lauantai 14. toukokuuta 2016

Mikä ihmeen nyhtökaura?

Tällainen nettilainaus vastaukseksi...
KASVISRUOKA 
Kotimainen runsasproteiininen kauratuote tulee myyntiin kevään aikana.
Kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä valmistettu ”täydellinen” proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Nyhtökaurassa on tuotteesta riippuen proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g, rasvaa 3,8 – 4,7 g / 100 g ja hiilihydraatteja 9,6 – 9,9 g / 100 g kohden.

– Hiilihydraatit tulevat pitkälti tuotteen kauraosuudesta, tarkemmin kauraleseestä eli sekin on hyvää hidasta hiilihydraattia, Itkonen selventää.

Kun nyhtökaurassa proteiinia on 27 – 31,4 g / 100 g, niin vastaavasti naudan vähärasvaisessa jauhelihassa (rasvaa 7 g) on 18,8 g, broilerisuikaleessa 21,3 g, maitorahkassa 9,8 g ja raejuustossa 16,4 g.

Eläinperäisiin proteiinin lähteisiin verrattuna nyhtökauran säilyvyys on parempi. Tuore liha ja kala täytyy käyttää muutaman päivän kuluessa ostamisesta, nyhtökaura säilyy jääkaapissa jopa pari kolme kuukautta.

– Tarkoitus oli kehitellä tuote, jonka kiireisinkin perheenäiti voi napata hyllyltä, jos tulee sellainen olo, että haluaisi syödä vähemmän lihaa, Reetta Kivelä sanoo.

16–20 euroa kilo

Gold&Green Foodsilta kerrotaan, että tuote tulee myyntiin pop up -tyylisesti kevään aikana ja myöhemmin tätä vuonna varsinaiseen myyntiin. Kilohinnaltaan se tulee olemaan noin 16–20 euron luokkaa.

– Meidän suositusvähittäismyyntihintamme tulee olemaan noin 16 euron luokkaa. Kauppias päättää lopulta kuitenkin hinnan itse. Me valmistajana taistelemme sitä vastaan, ettei hinta nousisi paljon. Haluamme, että tuote olisi saatavilla mahdollisimman monelle ilman hintapainetta, Itkonen sanoo.

Ilta-Sanomat uutisoi aikaisemmin tällä viikolla ekologisesti tuotetusta kotimaisista raaka-aineista valmistetusta kauratuotteesta, josta povataan Suomelle jopa uutta Nokiaa.

Elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelän ja hänen bisneskumppaninsa, toimitusjohtaja Maija Itkonen kutsuvat Gold&Green-proteiiniyhdistelmätuotettaan nyhtökauraksi.

Tuote ei kuitenkaan ole lihavalmiste vaan ilman lihaa, maitotuotteita ja kananmunia valmistettu vegaanillekin sopiva raaka-aine, joka sopii monenlaiseen kokkaukseen ja jokapäiväiseen ruoanlaittoon.

– Meillä ei alunperinkään ollut tarkoitus matkia lihaa. Tämä on omanlaisensa tuote, joka mahdollistaa monipuolisen kokkauksen, yrityksen toimitusjohtaja Maija Itkonen kertoo.


Nyhtökaura saa ruskean pinnan parin minuutin paistolla. Kuvassa Golden&Green Foodsilta Reetta Kivelä.

Tuote tullaan myymään jauhelihapakkauksen kokoisessa paketissa ja siinä tulee olemaan raaka-ainetta noin 250 g / paketti. Tuote on kypsää eli se ei vaadi kypsennystä, sen voi lisätä ruokiin sellaisenaan tai vain kuumentaa nopeasti lisukkeeksi.

– Koska tuote on täyttä tavaraa ja siihen ei ole lisätty vettä eikä muita ”täyteaineita”, niin 250 g:n pakkauksesta riittää hyvin kahden aikuisen ja kahden lapsen ruoka-annokseen, Itkonen lisää.

Ravintoarvot vertailussa

Nyhtökaura

Proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g

Rasvaa 3,8 - 4,7 g / 100 g

Hiilihydraatteja 9,6 - 9,9 g / 100 g

Naudan vähärasvainen jauheliha

Proteiinia 18,8 g / 100 g

Rasvaa 7 g / 100 g

Hiilihydraatteja 0 g / 100 g

Broilerisuikaleet

Proteiinia 21,3 g / 100 g

Rasvaa 4 g / 100 g

Hiilihydraatteja 0 g / 100 g

Maitorahka

Proteiinia 9,8 g / 100 g

Rasvaa 0,4 g / 100 g

Hiilihydraatteja 3 g / 100 g

Raejuusto

Proteiinia 16,4 g / 100 g

Rasvaa 1,5 / 100 g

Hiilihydraatteja 2,4 g / 100 g

Ravintoarvot: Gold&Green Foods, Fineli


Nyhtökaura sopii tavalliseen kotikokkaukseen.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Nyhtökauraa kysytään enemmän kuin suomalaistehdas ehtii tuottaa – ”Kyselyjä on tullut joka puolelta maailmaa”

Tehdas aikoo lisätä tuotantoa ja palkata uusia työntekijöitä.

RUOKA 
SARA AALTIO / HS
Nyhtökaurasta saa arkiruokaa esimerkiksi pastan kanssa.
Nyhtökaurasta saa arkiruokaa esimerkiksi pastan kanssa.

SUOMALAINEN uutuustuote nyhtökaura tuli toukokuun alussa kauppoihin ja loppui saman tien monista paikoista.
”Tiesimme odottaa kovaa kysyntää, mutta yllätyimme silti. Joku kauppias tviittasi juuri, että hän oli tilannut kuusisataa nyhtökaurapakettia, mutta saanut vain kaksitoista”, Maija Itkonen sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti