Presidentin mukaan mahdollinen Nato-jäsenyys ei ole Suomen ja Ruotsin yhteispäätös
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa, ettei Suomen ja Ruotsin välillä ei ole mitään kohtalonyhteyttä, joka veisi molemmat yhdessä Natoon. Nato-jäsenyys vaatisi presidentin mukaan Suomessa kansanäänestyksen.
Nato-selvityksen mukaan Suomen ja Ruotsin olisi parasta liittyä Natoon yhdessä. Jos jompi kumpi maa liittyy yksin, Suomen asema on suojaton. Presidentti Sauli Niinistö kuitenkin korostaa, että maat tekevät omat itsenäiset päätökset.
– Meillä ei ole sellaista automaattista kohtalonyhteyttä, että jos toinen päättää näin niin toinen välittömästi tekee samoin. Päinvastoin, näyttää siltä, että päätöksentekoprosessi on varsin konstikas, Niinistö sanoo Ylen haastattelussa.
Hän myöntää, että kummankin maan mielipiteillä on vaikutusta toisessa maassa.
– Nato-jäsenyys voi toteutua vain jos kummankin maan mielipide on siinä asennossa, Niinistö sanoo.
Nato-jäsenyys vaatisi hänen mukaansa Suomessakin kansanäänestyksen.
Ruotsi ei liity Natoon ilman kansanäänestystä. Mahdollista olisi, että maiden kansalaiset tekisivät toisistaan poikkeavat päätökset vaikka kummankin maan poliittiset päättäjät tukisivatkin jäsenyyttä.
Niinistö sanoo, että Natoon liittyminen olisi vähintään yhtä suuri päätös kuin EU:hun liittyminen, josta järjestettiin kansanäänestys.
Venäjän varustelu sopisi kuvaan
Venäjästä Nato-selvitys antaa varsin synkän kuvan. Niinistönkin mukaan arvaamattomuus leimaa Venäjän toimia. Myönteinen merkki on kuitenkin uudenlainen vuoropuhelu Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken Syyrian sotaan liittyen.
Nato-selvitys varoittaa, että Naton jäseneksi pyrkiessään Suomen olisi varauduttava Venäjän koviin vastatoimiin.
Niinistön mukaan venäläiset ovat selvästi todenneet pitävänsä Natoa uhkana.
– He eivät halua, että uhka levittäytty heidän rajoilleen.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitteli juuri lehtihaastettelussa ruotsalaisia Nato-jäsenyyden seurauksista. Ruotsalaiset tuohtuivat.
Niinistön mukaan ruotsalaiset ovat tässä suomalaisia herkempiä.
– Suomessa moni käsittää sen, että jos Suomi olisi Venäjän mielestä uhka, niin Venäjä sitten sijoittaisi sotilaallista materiaalia Suomen rajan läheisyyteen.
Nato-selvitys ei lliikauttanut presidentin Nato-kantaa.
– Minun kantani on, että meillä ei ole mitään tarvetta muuttaa vallitsevaa politiikkaamme
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti