Hiekka Terrafamen tiimalasissa valuu – ”Yksityistä rahoitusta etsitään”
Terrafamelle on annettu vuoden loppuun aikaa löytää yksityistä rahoitusta, jotta Sotkamon kaivoksen toiminta voisi jatkua. Terrafame Oy:n toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen uskoo rahoituksen löytyvän haasteista huolimatta.
– Olemme vielä täysin kaivoksen ylösajovaiheessa. Meillä oli kolme keskeistä linjausta, kun kaivosta lähdettiin ajamaan ylös. Linjaukset olivat työturvallisuus, ympäristönturvallisuus sekä tuottavuus. Työturvallisuus ja tuottavuus ovat kehittymässä oikeaan suuntaan. Ympäristönturvallisuuteen liittyviin tavoitteisiin olemme päässeet vain osittain, johtuen muun muassa Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä, Lukkaroinen kertoo.
Vaasan hallinto-oikeus antoi huhtikuussa päätöksen Terrafamen ympäristöluvan määräaikaisuudesta. Lukkaroisen mukaan päätös luo haasteita Sotkamon kaivoksen tulevaisuudelle.
– Meidän keskeinen haasteemme on suuri vesimäärä, joka kaivoksen alueella on ollut toiminnan alusta lähtien. Silloin, kun kaivostoiminta aloitettiin, kaivoksen alueella oli 10 miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä.
– Sen hallittu poistaminen ja sitä kautta ylimääräisten verivarantojen poistaminen ja palauttaminen luonnonmukaiseen tilaan on suurin haaste. Vaasan hallinto-oikeuden rajoitukset meidän sulfaatinpäästökiintiöihimme toivat mukanaan vielä ylimääräisen haasteen.
Vesienhallinnan suunnitelma on pilottivaiheessa
Kehityshanke vesienhallintaa varten on johtanut niin kutsutun Ariel-pilotin syntymiseen. Terrafame järjesti Ariel-hanketta käsittelevän tiedotustilaisuuden Helsingissä torstaina.
Ariel-hankkeen konsepti keskittyy kemikaalien kierrätykseen sekä kemian, tässä tapauksessa natriumin ja rikin, hallintaan sulfaattiesiintymien yhteydessä.
Kokonaissuunnitelma on monivaiheinen ja teknisesti monimutkainen. Olennaista on, että ratkaisun tuloksena vesistöihin päätyvä sulfaattikuorma ja natriumkuorma vähenevät merkittävästi, bioliuotuksen tehokkuus paranee ja ratkaisun pohjalta on kehitettävissä mahdollisia uusia tuotteita.
– Lopputuotteena saadaan erittäin konsentroitunutta kaliumsulfaattia, joka toimii myös raaka-aineena esimerkiksi lannoiteteollisuuden käyttöön. Vaihtoehtoisesti lopputuote voidaan muuntaa myös kaliumkarbonaatiksi, joka on myös lannoiteteollisuuden raaka-aine, Terrafame Groupin vesienhallinnan projektijohtaja Jani Kiuru taustoittaa.
Ariel-hankkeen konsepti syntyi viime syksynä käynnistyneen vesienhallintaan liittyvän kehityshankkeen seurauksena. Pilotin yhteydessä saavutetut tulokset ovat Kiurun mukaan erittäin lupaavia. Keskeistä on, että sulfaatin määrä laskisi merkittävästi kokonaissuunnitelman toteutuksen seurauksena.
Kokonaissuunnitelman kannalta olennaista on kuitenkin, että kaivostoiminta Sotkamon kaivoksella jatkuu.
– Jos kaivos suljetaan, prosessin kannalta olennaisten kemikaalien käyttö pikkuhiljaa vähenee. Se heikentäisi tämän konseptin toimivuutta, Kiuru arvioi.
Löytyykö rahoitusta?
Talouspoliittisen ministerivaliokunnan touko- ja kesäkuun vaihteessa antaman linjauksen mukaan Terrafamen on löydettävä yksityistä rahoitusta vuoden loppuun mennessä. Mikäli näin ei tapahdu, seurauksena on suurella todennäköisyydellä kaivoksen sulkeminen.
– Siirtymäkaudella kaivostoiminta jatkuu normaalisti. Mikäli yksityistä rahoitusta ei määräaikaan mennessä löydy, on varauduttava kaivoksen sulkemiseen, Terrafame Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen kommentoi.
Prosessi yksityisen rahoituksen löytämiseksi on toimitusjohtaja Lukkaroisen mukaan käynnissä. Hän uskoo rahoituksen löytyvän, mikäli kaivoksen ylösajo etenee samalla tavalla kuin tähän saakka.
Terrafamen käyttökate on tällä hetkellä vielä negatiivinen. Rahat ovat menneet käyttöpääoman rakentamiseen ja kaivoksen ylösajoon. Tänä vuonna Terrafame tulee Lukkaroisen mukaan investoimaan 75 miljoonaa euroa kaivoksen toimintaan. Yksi merkittävimmistä yksittäisistä investoinneista on keskusvedenpuhdistamo.
– Toistaiseksi kaivoksen ylösajo on edennyt hyvin. Kun jatketaan saman kaavan mukaan, uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet löytää yksityistä rahoitusta ja sitä kautta turvata Sotkamon kaivoksen tulevaisuus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti