sunnuntai 16. joulukuuta 2018

HS: Valtion velka lyhenee ensimmäistä kertaa 10 vuoteen > tämäkin on nykyhallituksen "vika"...

Hmmmmm - vai niin - hyvähän tuo on, elkeitä uudesta suunnasta(ko) sano...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

HS: Valtion velka lyhenee ensimmäistä kertaa 10 vuoteen – Valtiokonttori ei joudu nostamaan loppuvuodelle suunniteltua lainaerää

Tarkkaa syytä siihen ei vielä tiedetä.
Valtionvelka
Valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnan kyselytunnilla Helsngissä.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi iloisia uutisia Suomen valtiontaloudesta. Valtion velka lyhenee ensimmäistä kertaa 10 vuoteen Suomessa.Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Helsingin Sanomissa(siirryt toiseen palveluun), että valtion tulot ylittävät tänä vuonna menot. Tämän vuoksi valtio lyhentää velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Suunniteltu 2,2 miljardin lainaerä jää nostamatta. Valtiokonttori on vahvistanut asian ministeriölle viikonloppuna.
– Tämä on psykologisesti ja symbolisesti merkittävä asia, Orpo sanoi HS:lle.
Finanssikriisin puhkeamisen jälkeen valtio on ottanut joka vuosi miljardeja euroja lisävelkaa. Sen vuoksi valtionvelan määrä on miltei tuplaantunut.
Ensimmäisessä budjettiarviossa velanoton tarve arvioitiin kolmeksi miljardiksi euroksi. Muuttuneen tilanteen vuoksi velkaa lyhennetään tänä vuonna 0,9 miljardia euroa.
Yksityiskohtaista selitystä kuluneella viikolla tulleelle 2,2 miljardin euron iloiselle yllätykselle ei Orpon mukaan vielä ole.
Valtiovarainministeri kertoo reilun neljänneksen summasta selittyvän sillä, että valtion rahastoihin on virrannut odotettua enemmän rahaa. Lisäksi valtio on tänä vuonna myynyt omaisuuttaan tavallista enemmän.
Suomen velkataakka pienenee hieman ja se on tällä hetkellä noin 105 miljardia euroa.

Sipilä: "Sattumaakin mahtuu mukaan"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi velan lyhentämistä blogissaan(siirryt toiseen palveluun)sunnuntaina. Hän vahvisti, että velkaa lyhennetään miljardi euroa. Sipilän mukaan velan väheneminen on harjoitetun talouspolitiikan ansiota, vaikka "sattumaakin mahtuu mukaan".
Sipilä muistuttaa, että Suomi otti aiemmin velkaa melkein miljoona euroa tunnissa.
– Siihen ei ole paluuta. Seuraavankin hallituksen tehtävä on jättää Suomi seuraajalleen paremmassa kunnossa kuin on sen itse saanut, pääministeri kirjoittaa.
Lue myös:
VM:n ennuste: Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia
Talous kasvaa, kuntien verotulot eivät
Näin IMF suosittelee Suomelle: Työttömyysetuuksia muutettava työnhakuun kannustavammiksi, palkkoihin paikallista sopimista
Nordea ennustaa: Suomen talouskasvu puolittuu vuoden 2020 loppuun mennessä
Lähteet: HS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti