Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan kuin - Hyvä Me - Suomi on edelleen sopimusyhteiskunta...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Työmarkkinavääntö päättyi historialliseen sopuun – Tällainen on kiky-sopimuksen keskeinen sisältö
HS kokosi kilpailukykysopimuksen keskeisen sisällön ja vaikutukset.
VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
”Tämä on historiallinen sopimus”, hyväntuuliselta kuulostanut Sipilä sanoi puhelimessa HS:lle.
”Luulen, että tämä edelleen vahvistaa myönteistä virettä, joka taloudessa on.”
Sipilä sanoi pitävänsä sopimusta kädenojennuksena työssä olevilta työttömille ja huomenna valmistuville nuorille.
Sipilän hallitus tuli torstaina työmarkkinajärjestöjä vastaan merkittävillä veronalennuksilla. Hallituksen ehdollinen veronalennuspaketti sai hyvän vastaanoton ja lisäsi viimeisten liittojen painetta sopimuksen hyväksyntään.
KILPAILUKYKYSOPIMUKSEN syntymistä edelsi 13 kuukauden työmarkkinavääntö.
”Usko säilyi, että ratkaisu löytyy tavalla tai toisella. Itselleni on vain tärkeintä se, että maaliin päästiin. Tällä on merkittävä rooli Suomen kuntoon laittamisessa”, Sipilä sanoi. Hän viittasi muun muassa Suomen Pankin viestiin siitä, että yritysten kustannusten alentaminen on tärkeää talouden rakenteiden korjaamisessa.
Sipilä aloitti kilpailukyvyn kohottamiseen tähtäävän hankkeen jo ennen hallituksensa muodostamista. Jo ennen kevään 2015 vaaleja Sipilä ilmoitti haluavansa yhteiskuntasopimuksen. Sen tavoitteet olivat pitkälti samat kuin nyt syntyneellä kilpailukykysopimuksella. Suomalaisten yritysten kustannuksia piti alentaa, että niiden kyky kamppailla ulkomaisia yhtiöitä vastaan paranisi.
Kun yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaan, Sipilän hallitus pyrki ajamaan samoja tavoitteita lakipaketilla. ”Pakkolait” kuitenkin törmäsivät perustuslaillisiin ongelmiin ja vedettiin takaisin pöytälaatikkoon.
OLISITTEKO tehnyt jotain toisin, kun prosessia nyt katsoo taaksepäin?
”En uskaltaisi muuttaa mitään, kun nyt ollaan maalissa. Sen verran herkkä prosessi on ollut, että ilmeisesti kaikki vaiheet tähän on tarvittu”, Sipilä sanoo.
Hallituksen omissa käsissä olleita toimia eli lakipakettia Sipilä kuitenkin kuvaa ”karkeaksi toimeksi”.
”Toivon, että sitä vaihetta ei olisi tarvittu.”
Sopimuksen keskeinen sisältö on seuraavanlainen:
Palkkojen jäädytys
Palkat pysyvät ennallaan vähintään vuoden. Työ- ja virkaehtosopimusten voimassaoloa jatketaan 12 kuukaudella ilman palkkojen muutoksia.
Sosiaalivakuutusmaksut
Työntekijöiden maksettavaksi tulee entistä enemmän palkasta vähennettäviä sosiaaliturvamaksuja, mikä vähentää käteen jäävää tuloa. Työnantajien maksuja puolestaan kevennetään.
Työntekijän työeläkemaksu nousee asteittain yhteensä 1,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017–2020. Työttömyysvakuutusmaksu nousee samalla ajanjaksolla 0,85 prosenttiyksikköä. Työnantajien maksut kevenevät saman verran.
Pääministeri Sipilän hallitus on luvannut korvata työntekijöiden menetykset veronalennuksilla, jotka vastaavat suuruudeltaan sosiaaliturvamaksujen korotuksia.
Lomarahat
Julkisen sektorin lomarahoja vähennetään 30 prosenttia nykytasosta vuosina 2017–2019.
Työajan pidentäminen
Vuosittaista työaikaa pidennetään 24 tunnilla palkkoja muuttamatta. Työajan pidennysten toteuttamisesta väännettiin kättä tiukasti liittokohtaisissa neuvotteluissa ja toteutusten tapa vaihtelee eri aloilla.
Muutosturva
Työnantajan on tarjottava irtisanotulle oikeus työllistymistä edistävään valmennukseen. Koulutuksen arvon pitää olla vähintään yrityksen keskimääräinen kuukausipalkka.
Työterveyshuolto
Irtisanotulla työntekijällä on oikeus työterveyshuoltoon puoli vuotta työntekovelvollisuuden päättymisestä.
Lisäleikkaukset ja veronkorotukset perutaan
Hallitus jättää tekemättä uhkaamansa 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Miljardin euron lisäleikkaukset olisivat muun muassa puolittaneet vuosien 2018 ja 2019 indeksikorotukset. Leikkaukset olisivat osuneet muun muassa lapsilisiin, opintotukiin, työttömyysturvaan ja yliopistoihin. Veronkorotuksista merkittävin olisi ollut tuloverotuksen inflaatiotarkistuksen tekemättä jättäminen vuonna 2018.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti