keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Nokian puhelimet tekevät paluun - uusi suomalaisfirma aloittaa valmistuksen...

Tätä uutista on jo jonkin aikaa odotettu. Mielenkiintoista nähdä, miten Uusi Nokia pärjää kivikovilla kännykkä- ja tablettimarkkinoilla.

Nokia-brändillä on edelleen hyvä maine, jota tässä pyritään hyödyntämään.

Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:

Nokian puhelimet tekevät paluun - uusi suomalaisfirma aloittaa valmistuksen

Keskiviikko 18.5.2016 klo 12.13 (päivitetty klo 12.40)

Nokia on tehnyt lisenssisopimuksen jonka pohjalta aloitetaan valmistamaan matkapuhelimia ja tabletteja yhtiön tavaramerkillä.
Microsoftille vuonna 2014 puhelinliiketoiminnan myynyt Nokia tekee nyt paluun matkapuhelinmarkkinoille.
Microsoftille vuonna 2014 puhelinliiketoiminnan myynyt Nokia tekee nyt paluun matkapuhelinmarkkinoille. (JOHN PALMéN)
Nokia kertoo tiedotteessaan allekirjoittaneensa tavaramerkki- ja patenttilisenssisopimuksen, joka antaa suomalaiselle HMD globalille oikeuden käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja tablettien valmistuksessa.
HMD on uusi yhtiö, joka on perustettu valmistamaan Nokian tavaramerkillä myytäviä mobiililaitteita. Se aikoo keskittyä tarjoamaan laajan valikoiman Nokian tavaramerkillä varustettuja peruspuhelimia, älypuhelimia ja tabletteja.
HMD julkisti tänään sopineensa myös ehdollisesti hankkivansa Microsoftilta oikeuden käyttää peruspuhelimissa Nokian tavaramerkkiä ja tiettyjä muotoiluun liittyviä oikeuksia.
Suomeen rekisteröidyn HMD:n pääkonttori sijaitsee Helsingissä.
- Tämä päivä merkitsee Nokian tavaramerkille jännittävää uutta vaihetta toimialalla, jolla nimi Nokia on edelleenkin ikoninen. Sen sijaan, että Nokia palaisi itse matkapuhelinten valmistukseen HMD aikoo valmistaa matkapuhelimia ja tabletteja, jotka hyödyntävät ja kasvattavat Nokian tavaramerkin arvoa maailmanlaajuisilla markkinoilla, Nokia Technologies -liiketoiminnan johtaja Ramzi Haidamus sanoo yhtiön tiedotteessa.
- Työskentelemällä HMD:n ja FIH:n kanssa voimme olla mukana yhdellä maailman suurimmista kuluttajaelektroniikkamarkkinoista ja samalla toteuttaa lisensointimalliamme, Haidamus jatkaa.
Android-alustalle
HMD saa sopimuksilla kymmeneksi vuodeksi yksinoikeuden Nokian tavaramerkin käyttöön. Sopimusten myötä HMD on ainoa lisenssinsaaja kaikille Nokian tavaramerkillä maailmanlaajuisesti myytäville matkapuhelimille ja tableteille.
HMD aikoo sijoittaa yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana Nokian merkillä myytävien puhelinten ja tablettien maailmanlaajuiseen markkinointiin.
- Keskitymme luomaan yhdenmukaisen valikoiman Nokian tavaramerkillä varustettuja matkapuhelimia ja tabletteja, joiden tiedämme vastaavan kuluttajien tarpeisiin. Tavaramerkistä on tullut merkittävä tekijä matkapuhelinten erilaistumisessa, ja liiketoimintamallimme keskittyykin Nokian tavaramerkin ainutlaatuiseen vahvuuteen sekä laajaan kokemukseemme myynnin ja markkinoinnin saralla, HMD:n tuore toimitusjohtaja Arto Nummela sanoo tiedotteessa.
HMD:n uusi älypuhelin- ja tablettivalikoima tulee perustumaan Android-alustalle.
Nokian mukaan sen tavaramerkillä varustetut peruspuhelimet ovat edelleen suosituimpien puhelimien joukossa useilla markkinoilla maailmassa.
Nokia vahtii tarkasti
Microsoft ilmoitti tänään myyvänsä Nokialta aikanaan ostamansa peruspuhelintoiminnot Kiinaan sopimusvalmistaja Foxconnille. Ostajina on Foxconnin tytäryhtiö FIH Mobile.
FIH kertoi, että se tulee hankkimaan loput Microsoftin peruspuhelinliiketoiminnasta mukaan lukien laitteiden valmistus, myynti ja jakelu.
Osana kauppaa FIH ostaa myös Microsoftin tehtaan Vietnamissa, joka työllistää 4500 henkeä. Kyseessä on vanha Nokian tehdas.
HMD ja Nokia ovat puolestaan allekirjoittaneet FIH:n kanssa yhteistyösopimuksen tukeakseen Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuista liiketoimintaa. Sopimuksen mukaan HMD:llä on täysi toiminnallinen määräysvalta Nokian merkillä myytävien puhelinten ja tablettien myynnistä, markkinoinnista ja jakelusta. HMD saa myös yksinoikeuden merkittävään kansainväliseen myynti- ja jakelukanavaan, jonka FIH tulee hankkimaan Microsoftilta.
Nokian mukaan HMD saa lisäksi hyödyntää FIH:n johtavaa matkapuhelinten valmistus- ja toimitusvalmiutta, teknistä osaamista sekä kasvavaa valikoimaa patentoituja mobiiliteknologioita ja komponentteja.
Nokia antaa puolestaan HMD:lle oikeuden tavaramerkkiin ja lisenssien käyttöön rojaltimaksuja vastaan. Nokia ei rahoita yhtiötä eikä omista HMD:n osakkeita.
Sopimusten toteuduttua Nokia Technologies saa paikan HMD:n hallituksessa.
Nokia aikoo asettaa tarkat vaatimukset sen tavaramerkin käytölle ja yhtiön suorituskyvyn mittaamiselle.
Microsoft kertoi puolestaan jatkavansa Windows 10 - ja Lumia-älypuhelinten valmistusta.
MATTI TANNER
matti.tanner@iltalehti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti