Olen aikanaan - jo vuosia sitten - kirjoittanut silloin erittäin akuutista Vuotos-asiasta ja Vaasan hallinto-oikeuden päätöksistä. En lähde repimään sitä asiaa tässä yhteydessä auki, mutta silloin "löysin" virallisilta sivuilta Vaasan hallinto-oikeuden silloiset, päätöstä tehneiden jäsenten luettelon.
Tässä yhteydessä en toistaiseksi ole em. henkilöluetteloa löytänyt.
Alla oleva lehdistötiedote on tärkeä, suorastaan elintärkeä Sotkamon Talvivaaran tulevaisuudelle.
Lehdistötiedotteessa todetaan muun muassa:
Hallinto-oikeus on muuttanut toistaiseksi voimassa olevan lupapäätöksen määräaikaiseksi.
Yhtiön on tehtävä uusi lupahakemus 31.8.2017 mennessä ja selvitettävä tällöin, onko Nuasjärvestä löydettävissä purkupaikka, jossa haittavaikutukset ympäristölle olisivat nykyistä paikkaa vähäisemmät.
Mikäli olen oikein ymmärtänyt tuo edellä mainittu lupapäätöksen määräaikaisuus vaikeuttaa Terrafamen potentiaalisten yhteistyökumppaneiden/rahoittajien hankkimista.
Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa em. päätöksen osalta mm. se minkälainen äänten jakauma oli ja mitkä ovat määräaikaisuutta puoltaneiden tuomareiden/asiantuntijoiden perustelut asialle...
Elämme Suomessa avoimessa, läpinäkyvässä yhteiskunnassa, joten em. tiedot ovat jostakin oletettavasti löydettävissä.
Henkilökunta ja organisaatio
Hallinto-oikeutta johtaa ja sen tuloksellisuudesta vastaa hallinto-oikeuden ylituomari.
Ylituomarina toimii Liisa Talvitie, puh. 029 56 42700.
Tuomioistuimen jäseniä ovat hallinto-oikeuden ylituomari ja 21 lainoppinutta sekä 8 tekniikan tai luonnontieteiden alan hallinto-oikeustuomaria. Edellä mainittujen jäsenten lisäksi tiettyjen asioiden käsittelyyn ja ratkaisemiseen osallistuu valtioneuvoston neljäksi vuodeksi kerrallaan määräämiä asiantuntijajäseniä. Esittelijöinä toimii 18 hallinto-oikeussihteeriä ja 6 notaaria.
Hallinto-oikeus toimii jakautuneena kolmeen jaostoon.
Kansliaa johtaa hallintopäällikkö. Kanslian eri tehtävissä työskentelee hallintopäällikön lisäksi 24 henkilöä.
1.1.2015 alkaen hallintopäällikkönä toimii Elina Peltoniemi puh. 040 0379 489.
Julkaistu 7.1.2016
Lehdistötiedote 28.4.2016
Julkaistu 28.4.2016
Hallinto-oikeus on tänään antamallaan päätöksellä ratkaissut valitukset aluehallintoviraston (24.4.2015) yhtiölle myöntämästä luvasta johtaa jätevesiä purkuputkea pitkin Nuasjärveen. Päätöksestä tehtiin yhteensä 39 erillistä valitusta.
Aluehallintovirasto oli päätöksellään sallinut 24 000 tonnin sulfaatin vuosikuorman eli keskimäärin 2 000 tonnin kuukausikuorman johtamisen. Hallinto-oikeus on aikaisemmalla välipäätöksellään (10.9.2015) rajoittanut purkuputken käyttöä valitusten käsittelyn ajaksi rajaamalla sulfaattipäästön1 000 tonniin kuukaudessa. Tarkkailutietojen perusteella kyseinen määrä ei ole aiheuttanut pysyvää kerrostumista Nuasjärvessä. Nyt annetulla pääasiaratkaisulla hallinto-oikeus on haitankärsijöiden valitukset osaksi hyväksyen rajoittanut vuotuisen sulfaattikuormituksen 15 000 tonniin ja asettanut kuukausikohtaisen rajan, joka on 2 000 tonnia kuukaudessa sulan veden aikana ja 1 000 tonniakuukaudessa jääpeitteisten kuukausien aikana. Ympäristönsuojelulain varovaisuusperiaate huomioon ottaen rajoituksella varmistetaan, ettei purkualueella aiheudu veden haitallista kerrostumista erityisesti talviaikaan. Vesien kerrostuminen Nuasjärven purkualueella olisi sellaistaympäristönsuojelulain kieltämää merkittävää pilaantumista, jolle lupaa ei voitaisi myöntää.
Kaivosalueen vesienhallinnan kannalta on oleellista, että purkuputkea pitkin johdettavaa vesimäärää ei ole aluehallintoviraston eikä hallinto-oikeuden päätöksillä rajoitettu. Hallintooikeuden sallimat päästömäärät aiheuttavat kuitenkin jätevesien varastoinnin jatkumisen kaivoksen alueella. Varastointi jatkuu kunnes jätevedenkäsittelyä tehostetaan erityisesti Kuusilammen avolouhokseen ja Kortelammen altaaseen aikoinaan johdettujen suuria haitta-ainepitoisuuksia sisältäneiden nestemäisten kemikaaliliuosten ja jätevesien osalta ja kunnes prosessin ulkopuolisten vesien sekoittuminen likaantuneisiin vesiin estetään nykyistä paremmin.
Hallinto-oikeus on muuttanut toistaiseksi voimassa olevan lupapäätöksen määräaikaiseksi. Yhtiön on tehtävä uusi lupahakemus 31.8.2017 mennessä ja selvitettävä tällöin, onko Nuasjärvestä löydettävissä purkupaikka, jossa haittavaikutukset ympäristölle olisivat nykyistä paikkaa vähäisemmät. Lisäksi yhtiön on selvitettävä, voidaanko purkuputken suulla tapahtuvalla jätevedenalkulaimennuksella vähentää haittoja. Edellä mainittujen selvitysten ja siihen mennessä saadun tarkkailutiedon perusteella asiassa on mahdollista arvioida uudelleen muun muassa jätevesien päästömääriä.
Kalastukselle ja virkistyskäytölle aiheutuvia vahinkoja ja haittoja koskevat korvausvaatimukset on pysytetty aluehallintoviraston määrääminä. Korvauksia koskevat vaatimukset on hylätty osin johtuen hallinto-oikeuden asettamista rajoituksista haitta-aineiden päästömääriin ja toisaalta siitä syystä, että vaatimukset muun muassa kiinteistön arvon alenemisesta ja ammattikalastukselleaiheutuneesta haitasta ovat ennenaikaisia.
Kainuun ELY-keskuksen päätös olla vaatimatta harkinnanvaraisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamista yhtiön alun perin esittämälle hankkeelle eli 30 000 tonnin vuotuisen sulfaattikuormituksen johtamiselle on kumottu. Asiaa ei kuitenkaan palauteta YVAmenettelyn suorittamista varten, koska lupa on hallinto-oikeuden muuttamassa muodossamyönnetty vain noin puolta vähäisemmille ympäristövaikutuksille ja näiden haittojen arvioiminen erillisessä harkinnanvaraisessa YVA-menettelyssä ei ole tarpeen.
Hallinto-oikeus on ratkaissut myös valitukset, jotka tehtiin aluehallintoviraston myönnettyä (30.4.2014) yhtiölle luvan kaivoksen ja metallituotetehtaan toiminnalle. Hallinto-oikeuden enemmistö on ratkaisussaan katsonut, haitankärsijöiden valituksien johdosta, että aluehallintoviraston myöntämä ympäristölupa on muutettava määräaikaiseksi. Keskeisinä perusteina luvan määräaikaisuudelle ovat olleet bioliuotusprosessiin liittyvät epävarmuudet,kaivoksen vesienhallinnan tilanne ja toiminnanharjoittajan hakemat vuosikuormituksien suuret päästötarpeet verrattuna vanhojen purkuvesistöjen huonoon tilaan sekä vesienhoitosuunnitelmien asettamat tavoitteet ja niiden toteuttaminen. Nykyisessä tilanteessa ei ole voitu myöntää toistaiseksi voimassa olevaa ympäristölupaa. Toiminnanharjoittajan tulee hakea koko toiminnalle uuttaympäristölupaa 31.8.2017 mennessä, mikäli toimintaa halutaan jatkaa 31.12.2018 jälkeen.
Hallinto-oikeus on hylännyt haitankärsijöiden asiassa tekemät uraanilaitoksen luvan kumoamista ja siihen liittyvää ympäristövaikutusten arviointimenettelyä koskevat vaatimukset. Uraanilaitoksessa käytettävien uuttoliuoksien jätevesiin pääsyn estämiseksi hallinto-oikeus on lisännyt selvitysvelvollisuuksia. Hallinto-oikeus on pääosin hylännyt yhtiön asiassa tekemät vaatimukset kaivosalueella muodostuvien sakkojen jäteluokittelusta, kaatopaikka-asetuksen soveltamatta jättämisestä sekä vakuuksien pienentämisestä.
Hallinto-oikeus on ratkaissut myös valitukset, jotka tehtiin aluehallintoviraston myönnettyä (31.5.2013) yhtiölle luvan kaivoksen toiminnan oleelliseen muuttamiseen jätevesien johtamisen osalta. Hallinto-oikeuden enemmistö on ratkaisussaan katsonut, että aluehallintovirasto on voinut myöntää ympäristöluvan asiassa, mutta lupa on muutettava määräaikaiseksi samoilla perusteillakuin edellä 30.4.2014 päätöksen yhteydessä on mainittu. Toiminnanharjoittajan valituksen hyläten hallinto-oikeus ei ole korottanut aluehallintoviraston päätöksessä määrättyjä sulfaatin vuosikuormitusmääriä. Haitankärsijöiden valitukset osittain hyväksyen hallinto-oikeus on pienentänyt vanhoihin purkuvesistöihin johdettavien jätevesien metalli- ja suolapitoisuuksille asetettuja luparajoja.
Lisäksi hallinto-oikeus on erillisillä päätöksillä hylännyt valitukset, jotka on tehtyaluehallintoviraston päätöksestä louhosvesien varastointia koskevasta ympäristöluvan muuttamisasiassa sekä Nuasjärven purkuputkeen liittyvästä Jormasjoen alitusta koskevasta vesitalouspäätöksestä.
Lisätiedot:
Ylituomari Liisa Talvitie
puh. 029 56 42700
Hallinto-oikeustuomari Janne Marttila
puh. 029 56 42732
Hallinto-oikeustuomari Sauli Viitasaari
puh. 029 56 42706
Hallinto-oikeustuomari Merja Manninen
puh. 029 56 42757
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti