perjantai 28. joulukuuta 2018

Ajatuspaja Toivo: Keskustan tilanne näyttää vaikealta – "Puolue ottaa todella pahasti takkiinsa eduskuntavaaleissa"

Hmmmmm - vai niin - nyt se sitten alkaa. Mikä? Todelliset eduskuntavaalien ennakoinnit. Valitettavasti ne ovat - mielestäni - usein tasoa "Hevosmiesten tietotoimiston uutisia" - erittäin tarkoitushakuisia...

Suora nettilainasu Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Ajatuspaja Toivo: Keskustan tilanne näyttää vaikealta – "Puolue ottaa todella pahasti takkiinsa eduskuntavaaleissa"

Ajatuspaja Toivon selvityksen mukaan ison osan SDP:n kannatuksesta ovat viimeisissä eduskuntavaaleissa keräänneet nuoret naisehdokkaat.
Politiikka

Juha Sipilä
Puheenjohtaja Juha Sipilä ja keskusta juhlivat vaalivoittoa eduskuntavaaleissa 2015. Keskusta piti vaalivalvojaiset puoluetoimistollaan.Petteri Paalasmaa / AOP
Keskustan tilanne näyttää enemmän kuin hankalalta. Tähän johtopäätökseen voi tulla kokoomusta lähellä olevan Ajatuspaja Toivon selvityksestä, joka julkaistaan perjantaina.
Tutkimuksessa todetaan, että keskustan kannatus on kolmessa viime eduskuntavaalissa tukeutunut vahvasti yli 50-vuotiaiden miesten äänisaaliisiin.
Vanhemmat miehet ovat tuoneet näissä vaaleissa 36 prosenttia puolueen kannatuksesta. Luku on noin kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin SDP:llä ja kokoomuksella.
Määrä on siinä mielessä merkittävä, että yhdeksän keskustalaista konkarikansanedustajaa on ilmoittanut jäävänsä pois seuraavista eduskuntavaaleista. Heidän joukossaan ovat muun muassa Mauri PekkarinenSeppo KääriäinenKauko Juhantalo ja Timo Kalli.
– Tässä valossa näyttää siltä, että puolue ottaa todella pahasti takkinsa vaaleissa. Jos vaaleista puuttuvat ehdokkaat, jotka tuloksen voisivat tehdä, silloin vaaleista ei tule mitään, Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohonen sanoo.
Ruohonen on aiemmin toiminut tutkijana Eduskuntatutkimuksen keskuksessa. Poisjäävät konkariedustajat keräsivät keskustalle lähes 76 000 ääntä eduskuntavaaleissa 2015.

Puolueiden kannatus eri ikäluokissa, grafiikka
Ajatuspaja Toivon laskelmissa on otettu huomioon kolme viimeistä edukuntavaalia ja laskettu eri ikäryhmien kannatuksesta keskiarvo.Ajatuspaja Toivo

Ajatuspaja Toivo pyrkii tutkimuksessaan hahmottelemaan sitä, millaisilla ehdokkailla keskusta, kokoomus ja SDP ovat keränneet äänet edellisissä eduskuntavaaleissa.

Naiset demarien valttina

Yllättävää tutkimuksessa on se, että mielikuva demareista vanhojen miesten puolueena osoittautuu huteraksi. Demareissa ääniä ovat viime eduskuntavaaleissa keränneet eniten alle 50-vuotiaat naiset.
Kun SDP:ssä alle 50-vuotiaat naiset ovat keränneet 41 prosenttia kaikista äänistä, kokoomuksessa vastaava luku on ollut 33 prosenttia ja keskustassa 27 prosenttia.
– Tämä on tosi ristiriitainen havainto ja tässä pitää huomioida, että SDP:n absoluuttiset äänimäärät ovat vaali vaalilta vähenneet, Ruohonen sanoo.

Ehdokkaiden keräämä äänisaalis
Ajatuspaja Toivon laskelmissa on otettu huomioon kolme viimeistä edukuntavaalia ja laskettu eri ikäryhmien sekä sukupuolien kannatuksesta keskiarvo.Ajatuspaja Toivo

Demarien vaalitulokset ovat heikenneet kolme kertaa peräjälkeen. Edellisissä vaaleissa puolue sai 16,5 prosentin kannatuksen, vuonna 2011 tulos oli 19,1 prosenttia ja vuonna 2007 puolue keräsi 21,4 prosenttia kaikista äänistä.
Taustalla voi olla perussuomalaisten kannatuksen nousu eduskuntavaaleissa. Puolue on vienyt useilta puolueilta mieskannattajia.
Ruohosen mukaan demarit eivät ole pyrkineet houkuttelemaan miesäänestäjiä takaisin puolueeseen, eikä siitä ole rohkaisevia esimerkkejä Euroopassa.
– Monet nationalismiin kallellaan olevat puolueet, jotka ovat alkaneet myötäilemään oikeistopopulistisia puolueita, ovat menettäneet kannatustaan, Ruohonen sanoo.
Tukea käsitykselle demarien ja perussuomalaisten vastakkaisesta linjasta löytyy myös ehdokasasettelusta. Lähes puolet demariehdokkaista on ollut naisia, kun perussuomalaisten listat ovat olleet perinteisesti hyvin miehisiä.

Ääniharavat kokoomuksen vahvuus ja heikkous

Kokoomuksessa ovat perinteisesti korostuneet yksilöt. Näin on käynyt myös vaaleissa, joissa puolueen vaalitulos on ollut keskustaa ja SDP:tä riippuvaisempi ääniharavista.
Kevään eduskuntavaaleista ovat pois ääniharavat Alexander Stubb (kok.) ja Hjallis Harkimo, joka perusti Liike Nyt -ryhmänsä.
– Jos esimerkiksi kokoomusta ja SDP:stä vertaa keskenään, kokoomuksen kampanjointi on yksilökeskeisempää. Kokoomuslaisten ehdokkaiden kampanjat eroavat merkittävästi toisistaan.
Kokoomuksen kampanjointityyli voi tuoda hyvän tuloksen, mutta se on muita alttiimpi riskeille. Ehdokkaat voivat joko tehdä hyvän tai heikon kampanjan.
– Ehdokkaat voivat erottautua vahvoina yksilöinä, kun taas demareissa ehdokkaiden kampanjat ovat kaikilla asultaan samanlaiset.
Ylen marraskuun lopussa tekemässä vertailussa kokoomus oli useita puolueita jäljessä ehdokasasettelussa. Ruohonen arvioi, että puolue pyrkii saamaan loppuun asti tunnettuja ehdokkaita listoilleen.
Lue lisää:
Naiset rynnivät eduskuntavaaleihin ehdolle – "Ehdokkaiden miesvaltaisuus on ollut krooninen ongelma"
35 kansanedustajaa on jättämässä eduskunnan tämän vaalikauden jälkeen: Sadattuhannet ihmiset eivät voi enää äänestää samaa ehdokasta
28.12.2018 klo 9.05 Jutun kommentointi on päättynyt Yle.fi:ssä olevien teknisten ongelmien vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti