Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
PÄÄKIRJOITUS
Äänestys, jonka jälkeen Britannia on heikompi
Britannian pääministerin David Cameronin uhkapeli päättyi omaan ja maansa tappioon.
Helsingin Sanomat
BRITANNIA on EU-kansanäänestyksensä jälkeen entistä heikompi ja pirstoutuneempi maa. Äänestys ei pelkästään paljastanut piileviä pirstoumia vaan myös kasvatti niitä.
Jäsenyyden katkaisemista kannattaneen Brexit-lerin voitto tarkoittaa sitä, että jos Britannia tosiaan eroaa unionista, se heikentää omaa taloudellista ja poliittista asemaansa.
BRITANNIA on ollut aina luokkayhteiskunta. Tämä äänestys kirkasti sen, että sosioekonomiset jaot ovat edelleen vahvat.
EU-jäsenyyskysymys laajeni kysymykseksi yhteiskunnallisesta vallasta. Osa kansasta katsoi, että heillä ei ole riittävästi sananvaltaa siihen, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Tämä väki jättää vaalit usein väliin juuri osattomuuden tunteen vuoksi. Nyt he ratkaisivat tilanteen lähtemällä uurnille.
UNIONIN jäsenyyttä kannattaneet ja sitä vastustaneet jakautuivat selvästi iän, asuinpaikan ja koulutuksen mukaisesti. Vähemmän koulutetut, huompaa palkkaa nauttivat, maaseudulla asuvat ja iäkkäät halusivat eroon unionista.
Jäsenyyden katkaisemista kannattanut Brexit-leiri käytti härskisti hyväkseen heidän ennakkoluulojaan ja tiedon puutteita. Britanniassa maahanmuuttajat ovat aina kelvanneet syntipukeiksi. Brexit-leiri kertoi valheellisesti, että EU on vastuussa siitä, että ovet ovat auki tulijoille.
TARJONTA kuorrutettiin romanttisella käsityksellä kansallisesta itsenäisyydestä ja Britannian menneestä suuruudesta. Tämän tunteen taustalle katosivat kaikki ne asiantuntijoiden varoitukset, joiden mukaan ero merkitsee kansantalouden heikentymistä. Talouskasvun tappiot osuisivat kipeimmin juuri niihin, jotka eroa halusivat. Bisnesväki Lontoossa kyllä pärjää.
Jos brexit-leiri ei pysty lupauksiaan toteuttamaan ja talous kärsii, äänestyksen hävinneet eivät hiljene eivätkä haavat arpeudu.
BRITANNIAN karttaankin syntyi useita rajoja. Skotlanti näkee äänestystuloksesta päätellen tulevaisuutensa toisin kuin Englanti. Skotlannissa jäsenyyden kannattajat voittivat selvästi ja kaikissa osissa. Lopputulos kannustaa Skotlantia kohti itsenäisyyttä. Tämä taas innostaisi Pohjois-Irlannin pohtimaan oma asemaansa – siksikin, että EU:n ulkoraja tulisi saaren sisälle.
Kansanäänestyksestä päätelleen suurkaupunkien asukkaiden Britannia on toinen kuin pienten maaseutupaikkakuntien.
MYÖS puolueet halkeilivat. Kun pääministeri David Cameron lupasi kansanäänestyksen, hän yritti pitää oman puolueensa EU-vastaisia voimia rivissä ja estää Ukipin nousua. Tänään konservatiivien rivit ovat hajonneet ja Cameronin ura pääministerinä sekä puheenjohtajana on katkolla.
Ei työväenpuolue Labourkaan pääse pinteestä. Sen johto oli EU-jäsenyyden kannalla, mutta monet perinteiset Labourin hallitsemat seudut äänestivät unionin jäsenyyttä vastaan.
ITSENÄISYYSPUOLUE Ukip oli kansanäänestyksen vahva taustavoima muukalaisvastaisine näkemyksineen. Ukip on nyt entistä vahvempi: se sai kerättyä valtavan märän potentiaalisia uusia kannattajia.
Kansanäänestyksessä kertynyt paine voi purkautua seuraavissa parlamenttivaaleissa. Ukip sai vuoden 2015 vaaleissa lähes neljä miljoonaa ääntä, mutta brittiläisen enemmistövaalitavan vuoksi vain yhden paikan alahuoneeseen.
MUILLE unionimaille äänestyksen lopputulos on varoitus. EU:n sisäänrakennettu etenemissuunta on ollut se, että yhteistyö vain tiivistyy ja unioni laajentuu. Britannian viesti oli se, että kansa ei ole siihen enää valmis. Sama tunne on vahvistunut muissakin maissa. Kansanäänestyksen jälkeen jäsenmaiden poliittiset päättäjät eivät tätä tunnetta uhmaa.
KANSALLISTEN päättäjien ikiaikainen nautintaoikeus on ollut se, että he voivat syytellä unionia omista epäonnistumisistaan luottaen, että väitteitä ei jakseta tarkistaa. Tämän toiminnan seurauksista tuli nyt opetus Britanniasta. EU-vastaisten voimien populistinen ruokkiminen tuottaa pieniä voittoja. Mutta kun syötettävä vahvistuu, se syö ruokkijansa. Cameron sai mitä tilasi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti