torstai 23. kesäkuuta 2016

Bryssel odottaa brittien päätöstä – ”Me emme ole tästä vastuussa, Cameron tämän järjesti”...

"Älä hullua yllytä" sanoo suomalainen kansanviisaus. Cameronin yltiöpäinen uho saattaa aiheuttaa arvaamattomia seurauksia EU-yhteisössä. Kansa intoutui vääntämään EU-asiasta kättä tosissaan. 
Vaikka Britannia jäisikin EU:n jäseneksi koko prosessi ei mene ohi jättämättä pysyviä, negatiivisia jälkiä niin kuin alla olevassa artikkelissa selkeästi todetaan...

Suora nettilainaus Yle uutise-sivuilta hiukan tuunattuna:

Brexit 

Bryssel odottaa brittien päätöstä – ”Me emme ole tästä vastuussa, Cameron tämän järjesti”

EU-komissio pitää todennäköisempänä, että britit jäävät unioniin. Se valmistautuu kuitenkin hoitamaan Britannian lähtöä kuin avioeroa. Suomen meppien mielestä historiallisen äänestyksen järjestäminen on Cameronilta virhe.

David Cameron auton luona, näyttää peukalolla merkkiä ylöspäin. Takana näkyy EU:n tähtitunnus ja sanan alkua 'Euro'.
EU-kansanäänestyksen järjestänyt Britannian pääministeri David Cameron ei saa paljon kiitosta Brysselissä. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
BRYSSEL
EU:n sydämessä Brysselissä brittien äänestys on aiheuttanut rytmihäiriöitä. Jos britit äänestävät erosta, unioni saattaa ensi kerta menettää jäsenmaan.
Brysselissä kannetaan huolta siitä, että usko EU:hun rakoilee monissa maissa. EU-komissio ei kuitenkaan suostu ottamaan vastuulleen brittien mahdollista lähtöä.
– Emme me sitä äänestystä pyytäneet, Cameron sitä pyysi, Ylelle kerrotaan korkeasta EU-lähteestä.
Samasta syystä EU-komission puheenjohtaja aikoo jatkaa tehtävässään, kävi briteille miten kävi.
EU:n instituutioiden johtajat ovat varoneet ottamasta kantaa äänestykseen, koska he haluavat kunnioittaa brittien päätösvaltaa.

Pahin uhka: limbo, jossa markkinat riehaantuvat

Ennakkoon hankalimpana tilanteena pidetään sitä, että britit äänestäisivät eron puolesta, mutta maa ei pyydä eroa virallisesti vaan yrittää neuvotella uudelleen.
Silloin oltaisiin limbossa. Demonit alkaisivat tanssia pöydillä.
– EU-lähde
Niin saattaisi tapahtua esimerkiksi, jos pääministeri Cameron joutuisi eroamaan heti ja uusi hallitus yrittäisi neuvottelukierrosta EU:n kanssa.
– Silloin oltaisiin limbossa. Demonit alkaisivat tanssia pöydillä, astiat lentelisivät, analyytikot ja markkinat riehaantuisivat. EU ei neuvottele, jos artiklaa 50 ei aktivoida, EU-lähde arvioi.
Artikla 50 on Dublinin sopimuksen kohta, jossa on määritelty, miten maa voi erota EU:sta.

Lakimiesarmeija terottaa kyniään

EU:n keskeiset johtajat aikovat ottaa kantaa äänestyksen lopputulokseen perjantaina puolilta päivin. Molempiin lopputuloksiin on valmistauduttu. Todennäköisempänä komissiossa kuitenkin pidetään sitä, että britit jäisivät unioniin.
Bryssel valmistautuu hoitamaan mahdollista brittien lähtöä kuin avioeroa. EU-komission juristien armeija on varautunut neuvottelemaan ensin Britannian erosta ja sen jälkeen kymmenistä sopimuksista, joilla brittien ja EU:n suhde järjestetään uudestaan.

Cameron teki kuin Pontius Pilatus

Suomen europarlamentaarikkojen kokeneimmat pitävät kansanäänestyksen järjestämistä erosta jopa virheenä.
Liisa Jaakonsaari
Kuva: Yle
– Surullista on että koko tämä maanjäristys joka on Euroopassa johtuu vain yhden puolueen sisäisistä ongelmista. Konservatiivipuolue on aina ollut hajalla ja Cameron lähti ratkaisemaan sitä näin, Liisa Jaakonsaari (S&D) sanoo.
– Ehkä hän oli silloin pakkotilanteessa, kun päätti kansanäänestyksestä. Mutta hän saattaa nyt miettiä, olisiko siinä kuitenkin ollut jokin vaihtoehto, Paavo Väyrynen (Alde) veikkaa.
Sirpa Pietikäisen (EPP) mielestä kansalle on sysätty päätös, jota poliitikot eivät halua tehdä.
Sirpa Pietikäinen
Sirpa Pietikäinen Kuva: Van Damme Jorne
– Tämä on kuin Pontius Pilatuksen käsienpesuvesi. Kun on vaikeita päätöksiä, pesen käteni, huutakaa te kuka ristiinnaulitaan, Sirpa Pietikäinen sanoo.
Pietikäinen sanoo toisaalta kannattavansa suoraa demokratiaa. Hän sanoo kuitenkin säälivänsä kansalaisia, jotka joutuvat maksamaan palveluissaan ja eläkkeissään mahdollisen eron seuraukset, jos kansantalous osin romahtaa.

EU heilahtaa

Kun äänestys on ohi, sen vaikutukset tuntuvat yhä – oli lopputulos kumpi tahansa. Jaakonsaari epäilee, että EU:n asema maailman mahtien joukossa saattaa heikentyä, koska yhteisö on haavoittunut.
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen Kuva: Van Damme Jorne
Väyrynen sanoo, ettei mikään jää ennalleen. Hän uskoo, että muistakin maista kuullaan vaatimuksia kansallisvaltioiden aseman vahvistamisesta.
Narina jatkuu myös Britanniassa, jos maa ei jätä unionia. Ja jos jättää, EU-mieliset valittavat.
- Tämä on vähän kuin Pirkanmaan läänin perustaminen. Ensin päätetään, että sitä ei perusteta. Pari viikkoa on ihan hiljaista, ja sitten taas alkaa puhe, että kyllä Pirkanmaan lääni pitää saada aikaiseksi, Pietikäinen vertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti