sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Ukrainan vastavalittu presidentti näpäytti Putinia: ”Me tarjoamme Ukrainan kansalaisuuden kaikille autoritaarisista hallinnoista kärsiville”

Hmmmmm - niinpä - mielenkiintoista seurata, miten sanallinen mittelö etenee...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Ukrainan vastavalittu presidentti näpäytti Putinia: ”Me tarjoamme Ukrainan kansalaisuuden kaikille autoritaarisista hallinnoista kärsiville”

Putin oli sanonut lauantaina Moskovassa, että Venäjä harkitsee passiensa myöntämistä kaikille ukrainalaisille.

UKRAINAN vastavalittu presidentti Volodymyr Zelensky on vastannut samalla mitalla Venäjän presidentin Vladimir Putinin tarjoukseen myöntää ukrainalaisille Venäjän passeja.

Putin sanoi lauantaina Moskovassa, että Venäjä harkitsee passiensa myöntämistä kaikille ukrainalaisille. Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että Venäjä on jo helpottanut kansalaisuuden myöntämistä Ukrainan itäisten separatistialueiden Luhanskin ja Donetskin asukkaille.

Zelensky vaati tuoreeltaan kansainvälistä yhteisöä lisäämään Venäjän-vastaisia pakotteita.

NYT Zelensky sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Putinin on turha odottaa, että kovin moni ukrainalainen tarttuisi hänen tarjoukseensa.
”Ukraina on erilainen erityisesti siinä, että meillä ukrainalaisilla on maassamme sananvapaus, vapaa media ja internet”, Zelensky sanoi Reutersin mukaan Facebookissa.

”Me tarjoamme Ukrainan kansalaisuuden kaikkien kansojen edustajille, jotka kärsivät autoritaaristen ja korruptoituneiden hallintojen takia. Ennen kaikkea venäläisille, jotka kärsivät todennäköisesti nyt eniten”, hän lisäsi.

UKRAINAN hallituksen ja Venäjän tukemien kapinallisten taistelut Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet vuodesta 2014. Taisteluissa on kuollut 13 000 ihmistä.

Putin sanoi lauantaina myös, että hän haluaa tietää Zelenskyn kannan Itä-Ukrainan konfliktiin.

Zelensky sanoi olevansa valmis keskustelemaan. Hän varoitti kuitenkin Venäjää puhumasta Ukrainalle ja ukrainalaisille ”uhkausten ja sotilaallisen ja taloudellisen painostuksen kielellä”.

”Omalta puoleltamme olemme valmiita keskustelemaan uusista edellytyksistä Ukrainan ja Venäjän rinnakkaiselolle”, hän kirjoitti Reutersin mukaan.
Välien normalisoitumisen edellytys on Zelenskyn mukaan kuitenkin Venäjän täydellinen vetäytyminen sekä Itä-Ukrainasta että Krimiltä.

41-VUOTIAS Zelensky valittiin toissa viikolla presidentiksi 73 prosentin ääniosuudella. Hän on koomikko ja näyttelijä, jolla ei ole poliittista kokemusta.

Zelensky on aiemmin luvannut käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut kapinallisten ja Venäjän kanssa.

Zelenskyn poliittisista ajatuksista ei ole juurikaan tietoa. Uusi presidentti on yhtäältä sanonut jatkavansa edeltäjänsä Eurooppa-myönteisellä linjalla, mutta on toisaalta myös sanonut haluavansa parantaa suhteita Venäjään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti