torstai 27. joulukuuta 2018

Eläkkeet sosiaalietuuksia? Ei nyt sentään...

Suomessa saatetaan tarkoituksellisesti eri kansanryhmiä toisiaan vastaan erilaisten "tutkimusten", "selvitysten", "toimeksiantojen" ryydittäminä.

Tällainen on mm. Ylen vastikään tekemä "selvitys": Moni suomalainen saa enemmän palveluja kuin maksaa veroja. Mutta kuinka paljon eri ryhmät saavat vastinetta maksamilleen veroille? Tilastokeskus laski sen Ylen pyynnöstä.

Selvityksessä eläkkeet verrataan sosiaalietuuksiin. Ei nyt sentään. Sosiaalietuudet ovat mielestäni aivan eri kategoriassa. 

Eläkkeet ovat eläkkeitä.

Itse koen hoitaneeni totta tosiaan oman osuuteni vähintäänkin kiitettävästi. Olen ottanut osaa vuosikymmeniä "veronkeruutalkoisiin", maksanut työnantajieni kanssa yhteistyössä eläkekertymääni. Eläkekertymääni, josta osa tulee hyvin hoidetuista eläkerahastoista. Kaiken lisäksi maksan - täysin ansaitsemastani - eläkkeestä edelleen aivan liian suurta vero-osuutta.

Minusta on erittäin arveluttavaa, nöyryyttävää verrata eläkettä sosiaalietuuksiin...

Lainaus Ylen "selvityksestä":

Saajan muotokuva

Hyvinvoinnin suurimpia maksajia ovat siis lapsettomat pariskunnat. Saman listan vastakkaisessa päässä ovat yli 65-vuotiaat. Eläkeläispariskunta saa yhteiskunnalta vuodessa yli 30 000 euron arvosta enemmän etuuksia kuin sille maksaa.
Yli 65-vuotias pari, jolla ei ole lapsia kotona, on saamapuolella etenkin siksi, että eläkkeet katsotaan sosiaalietuudeksi. Eläke ei ole itse säästettyä “omaa rahaa” – vaikka moni niin kokee.


muotokuva_saajat2.jpg


Suomalaisessa eläkejärjestelmässä nyt eläkkeellä olevat saavat eläkkeensä töissä olevilta tai eläkerahastojen tuotoista. Nuorempina he rahoittivat silloisia eläkkeellä olevia ikäluokkia.
Eläkeläisten asema keskimäärin on myös kohentunut viime vuosina, koska eläkeläisten joukko muuttuu.
Nyt eläkkeelle jäävät ikäluokat ovat olleet työaikanaan parempipalkkaisissa töissä kuin eläkkeelle aikaisemmin jääneet. Siksi eläkeläisten ryhmän tienestit keskimäärin ovat kasvamaan päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti