torstai 25. huhtikuuta 2019

Metsä Group saattaa ilmoittaa perjantaina, rakentaako se Kemiin yli miljardin euron sellutehtaan...

Hmmmmm - niinpä - mielenkiintoista, kertakaikkiaan mielenkiintoista. Kyllä! Se tulee ja hyvä niin...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Talous

Metsä Group saattaa ilmoittaa perjantaina, rakentaako se Kemiin yli miljardin euron sellutehtaan

Uusi tehdas työllistäisi rakennusvaiheessa tuhansia ihmisiä ja maksaisi yli miljardi euroa.

METSÄ GROUP KERTOO perjantaina alkuvuoden tuloksestaan, mutta HS:n tietojen mukaan tilaisuudessa tiedotetaan myös yhtiön pitemmän aikavälin suunnitelmista.

Yhtiö todennäköisesti kertoo, mitä se tekee Kemin sellutehtaalleen. Tehdas on yhtiön vanhin. Tehtaan kohtaloa on pohdittu viime toukokuusta lähtien. HS:n tietojen mukaan Polar King -niminen esiselvitys on valmis.

VAIHTOEHTOJA on kaksi.

Tehdas joko korvataan uudella tai modernisoidaan. Uusi tehdas olisi uuden ajan sellutehdas, joka kykenee tuottamaan puusta hyvin erilaisia biotuotteita.
Tehdas olisi mahdollisesti samaa kokoluokkaa tai suurempi kuin Metsä Groupin Äänekosken sellutehdas, joka käynnistyi 2017. Sen on arveltu tuoneen koko maahan noin 1 500 uutta työpaikkaa. Rakennusaikana se työllisti tuhansia ihmisiä.

Metsä Groupin laskelmien mukaan Äänekoski on Suomen ja myös Euroopan suurin metsäteollisuusinvestointi ja sellutehdas. Se on kahdentoista Eduskuntatalon kokoinen.

METSÄ GROUP on jo aikaisemmin kertonut tekevänsä päätöksen kesän kynnyksellä tai kesän alussa.

Tehtaan koko ei välttämättä vielä selviä, vaikka siitä kerrottaisiin perjantaina. Yleensä tehtaista tehdään esiselvityksen jälkeen esisuunnitelma, jonka aikana tehtaan lopullinen hinta ja koko tarkentuvat.

Esisuunnitelman tekeminen saattaa kestää noin vuoden. Sen jälkeen tehdään varsinainen päätös tehtaan rakentamisesta.

Esiselvityksessä tutkittiin erityisesti puuraaka-aineen saatavuutta sekä Kemin teollisen infrastruktuurin ja logististen yhteyksien kehitysmahdollisuuksia.

METSÄ GROUPIIN kuuluvan Metsä Fibren sellutehdas on yksi Suomen meneillään olevasta viidestä sellutehdashankkeesta. Ennen eduskuntavaaleja keskusteltiin paljon siitä, kuinka paljon Suomen metsiä voisi vielä hakata. Kemin uusi tehdas lisäisi hakkuita. Sen on arvioitu tarvitsevan noin 3,5 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.

Tehtaan takia pohjoisen metsäteollisuusvienti kasvaisi niin paljon, että se vaatisi Ajoksen väylän syventämistä, jotta nykyistä suuremmat laivat pääsisivät Perämerellä Kemin satamaan.

Metsä Groupin liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä arvioi HS:ssa maaliskuun lopulla, että sellutehtaiden tarvitsemaa kuitupuuta voisi hakata 2020-luvulla lisää 3–6 miljoonaa kuutiota eli yhden tai kahden sellutehtaan verran – ainakin jos hiilinieluvaatimuksia ei oteta huomioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti