torstai 27. joulukuuta 2018

Venäjä testasi 20-kertaista äänennopeutta etenevää ja ohjuskilvet ohittavaa ydinohjusta...

"Liipasinherkkyyttä" testataan. Aivan turhaa pullistelua sano...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Venäjä testasi 20-kertaista äänennopeutta etenevää ja ohjuskilvet ohittavaa ydinohjusta – Putin: ”Venäjä on saanut uudenlaisen strategisen aseen

Avangard-taistelukärki on Venäjän vastaus Yhdysvaltojen ohjuskilvelle.


VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, että Venäjä on testannut onnistuneesti uudenlaista, 20-kertaista äänennopeutta etenevää Avangard-taistelukärkeä.

Mannertenvälisiin ballistisiin ohjuksiin asennettava taistelukärki voidaan varustaa ydinaseella, ja sitä on mahdoton torjua nykyisillä ohjuspuolustusjärjestelmillä.

Liitävä taistelukärki pystyy muuttamaan korkeuttaan ja suuntaansa ja kiertämään ohjustorjuntajärjestelmien vaikutusalueita.

”Ensi vuodesta alkaen Venäjän asevoimat saavat käyttöönsä uuden mannertenvälisen strategisen ohjusjärjestelmän, Avangardin”, Putin sanoi.

”Tämä on iso hetki asevoimille ja koko maalle. Venäjä on saanut uudenlaisen strategisen aseen”, Putin sanoi.

Kremlin mukaan testiohjus laukaistiin Lounais-Venäjällä, mistä se lensi tuhansia kilometrejä ja tuhosi onnistuneesti kohteen Venäjän itäosissa. Putin kuvasi testiä ”täydelliseksi onnistumiseksi”.


Avangardista ei kuulla nyt ensimmäistä kertaa. Putin mainitsi järjestelmän jo maaliskuussa maan tilaa käsittelevässä puheessaan. Tuolloin Putin käytti puheensa viimeiset 40 minuuttia Venäjän ydinasevoiman korostamiseen.

”Kenelläkään ei ole toistaiseksi tällaista asetta”, Putin mainosti tuolloin. ”Ja kun on, meidän kaverimme keksivät taas jotain uutta.”

KUTEN Putinin puheesta jo maaliskuussa saattoi päätellä, kyse on maailman suurimpien ydinasevaltioiden – Yhdysvaltojen ja Venäjän – kilpavarustelusta.

Venäjä on jo vuosikausia arvostellut Yhdysvaltojen Eurooppaan rakentamaa ohjuskilpeä. Venäjä pelkää, että Yhdysvaltojen ohjuskilpi himmentää Venäjän oman ydinasepelotteen tehoa. Yhdysvallat sanoo ohjuskilven olevan suunnattu Iranin uhkaa vastaan, mutta tätä selitystä Venäjä ei usko.

”Se iskee kuin meteoriitti.”
Venäjä on vastannut kauhun tasapainon järkkymiseen kehittämällä uusia ohjuksia, joita vastaan ohjuskilpi on voimaton.

Alaan erikoistuneessa Suomen Sotilas -lehdessä arvioitiin jo maaliskuussa Putinin puheen yhteydessä, että Avangard-järjestelmä merkitsee Venäjälle osavoittoa asevarustelun yhdellä osa-alueella. Suomen Sotilaan mukaan tällaisen liikehtivän yliääniohjuksen kehittäminen on ollut vuodesta 2002 asti ”eräänlainen ohjusjärjestelmien viisasten kivi”, josta on vallinnut ankara tuotekehityskilpajuoksu Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.

”Jo viime vuosien tietojen perusteella voittajaksi veikattiin joko Kiinaa tai Venäjää, mutta nyt voitto näyttää päätyneen Venäjälle”, lehti kirjoitti.

Perinteisten ballististen ohjusten torjunta perustuu niiden lentoradan ennakointiin. Lähtö havaitaan tutkien avulla, lentorata lasketaan ja torjuntaohjukset tuhoavat ballistisen ohjuksen avaruudessa ennen kuin se palaa ilmakehään.

Suuntaansa muuttavan Avangardin sijaintia ei kuitenkaan pysty laskemaan etukäteen, mikä tekee siitä nykyjärjestelmillä käytännössä mahdottoman torjua.

”Se iskee kuin meteoriitti”, Putin totesi puheessaan maaliskuussa.

PUTININ ILMOITUS ohjuskokeesta tulee aikana, jolloin Yhdysvaltojen ja Venäjän asevarustelu on muutoinkin kiihtymässä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti lokakuussa, että Yhdysvallat vetäytyy keskipitkän matkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta. Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšovin vuonna 1987 allekirjoittama sopimus oli merkittävä osa kylmän sodan liennytystä.

Trump syytti vetäytymisensä yhteydessä Venäjää sopimusrikkomuksista. Yhdysvaltojen ulkopolitiikan tuntijoiden mukaan toinen merkittävä syy vetäytymiseen oli kuitenkin myös Kiinan sotilasmahdin kasvu.

Kiina ei ole kuulunut INF:ään missään vaiheessa, ja se on kasvattanut nimenomaan keskipitkän matkan ohjustensa määrää voimakkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti