Ilmeisesti selvityshenkilön ehdotuksen perusteella jatkossa edetään - hyvä niin.
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:
Amk-rauha laskeutuu Lappiin
VELI-JUKKA MUSTAJÄRVI
Outi Torvinen
Vaiheittain
Aito Lapin korkeakoulukonserni näyttää nyt syntyvän kolmen kaupungin yhteistuella.
Kemin, Rovaniemen ja Tornion kaupunginhallitukset esittävät valtuustoilleen, että ne hyväksyisivät selvityshenkilö Hannes Mannisen sovintoesityksen Lapin ammattikorkeakoulu Oy:n osake-enemmistön myynnistä Lapin yliopistolle.
Päätökset tehtiin maanantaina.
Rovaniemi oli jo talvella valmis yliopiston esittämiin osakekauppoihin, mutta Kemi, Tornio ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia eivät.
Rovaniemi päätyi sitten myymään yliopistolle kaikki osakkeensa niin, että yliopisto olisi saanut toivomansa osake-enemmistön ammattikorkeakoulusta ilman Meri-Lappiakin.
Umpisolmu lähti aukeamaan, kun kolme kaupunkia yhdessä esittivät, että opetus- ja kulttuuriministeriö asettaisi ulkopuolisen selvittäjän etsimään keinoja, miten Lappiin saataisiin aito korkeakoulukonserni.
Aito siinä mielessä, että omistusrakenteesta muodostuu konserni, kun Lapin yliopisto jatkossa omistaa enemmistön ammattikorkeakouluyhtiöstä.
Lapin korkeakoulukonserni tarkoittaa tällä hetkellä yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisorganisaatiota, joka muun muassa ylläpitää yhteistä Lapin korkeakoulukirjastoa ja Lapin korkeakoulukonsernin palvelukeskusta.
Tornion mielenmuutokseen vaikutti se, kun kävi selvästi ilmi, että korkeakoulukonsernin perustaminen on ministeriön tahto ja että se saa ministeriön strategiarahoituksen.
– Silloin on järkevää, että kaikki Lapin kunnat ovat valmistelun takana, kaupunginjohtaja Timo Nousiainen sanoo.
Hän lisää, että selvitysmiehen työ on tuonut kaikki tasapuolisesti keskustelupöytään.
– Sekin on tärkeä elementti myös jatkoa ajatellen, kun Lapissa on tulossa isoja muutoksia. Täytyy jaksaa käydä asioita läpi, niin että ymmärtää toisten tavoitteet.
Selvitystyön aikana kirkastui myös lähtökohta, mitä konsernilla tavoitellaan.
Samoin selvisi, millä keinolla varmistetaan, että ammattikorkeakoulun henkilökunta voitaisiin edelleen vakuuttaa entisin eduin Kevassa, kunnallisen työeläkejärjestelmän piirissä.
Nykylainsäädännön mukaan se ei ole mahdollista, jos yliopisto omistaa yli 50 prosenttia osakkeista, kuten on tavoite. Yliopisto joutuisi siirtymävaiheessa maksamaan lisäeläkkeistä viisi miljoonaa euroa, eikä se halua sitä tehdä.
Siksi kunnat valmistautuvat myymään osakkeensa kahdessa vaiheessa.
Tänä vuonna yliopistolle siirtyisi 49 prosenttia ammattikorkeakoulun osakkeista ja viimeistään 1.1.2019 omistus olisi 50,5 prosenttia.
Ajatus on, että tuohon ajankohtaan mennessä saataisiin aikaan lakimuutos tai muu ratkaisu, jolla Keva-kelpoisuus säilyisi.
– Huomattava ero aikaisempiin esityksiin on sekin, ettei yliopisto saa ammattikorkeakoulun hallituksessa enemmistöä, Nousiainen sanoo.
TÄSTÄ ON KYSE
Vaiheittain
Rovaniemi myisi yliopistolle tämän vuoden aikana 53 Lapin ammattikorkeakoulun (amk) osaketta (jää 35), Tornio 11 osaketta (jää 33) ja Kemi 10 osaketta (jää 34).
Rovaniemen
ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymät myisivät kaikki osakkeensa (molemmilla 10).
Yliopisto
saisi 49 prosenttia eli 98 osaketta 200:sta.
Toisessa
vaiheessa Rovaniemi myisi vielä kolme osaketta, jolloin omistus nousisi 50,5 prosenttiin.
Amk:n hallitukseen
tulisi 9 jäsentä, joista yksi amk:n henkilökuntaa ja yksi opiskelija.
Lapin yliopisto
saa ehdottaa 3 jäsentä ja Rovaniemi, Kemi sekä Tornio kukin yhden.
Kaupungit
ehdottavat hallitukseen lisäksi Lapin kauppakamarin toimitusjohtajaa tai varatoimitusjohtajaa. Puheenjohtajan esittäisi yliopisto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti