Tällaista materiaalia Waldén on etsinyt näytelmää varten, muttei ole löytänyt sellaista, joten sellupaalien käsittely näytetään nyt yleisölle suoralla toiminnalla.
Todettakoon, että Kemin kulttuurikeskuksessa historiallisessa museossa pyörii dokumenttifilmejä.
Eräässä niistä Kemin syväsatamassa, Ajoksessa lastataan laivaa. Sellupaaleja siirretään nosturilla/vinssillä laivan ruumaan, jossa satamajätkät, lastaajat siirtävät - "pyörittelevät" niitä paikoilleen. Miksi? Siksi, että laivan ruuma tulee mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Tärkeä ja välttämätön tehtävä, koska siihen maailman aikaan lastaustekniikka ei ollut erityisen kehittynyttä.
Hurja veto vanhalta satamajätkältä: Päihitti puolta nuoremmat 200-kiloisen sellupaalin väännössä – video
Kotkassa järjestetään ensi kesänä sellupaalin väännön SM-kisat satamajätkien arvostuksen nostamiseksi. Harjoituksissa konkari näytti vasta-alkajille mallia.
KOTKA
Kulttuuripersoona, entinen merikapteeni Carl-Gustav Waldén liikuttuu helposti puhuessaan satamajätkien työn merkityksestä. Vuosikymmenien ajan raskasta ja epävarmaa työtä satamissa tehneet miehet olivat Waldénin mukaan varsin suuressa roolissa Suomen viennin
– Satamajätkät eivät olleet arvostettu ammattikunta. He kokivat syrjintää virkamiesten ja kulttuurieliitin taholta sekä sellaisilta, jotka eivät olleet koskaan satamassa käyneetkään. Halusin saattaa näiden satamajätkien kunnian sille tasolle, jolle se kuuluu, Waldén kertoo.
Waldén ei myöskään pidä siitä, että vuosikymmenten takaista elämää satamissa on romantisoitu ja väritetty tarinoilla, joilla ei ole mitään tekemistä satamajätkien todellisen arjen kanssa.
Waldén haluaakin tuoda satamajätkien tarinan esille omintakeisella tavalla. Hän on kirjoittanut näytelmän, jonka ytimessä ovat Sellupaalin väännön ensimmäiset SM-kisat. Ja voimainkoitos todellakin pidetään lavalla osana näytelmää.
Harjoituksia järjestetään kevään aikana Kotkassa, ja harjoituspaikalle on hankittu oikeita selluarkeista koostuvia, 200 kilogrammaa painavia sellupaaleja.
– Moni ei ole koskaan nähnytkään sellupaalia, ei tiedä, miten sitä väännetään. Ei ole mitään kuvia sellupaalinväännöstä, ei ole mitään käsikirjaa, miten niitä väännetään.
Tällaista materiaalia Waldén on etsinyt näytelmää varten, muttei ole löytänyt sellaista, joten sellupaalien käsittely näytetään nyt yleisölle suoralla toiminnalla.
Vääntöharjoituksissa neuvoja antavat entiset satamajätkät. Voimainkoitokseen osallistuvat pääsevät jo harjoittelemaan oikeilla paaleilla. Harjoituksiin osallistui kolme vasta-alkajaa.
Katso videolta, millaisen tyylinnäytteen 69-vuotias entinen satamajätkä antaa vasta ensimmäisiä kertoja paalia vääntäville kokelaille.
Sellupaalin väännön ensimmäiset SM-kisat nähdään ensi kesänä Kotkan Meripäivillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti