torstai 20. joulukuuta 2018

Trump aikoo vetää Yhdysvaltojen sotilaat Syyriasta nopealla aikataululla – ”Olemme lyöneet Isisin”...

Hmmmmm - vai niin - todennäköisesti hän on huomenna aivan päinvastaista mieltä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat


Trump aikoo vetää Yhdysvaltojen sotilaat Syyriasta nopealla aikataululla – ”Olemme lyöneet Isisin”

”Suuri voitto Isisille, Iranille, Syyrian Bashar al-Assadille ja Venäjälle”, kommentoi republikaanisenaattori Lindsey Graham aikeita.



PRESIDENTTI Donald Trump aikoo kutsua Yhdysvaltojen sotilaat kotiin Syyriasta, kertoivat viranomaislähteet muun muassa sanomalehti The New York Timesille ja uutiskanava CNN:lle.

Yhdysvaltain hallinnon edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että vetäytyminen tapahtuisi 60–100 päivässä. Saman lähteen mukaan päätös olisi syntynyt Trumpin keskusteltua puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa viime perjantaina.

Amerikkalaissotilaiden poistuminen Syyriasta tietäisi täyskäännöstä Yhdysvaltain politiikassa. Esimerkiksi puolustusministeri James Mattis on pitänyt joukkojen pitkäaikaista läsnäoloa Syyriassa tärkeänä, jotta jihadistijärjestö Isis ei onnistu kokoamaan rivejään uudelleen.

The New York Timesin mukaan korkeat turvallisuusviranomaiset ovat viime päivinä yrittäneet turhaan kääntää Trumpin päätä asiassa.

PUOLUSTUSMINISTERIÖ kertoi keskiviikkona aloittaneensa jo joukkojen palauttamisen Syyriasta osana Isisin-vastaisen operaation etenemistä uuteen vaiheeseen.

”Liittouma on vapauttanut Isisin hallitseman alueen, mutta operaatio Isisiä vastaan ei ole ohi”, puolustusministeriö sanoi.

Trump kommentoi uutista Twitterissä: ”Olemme lyöneet Isisin Syyriassa, mikä oli ainoa syy läsnäoloomme siellä Trumpin presidenttikaudella.”
Britannian puolustusministeri Tobias Ellwood vastasi Trumpille omalla twiitillään: ”Olen vahvasti eri mieltä. Se [Isis] on muuttanut muotoaan erilaiseksi ekstremismiksi, ja uhka on todella yhä olemassa.”

YHDYSVALLOILLA on Syyriassa noin 2 000 sotilasta, jotka ovat pääosin kouluttaneet kurdijohtoisia SDF-joukkoja. Kurdit ovat kunnostautuneet erityisesti taisteluissa Isisiä vastaan.

Trump on jo pitkään puhunut halustaan saada yhdysvaltalaissotilaat pois Syyriasta. Vuonna 2011 alkanut sisällissota jatkuu, mutta Isis on menettänyt lähes kaikki hallitsemansa alueet. Yhdysvaltojen johtaman liittouman arvion mukaan Isisillä on Syyriassa silti yhä parituhatta taistelijaa.

Syyrian hallitukselle uskolliset joukot ovat saartaneet suurimman osan muusta oppositiosta Idlibin alueelle Pohjois-Syyriaan. Siitä Syyrian presidentti Bashar al-Assad on saanut kiittää Venäjän ja Iranin sotilaallista tukea.

Yhdysvaltain tukemat ja kurdien johtamat SDF-joukot pitävät hallussaan suurta osaa maan koillisosasta, jossa ne auttoivat vapauttamaan kaupunkeja Isisin taistelijoilta.

YHDYSVALTAIN puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Joseph Dunford sanoi CNN:n mukaan aiemmin joulukuussa, että Yhdysvaltojen pitää kouluttaa tuhansia paikallisia taistelijoita varmistaakseen Isisin lopullisen tappion.

Presidentti Trumpin republikaanipuoluetta edustava kokenut senaattori Lindsey Graham kutsui joukkojen kotiinkutsumisaikeita virheeksi.

”Amerikkalaisten vetäytyminen tällä hetkellä olisi suuri voitto Isisille, Iranille, Syyrian Bashar al-Assadille ja Venäjälle. Luulen, että sillä on musertavia seurauksia kansakunnallemme, [Lähi-idän] alueelle ja koko maailmalle”, Graham sanoi Reutersin mukaan.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi Reutersin mukaan, että Yhdysvaltojen vetäytyminen luo edellytyksiä poliittiselle ratkaisulle Syyrian sodan lopettamiseksi.

Syyriasta vetäytymisen jälkeenkin Yhdysvalloille jäisi joukkoja naapurimaa Irakiin, josta ne voisivat tehdä iskuja Syyriaan. Yhdysvalloilla on Irakissa noin 5 000 sotilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti