torstai 30. kesäkuuta 2016

Nordean pääanalyytikko: Onko käteisellä enää mitään virkaa?

Kyllä käteinen on aina käteinen. Perinteisessä kaupanhieronnassa nipulla riihikuivaa rahaa on maaginen vaikutus.

Kokemusta on! Tosin niin päin, että pienen hirsimökin ostaja näytti minulle markka-aikaisen rahatukon > annoin kunnon alennuksen ja mökki meni välittömästi uuskäyttöön. Tuskin olisin "korvaani lotkauttanut", jos hän olisi vilautellut pankkikorttia!




Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Nordean pääanalyytikko: Onko käteisellä enää mitään virkaa?


EKP päätti hiljattain lopettaa 500 euron setelin painamisen vedoten siihen, että sitä käytetään pääosin laittomissa toimissa.
EKP päätti hiljattain lopettaa 500 euron setelin painamisen vedoten siihen, että sitä käytetään pääosin laittomissa toimissa. KUVA: EPA
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pohtii aamukatsauksessaan, onko käteisellä rahalla enää mitään virkaa muuten hyvin pitkälle digitalisoituneessa nyky-yhteiskunnassa.
Keskustelu käteisen tulevaisuudesta on viime aikoina kiihtynyt. Muun muassa Suomen Pankki järjesti aiemmin tällä viikolla Irti käteisestä -aiheisen konferenssin.
”Keskuspankin kannalta käteisestä luopuminen avaisi rahapolitiikalle uusia mahdollisuuksia”, Jan von Gerich kirjoittaa.

Käteisvarannot rajoittavat korkojen laskuvaraa

EKP on laskenut talletuskorkonsa nollan alapuolelle, mutta vielä alemmaskin voitaisiin mennä ilman laskuvaraa rajoittavia käteisvarantoja.
Jos kustannukset pitää rahaa pankkitilillä ylittävät käteisen säilytyskustannuksen, raha pakenee nollakorkoiseen käteiseen ja rahapolitiikka ei välity. Jos käteisvarantoa ei olisi, keskuspankki voisi von Gerichin mukaan painaa korot syvemmälle negatiivisiksi.
”Etenkin hitaan kasvun ympäristössä elvytyspotentiaali korkoaseella olisi tervetullut lisä keskuspankin arsenaaliin.”

Käteisestä luopuminen vaikeuttaisi rikollista toimintaa

EKP päätti hiljattain lopettaa 500 euron setelin painamisen vedoten siihen, että sitä käytetään pääosin laittomissa toimissa.
”Käteisen poistoa voisi perustella sillä, että se vaikeuttaisi laitonta toimintaa ja voisi auttaa kitkemään harmaata taloutta.”

Esteet käteisen häviämiselle edelleen liian suuret

Vaikka käteisen käyttö suhteessa muihin maksutapoihin, kuten kortteihin, verrattuna on laskenut selvästi, kierrossa olevan käteisen määrä on von Gerichin mukaan kasvanut.
Vaihdon välineenä käteinen ei siis enää ole niin suuressa suosiossa, mutta arvon säilyttäjänä sen käyttö on kasvanut.
”Ihmiset säilyttävät paljon suuremman osan varallisuudestaan käteisenä kuin he tarvitsisivat kaupankäyntiä varten.”
Von Gerichin mukaan esteet käteisen häviämiselle ovat yhä suuret.
”Käteisen suosio on edelleen vahva. Ei näytä todennäköiseltä, että käteisestä luovutaan ainakaan lähivuosina.”
Ennen kuin käteisestä voitaisiin luopua, pitäisi sen roolille arvon säilyttäjänä luoda von Gerichin mukaan uskottava vaihtoehto.
Vielä tällä hetkellä käteistä on vaikeaa korvata yksityisyyden näkökulmasta, mutta turvallisuusnäkökulma on von Gerichin mukaan ratkaistavissa.
”Nythän esimerkiksi euroalueella käteinen raha on keskuspankin liikkeeseen laskemaa ja on siis käytännössä EKP:n takaama. Pankkitalletuksen turvallisuus puolestaan riippuu jäsenmaan talletussuojasta.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti