Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Narva ei ole Venäjän seuraava iskukohde
Narvaa on arvailtu Venäjän iskujen kohteeksi, koska Narvanjoki on Naton ja Venäjän rajajoki ja Narvan asukkaista yli 80 prosenttia on taustaltaan venäläisiä, kirjoittaa Kari Huhta kolumnissaan.
NARVAN KAUPUNGIN laidalla sijaitsee lakkautettu Kreenholmin tekstiilitehdas. Sen alueelta pystyisi vähän huonommallakin heittokädellä viskaamaan kiven Virosta Venäjän puolelle. Aika seisoo ränsistyvissä teollisuusrakennuksissa molemmin puolin jokihaaraa, jonka Venäjän rakentama vesivoimala on kuivattanut. Siitä pääsisi hyvin yli, jos haluaisi
Rannat eivät ole paljon kauempana toisistaan parin kilometrin päässä joen alajuoksun varrella. Siellä vastakkaisilla puolilla jokea ovat Viron ja Venäjän kaupungit Narva ja Ivangorod, molemmat vanhojen linnoitusmuurien varjossa.
Suomalaisille raja Venäjän kanssa on arkipäivää, mutta Suomen itärajalla ei ole jaettua kaupunkia. Tunnelma olisi vastaava Torniossa ja Haaparannassa, jos Suomi ja Ruotsi päätyisivät toistensa vastustajiksi.
Narva on vanha sotatanner, jossa Ruotsin Kaarle XII:n armeija kukisti Venäjän Pietari I:n joukot vuonna 1700. Siellä myös neuvostojoukot murskasivat saksalaisten puolustuslinjat ja siinä ohessa koko Narvan kaupungin vuonna 1944.
Nyt Narva on taas etulinjassa, ja se kyllästyttää kaupungin edustajia. He haluaisivat panna maantien varteen kyltin, jossa lukisi ”Narva ei ole seuraava”.
SEURAAVALLA tarkoitetaan Venäjän horjutuksen ja sotatoimien seuraavaa kohdetta sen jälkeen, kun Venäjä alkuvuodesta 2014 liitti Ukrainan Krimin itseensä ja käynnisti sotatoimet Itä-Ukrainassa.
Narvassa on käynyt sankka joukko ulkomaalaisia kysymässä, onko se seuraava. Samaa kysyi Narvassa viime viikolla myös joukko Virossa vuosittain järjestettävän Lennart Meri -konferenssin osallistujia, minä muiden mukana.
Venäjän seuraavan kohteen paikka meni jo, kun Putin käski hävittäjät syyskuussa Syyriaan. Arvailu kuitenkin jatkuu, koska jännitteet Venäjän kanssa jatkuvat eikä Venäjä saanut Syyrian sotatoimista sellaista arvonnousua kuin presidentti Vladimir Putin ilmeisesti toivoi.
Narvaa on arvailtu kohteeksi, koska Narvanjoki on Naton ja Venäjän rajajoki. Narvan asukkaista yli 80 prosenttia on taustaltaan venäläisiä ja vielä useammat ovat venäjänkielisiä. Kyky puolustaa Baltian maita sotilaallisesti on ollut Naton heikkoja kohtia.
Putinin mahdollisuuksilta käyttää Narvan venäläisväestöä uuden välikohtauksen verukkeena on kuitenkin pudonnut pohja, vakuuttaa venäläinen matemaatikko ja oppositiopoliitikko Andrei Piontkovski.
KRIMIN VALTAUKSEN jälkeen Putin puhui venäläisestä maailmasta, russki mir, jonka suojeleminen missä tahansa on Venäjän oikeus.
Piontkovski huomauttaa, ettei Putinin julistamaan venäläiseen maailmaan ole ilmaantunut kunnolla halukkaita edes Itä-Ukrainassa, jossa Venäjän asevoimalla ylläpidetty kapina on pysähtynyt Donetskin ja Luhanskin alueille. Vielä vähemmän heitä löytyisi Narvasta.
Ukraina on Piontkovskin mukaan ollut Venäjän turvallisuusviranomaisten kannalta suuri epäonnistuminen, joka ei rohkaise kokeilemaan samaa muualla.
Kun on kyse Venäjästä, tarjolla on tietenkin muitakin tulkintoja. Toisen venäläisen asiantuntijan mukaan kyseessä todella on epäonnistuminen, mutta turvallisuusviranomaiset eivät myönnä tai tiedä sitä eivätkä ainakaan kerro sitä Putinille.
LYHYESSÄ AJASSA ja hyvin pienellä otannalla narvalaisten omista mielipiteistä syntyy kiinnostavan ristiriitainen kuva, joka kuitenkin tukee Piontkovskin väitteitä.
Venäjänkielinen väestö on usein myös Venäjän-mielistä ja epäluuloista Viron instituutioita kohtaan. Toisaalta jo lähes kaikki nuoret osaavat viroa. Yhä useammat muuttavat muualle Viroon. Kehaistuaan Putinia nuori narvalainen vakuuttaa uskollisuuttaan Virolle.
Kaikki tietävät, kummalla puolella rajaa koulut, terveydenhoito ja julkinen liikenne toimivat. Kaikki ovat nähneet Venäjän televisiossa, millaista Donetskissa on.
MISSÄ Putin sitten järjestää seuraavan yllätyksensä, kun ei täällä?
Arvauksissa toistuvat Keski-Aasia ylipäätään ja erityisesti Kazakstan, tai Afganistanin ilmapommitukset.
Viisaampi asiantuntijan neuvo on katsoa tilanteita, joissa Venäjällä on sekä etuja että tilaa toimia, kuten Syyriassa. Tulkinnan mukaan Putinin hallinnolla ei ole suurta suunnitelmaa: se on opportunistinen.
Narvassa on hyvä muistaa, että jos yllätys toistuisi joka kerta samanlaisena, se ei enää olisi yllätys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti