohdistuvaa painetta Fallujassa ja muilla hallitsemillaan alueilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti