sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Futuristi: Omistamisesta tulee yhä tarpeettomampaa – "Miksi pitäisi olla oma auto, jääkaappi tai edes matkalaukku"

Mielenkiintoinen artikkeli! Uskotko Sinä tulevaisuuden olevan futuristin ajatusten kaltainen? Itse en jaksa uskoa näin koviin muutoksiin. 



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:



Futuristi: Omistamisesta tulee yhä tarpeettomampaa – "Miksi pitäisi olla oma auto, jääkaappi tai edes matkalaukku"

Suomessa vieraillut futuristi James Wallman ennustaa, että automaattiautot tulevat vuosikymmenen vaihteessa mullistamaan kaupungit: ei tarvita liikennevaloja, ei niin paljon teitä, eikä niin paljon parkkitilaa. Jakamistalouden levittäytyessä kaikkialle ei tarvitse kenties omistaa edes jääkaappia.



grafiikka
Kuva: Niina Kalliainen / Yle Uutisgrafiikka
– Kapitalismissa tarvitset pääomaa, jotta voit luoda jotain jota voit myydä. Elämme aikaa, jossa maailman suurin kauppa (Alibaba) ei omista varastoa, maailman suurin hotelliyhtiö (Airbnb) ei omista huoneita, ja maailman suurin taksiyhtiö (Uber) ei omista autoja. Se on outoa, Wallman sanoo.
Wallman James
James Wallman Kuva: Yle
Wallman puhuu "alustavallankumouksesta". Uudenlainen liiketoiminta tuo vain asiakkaat ja palvelut tai tuotteet yhteen eri alustoilla. Ne toimialat, joilla tämä vallankumous, uberisaatio ei vielä ole ulottunut saavat varautua, että se tulee sinnekin, hän varoittelee.
Kyse on järkevämmästä tavasta kuluttaa. Wallman uskoo, että se mikä on alkanut yritysmaailmassa leviää seuraavaksi tuotteisiin ja tavaroihin.
– Miksi pitää omistaa niin paljon tilaa vievää tavaraa? Esimerkiksi matkatavarat. Ne vievät tilaa, mutta tarvitset niitä vain muutaman kerran vuodessa. Entä jos ne voisi vuokrata? Tai porakone. Poraa käytetään elinaikanaan ehkä vain kahdeksan minuutin ajan. Et tarvitse poraa vaan reiän seinään!

Automaattiautojen tulo muuttaa kaupungit toisennäköisiksi

Wallman ennustaa, että ilman kuljettajaa kulkevat autot tulevat 2019-2021, ja muuttavat käsityksemme kaupungista. Koska autot kulkevat automaattisesti, niitä ei tarvitse ohjata liikennevaloilla. Eli liikennevalot häviävät katukuvasta.
Autoille tulee käymään kuin hevosille
– Futuristi James Wallman
Autojen määrä tulee vähenemään radikaalisti, samoin tarve teille, kaduille ja parkkipaikoille. Auton omistamisesta tulee turhaa, ja ajamisesta vain harvojen hauskaa ajanvietettä.
– Autoille tulee käymään kuin hevosille ennen autojen yleistymistä: Autoilla ajetaan vain huvikseen vapaa-aikana. Kaupungissa niitä ei saa edes käyttää, koska siellä käytössä on automaattiautot.

Kotiin tilattavat ateriapaketit mullistavat keittiöt?

"Alustavallankumous" synnyttää uusia ennennäkemättömiä liiketoimintamuotoja, esimerkiksi ateriapakettipalvelun. Ateriapaketti voi sisältää esimerkiksi lasagnen ainekset ja reseptin neljälle, ja se toimitetaan kotiovellesi. Sinun tarvitsee vain kokata ruoka.
Yksi suurista, amerikkalainen Plated tekee toiminnalla sadan miljoonan dollarin vuotuiset tuotot. Koko bisnes on arviolta viiden miljardin dollarin arvoinen.
– Kuka olisi uskonut, että ruoan kuljettamisesta tulee tällainen bisnes. Se on kuitenkin mahdollista teknologian ja alustaliiketoimintamallin ansiosta. Keittiössä ei tarvita enää niin paljon kaappitilaa, koska ei tarvitse säilyttää niin paljoa ruokaa. Tarvitaanko sitten nykyisenlaisia keittiöitäkään?
Wallman on tunnettu kirjastaan Stuffocation eli tavaraähky. Hukumme tavaraan ellei jotain tehdä. Omistamisesta luopuminen on yksi vastaus ongelmaan Wallman uskoo.
– Sata vuotta sitten suurin ongelma suurimmalle osalle ihmiskuntaa oli ruokapula. Jos olisit silloin sanonut jollekulle, että vuonna 2016 ruokaa on niin paljon, että kaikkialla on lihavia ihmisiä, sinua olisi pidetty hulluna. Nyt meillä on ruokayltäkylläisyyden lisäksi tavaran yltäkylläisyys.

Seuraavaksi nousee "nollajätesukupolvi"

Tavaraähkyyn ja tapaamme kuluttaa liittyy olennaisesti myös kysymys paisuvista jätevuorista. Wallman uskoo, että seuraava maailmanlaajuinen ympäristöheräämisen kaltainen trendi tuleekin olemaan kuluttajien ja yritysten "zero waste" eli jätteetön sukupolvi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti