lauantai 4. kesäkuuta 2016

YK: Ukrainan konfliktin osapuolet rikkovat ihmisoikeuksia...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Minskin sopimus allekirjoitettiin yli vuosi sitten tarkoituksena lopettaa taistelut Itä-Ukrainassa.

Itärintamalta ei mitään uutta, sotatila jatkuu - kukaties pahenee - Itä-Ukrainassa. Tuntuu välillä siltä, että mm. Lähi-Idän vielä pahemmat tapahtumat ovat siirtäneet Itä-Ukrainan ns. jäätyneen konfliktin taka-alalle. Aivan kuin odotetaan tilanteen räjähtämistä, jotta asiaan saadaan jotain uusia elementtejä neuvottelupöytään.

Todella murheellinen tilanne, jolle ei näytä tulevan loppua: Vuoden 2014 jälkeen Itä-Ukrainassa on kuollut kohta 10.000 ihmistä sodan seurauksena, pääosa siviilejä.    

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

YK: Ukrainan konfliktin osapuolet rikkovat ihmisoikeuksia

Raportin mukaan ihmisoikeusrikkomuksia, kuten poliittisten vankien kiduttamista, tapahtuu edelleen konfliktin osapuolien hallitsemilla alueilla.

ULKOMAAT 
Sofia Kuisma
MARKO DJURICA / REUTERS
Ampumatarvikkeita Debaltsevessa Ukrainassa.
Ampumatarvikkeita Debaltsevessa Ukrainassa.

UKRAINAN konfliktin molemmat osapuolet, Ukrainan hallituksen viranomaiset ja Venäjän tukemat kapinalliset, syyllistyvät YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston perjantaina julkaiseman raportin mukaan edelleen ihmisoikeusrikkomuksiin. 

Raportin mukaan alueella tapahtuu katoamisia, mielivaltaisia pidätyksiä, kiduttamista ja kaltoinkohtelua.
”Itä-Ukrainan tilanne on huolestuttava. Konflikti saattaa pitkittyä ilman ratkaisuja Minskin sopimuksen toteuttamisesta, mikä olisi haitallista ihmisoikeuksille tulevina vuosina. Tilanne saattaa yltyä pahemmaksi, mikä vaikuttaisi siviiliväestöön, joka on saanut jo kärsiä konfliktista”, varoitti YK:n ihmisoikeuksista vastaava varapääsihteeri Ivan Simonovic Ukrainan vierailunsa päätteeksi.
Minskin sopimuksen toteutuminen sallisi Simonovicin mukaan jokaiselle ihmisoikeudet ja mahdollisuuden normaaliin elämään.
Minskin sopimus allekirjoitettiin yli vuosi sitten tarkoituksena lopettaa taistelut Itä-Ukrainassa.
IHMISOIKEUKSIEN heikentyminen näkyy varsinkin niiden ihmisten elämässä, jotka asuvat lähellä tulilinjaa ja alueita, joita aseistetut joukot hallitsevat.
2,7 miljoonaa ihmistä asuu raportin mukaan aseistettujen ryhmien kontrolloimilla alueilla.
RAPORTISSA kuvaillaan seksuaalisia ja sukupuolen perusteella tehtyjä väkivaltatapauksia, joita on käytetty kiduttamiskeinoina pidätysten yhteyksissä.
Sekä miehet että naiset ovat joutuneet väkivallan uhreiksi. Miesten kohdalla uhkailut kohdistuvat heidän naispuolisiin sukulaisiinsa, joihin viittaamalla poliittisia vankeja yritetään saada tunnustamaan, luopumaan omaisuudestaan tai suostumaan vaatimuksiin.
”Kansainvälisten asiantuntijoiden itsenäiset vierailut on sallittava paikkoihin, joissa ihmisten vapaus on riistetty. Tällä voidaan estää kiduttaminen ja vapauttaa poliittiset vangit, kuten on ohjeistettu Minskin sopimuksessa”, Simonovic sanoo.
ITÄ-UKRAINAN tilanne on aiheuttanut raportin mukaan yli 9 000 ihmisen kuoleman ja yli 21 000 ihmisen loukkaantumisen siitä lähtien, kun konflikti sai alkunsa vuoden 2014 keväällä.
Ihmisoikeusrikkomuksista ei raportin mukaan rangaista tarpeeksi, minkä vuoksi ne ovat yleisiä. Oikeus ja järjestys ovat raportin mukaan romahtaneet aseistettujen joukkojen alueilla, ja ne ovat korvautuneet rinnakkaisrakenteilla.
”Konflikti on jatkunut kaksi vuotta, ja ihmisoikeudet Itä-Ukrainassa näyttäytyvät edelleen synkkinä. Kriisi alkoi ihmisoikeuksien ja vapauden vaatimuksina, ja näitä vaatimuksia on edelleen molemmin puolin. Johtajien tulisi kuunnella kansalaisiaan. Olen kuullut heidän haluavan rauhaa, ihmisoikeuksia ja oikeusturvaa”, Simonovic toteaa.
Simonovicin mukaan raskaan aseistuksen lisääntyminen lähellä tulilinjaa ja panttivangit Donetskin alueen Avdiivkan ja Yasynutavan kaupungeissa tämän vuoden maaliskuusta alkaen osoittavat kriisin ratkaisun olevan vielä kaukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti