sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Oma tarina koviin kansiin – ”Investoinnit mahdollistavat nyt pienempien painoerien valmistuksen”

Mielenkiintoinen artikkeli, Länsi-Pohjan Kirjapaino on minulle tuttu painotalo. Olen Rikun isän, Jouko Hastin kanssa tehnyt aikanaan yhteistyötä. 
Toki Rikunkin kanssa otatettuani aikanaan kopiot edesmenneelle veljelleni kahdesta isosta, taidemaalari Olavi Korolaisen piirtämästä kuvasta asuinpaikastamme. Riku hoiti homman...

Suora nettilainaus Lapin Kansasta sellaisenaan:
Oma tarina koviin kansiin – ”Investoinnit mahdollistavat nyt pienempien painoerien valmistuksen”
Vuodesta 1979 lähtien toiminut Länsi-Pohjan Kirjapaino on tuttu yritys monelle kemiläiselle sen laadukkaista painopalveluista. Nyt uusimpana tulokkaana sen tuoteperheeseen on saapunut omakustanteisten kirjojen painatus.
– Aikaisemmin muutaman kappaleen painattaminen ei ollut kustannustehokasta offsetpainokoneen vaatimien painokuntovalmisteluiden johdosta. Tätä silmällä pitäen uusimme pari vuotta sitten digipainokoneen ja viime keväänä investoimme uudet kirjonsidontalaitteet, avaa yrittäjä Riku Hast tilannetta.
– Nämä investoinnit mahdollistavat nyt pienempien painoerien valmistuksen hyvään hintaan, iloitsee Hast.

Mistä hinta koostuu?


Kirjojen painattaminen omakustanteisesti on lisääntynyt erityisesti omaelämäkerrallisten puolella. Ihmisillä on suuri halu kertoa oma tarinansa kovien kansien sisälle.
– Ihmiset ovat kyselleet meiltäkin painomahdollisuuksia heidän kirjoittamilleen kirjoilleen, jotka useimmiten ovat näitä suosittuja omaelämäkerrallisia perheelle ja jälkikasvuille luettaviksi, kommentoi Hast ilmiötä.
Hinnoittelu yrittäjän mukaan on kirjan painatuksessa kovinkin yksilöllistä. Kokonaishintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten valitut materiaalit, värillisyys, koko, aineisto sekä painomäärä. Kovat kannet ovat tyyriimmät verraten pehmeisiin versioihin.
– Vastaanotamme tekstit niin digitaalisina tiedostoina kuin käsinkirjoitettuina ja kirjoituskoneella tuotettuina materiaaleina. Tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa eivät monet muut painatuskeskukset tarjoa heidän palveluinaan, muistuttaa Hast.

Apua ja ohjeita

Jos kirjan teko kiinnostaa ja sen painattaminen, voi apua suunnitteluun saada Länsi-Pohjan Kirjapainon osaavalta henkilökunnalta.
– Tarjoamme henkilökohtaisen palvelun asiakkaillemme paikallisena toimijana. Esimerkiksi graafikkomme Laila Arvola luo kuvituksia painoksiin ja asiakasvastaavamme Jukka Turulin vastaa ketterästi tilauksiin liittyviin kysymyksiin. Meillä on myös skannausmahdollisuus valokuville, jotka lopulta käsittelemme ja liitämme mukaan kirjoihin. Käymme jokaisen työvaiheen läpi suunnitteluvaiheessa, kommentoi Hast.
Loppuun yrittäjä huikkaa tärkeän huomion: prosessiin kannattaa varata aikaa. Kirjan painatus ei tapahdu viikossa eikä kahdessa, vaan kalenteriin kannattaa merkata kuukausi tai jopa kaksi prosessille. Syynä taustalla ovat työnvaativuus ja laadukkaan jäljen takaaminen.
– Tämä on yksi tärkeimpiä muistisääntöjä kirjantekijöille. Eli hippunen kärsivällisyyttä mukaan, summaa hymyillen Hast.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti