Osakemarkkinoiden heikko joulukuu sai keskiviikkona helpotusta ainakin päiväksi, kun osakkeet kallistuivat New Yorkin pörsseissä selvästi.
Teollisuusjättien Dow Jones -indeksi kohosi viisi prosenttia, 1086 pistettä 22 878.45 pisteeseen. Pistemääräisesti kyseessä on 1800-luvun lopulla aloittaneen osakeindeksin kaikkien aikojen suurin päivänousu.
Laaja S&P 500 kohosi niin ikään viidellä prosentilla ja teknologiapainotteinen Nasdaq kohosi eniten, jopa 5,8 prosenttia.

Prosenttimittarilla päivä oli vauhdikkain sitten maaliskuun 2009.
Yhdysvalloissa nähty ralli ei kuitenkaan levinnyt Eurooppaan, vaikka Helsingissä ja monessa muussa Euroopan pörssissä lomailtiin Wall Streetin vuoristoradan aikana.
Kaupankäynnin ensiminuuteilla Euroopan laaja Stoxx 600 -indeksi oli kohonnut 0,3 prosenttia. Helsingissä pörssipäivä alkoi niin ikään ylämäessä 0,5 prosentin vauhdissa.
Kello 15 aikaan indeksit olivat Euroopassa painuneet jo selvästi miinukselle. Helsingissä pörssi oli 1,2 prosenttia ja Saksan DAX jo kaksi prosenttia miinuksella.
On hyvä huomata, ettei ennätyspäivä vienyt indeksejä kovin ylös. New Yorkin pörssit päätyivät keskiviikon jälkeen karkeasti samalle tasolle, kuin viikko sitten.
Joulukuun saldo on edelleen miinusmerkkinen. Wall Streetin pääindeksit ovat painuneet joulukuun aikana noin kymmenen prosenttia. Euroopassa suunta on ollut sama. Helsingissä laskua on kertynyt kuukaudessa 5,4 prosenttia. Pääindeksi OMXH on käynyt alimmillaan sitten joulukuun 2016.
Torstaina futuurit povaavat Yhdysvaltojen pörsseihin jälleen selvää laskuavausta. Kaupankäynti alkaa Suomen aikaa kello 16.30.

Trump kehotti ostamaan osakkeita

Ennätysralli muutti lähinnä sen, ettei Wall Streetin joulukuusta näytä sittenkään tulevan osakemarkkinoiden kehnointa sitten 1930-luvun.
Iloitseminen on toki vielä ennenaikaisesti. Suunta saattaa kääntyä taas alaspäin, aivan yhtä nopeasti.
Alamäen ja rajun heilunnan taustalla ovat useat maailmantalouden uhat ja poliittiset riskit. Sijoittajien näkymiä varjostavat muun muassa kauppasotaan liittyvä epävarmuus ja sitä seuraava maailmankaupan hidastuminen, maailmantalouden ja erityisesti kehittyvien talouksien kasvun hidastuminen, kovan brexitin kasvava uhka ja keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka erityisesti Yhdysvalloissa.
Joulun aluspäivien myyntiaaltoa edelsi Fedin koronnosto ja presidentti Donald Trumpin raju arvostelu keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellia kohtaan. Vaikka Fed hieman pehmensi linjaansa, se tulkittiin odotettua haukkamaisemmaksi. Osakesijoittajien reaktio Fedin kommentteihin oli Financial Timesin mukaan rajuin sitten vuoden 1994.

Trump ei pitänyt näkemästään. Osakemarkkinoiden jouluaaton alamäen taustalla oli tietoja, joiden mukaan Trump olisi keskustellut jo Powellin erottamisesta.
Huolia herätti myös talousministeri Steven Mnuchinin soittokierros Yhdysvaltojen kuuden suurimman pankin johtajille. Viesti oli se, että kaikki on kunnossa ja likviditeettiä riittää. Tarkoitus oli rauhoitella sijoittajia, mutta vaikutus oli päinvastainen.
Tapaninpäivän rallia kiihdytti Trumpin vakuutukset siitä, että Powellin asema on turvattu. Vauhtia saatiin myös joulumyynnin hyvistä luvuista. Sijoittajat näyttivät olevan vahvasti sitä mieltä, että alamäki on tuonut mukanaan oston paikan.
Samaa mieltä oli myös presidentti Trump.
”Minusta tämä on mahtava tilaisuus ostaa. Todellakin, mahtava tilaisuus ostaa”, Trump totesi Valkoisessa talossa toimittajille joulupäivänä, uutistoimisto Bloomberg kertoi.
Ratkaisematta on kuitenkin Meksikon rajamuuria koskeva kiista, joka on johtanut liittovaltion hallinnon osittaiseen sulkemiseen. Kongressin alahuonetta hallitsevat demokraatit ja osa republikaaneista eivät suostu rahoittamaan Trumpin lupaamaa muuria. Pattitilanteeseen ei ole odotettavissa nopeaa ratkaisua.
Osakemarkkinoiden tammikuun suuntaa määrittää paljon se, mitä uutisia parin viikon päästä alkava tuloskausi tuo mukanaan. Se saattaa vahvistaa sijoittajille, että ennakoitu hidastuminen on alkanut odotettua voimakkaammin. Toisaalta tulostiedot voivat vastaavasti näyttää, että äkkijarrutuksen vaaraa ei ole.
Tulosten ennakoidaan laajasti pysyvän kasvussa. Tuotto-odotukset ovat kuitenkin selvästi tänä vuonna nähtyjä maltillisempia.