Aluksi tuohon sanontaan Saatanan tunarit ...
Suomen tasavallan presidentti Urho Kekkonen käytti sitä kiivaassa "myllykirjeessä" 8.5.1975. Se oli kohdistettu kansleri Veli Merikoskelle ja 25 muulle korkealle virkamiehelle, jotka olivat lähinnä kansliapäälliköitä, pääjohtajia ja professoreita. Turun yliopiston silloin kansleri Tauno Nurmelakin oli yhtenä mukana.
Tämä arvostettu virkamiesryhmä oli kansleri Veli Merikosken aloitteesta arvostellut poliittisia virkanimityksiä. Heidän julkilausumassaan katsottiin poliittisten virkanimitysten sitovan käytännössä virkamiehen suosimaan lähinnä oman puolueensa tavoitteita. He vaativat, että hallintoa rappeuttavasta suosintajärjestelmästä luovutaan.
Kekkonen kimmastui virkamiesten kirjelmästä julmetusti ja nimitteli Veli Merikoskelle osoittamassaan myllykirjeessä heitä "onnettomiksi tunareiksi". Hieman myöhemmin vielä paljastui, että alkuperäisessä tekstissä UKK oli kutsunut heitä jopa "saatanan tunareiksi".
Sittemmin sanontaa käytti mm. Akavan puheenjohtaja, entinen Insinööriliiton puheenjohtaja, hyvin tuntemani Matti Viljanen Insinööriliiton ryssittyä kunta-alan insinöörien yhteistyökuvion, jossa taisi olla syytä niin sysissä kuin sepissä. Uusi Insinööriliitto sai lyhyen lopun ja oikeusprosessien kautta rahoja siirreltiin tileiltä toiselle.
Itse käytän tuota samaa termiä Saatanan tunarit. Miksi? Siksi, että ...
Suunniteltu uusi keskusjärjestöhanke oli alkuperäisessä muodossaan erinomainen mutta ...
Kun Akava jäi hankkeesta pois jo aivan alkuvaiheessa - jäi lähtötelineisiin - olisi Insinööriliiton puheenjohtajan ja hallituksen pitänyt ottaa tuumaustauko ja hyväksyä tietyt käytännön realiteetit.
Tämä ei onneksi ole minun osalta jälkiviisautta, koska olen koko ajan ollut sitä mieltä, että uusi keskusjärjestöhanke oli puhtaasti SAK:ssa SDP:n ja Vasemmistoliiton "kasvojenkohotusoperaatio" > puhdasta puoluepolitiikka, jonka tänä keväänä ovat huomanneet myön useat STTK:n suurliitot.
Viimeistään edellisten irtoamisien jälkeen keväällä Insinööriliiton olisi pitänyt ottaa asiaan voimakas kanta > "pakastetaan" hanke ja pysytään Akavassa mutta ei...
AKAVA-kytköksen katkeamisesta huoletuneet insinöörit perustivat oman yhdistyksen Akavan Insinöörit - varmuuden vuoksi...
Jos Pertti Porokarilla olisi ollut riittävästi pelisilmää ja ymmärtämystä käytännön realiteeteista, hän olisi tälläkin hetkellä Insinööriliiton puheenjohtaja.
Näyttää siltä, että em. varaoperaatiota - Akavan Insinöörit ry:tä ei enää tarvita, kun Insinööriliitossa on tapahtunut vallan vaihtuminen Hämeenlinnassa.
Todennäköisesti Insinööriliitossa edelleen lähitulevaisuudessa kuohuu ja haetaan normaalijärjestyksessä uutta puheenjohtajaa.
Suora nettilainaus Tekniikka&Talous-lehdestä hiukan tuunattuna:
Porokari syrjään – Samu Salo on Insinööriliiton uusi puheenjohtaja
Samu Salo on valittu Insinööriliiton uudeksi puheenjohtajaksi äänin 54-19. Vastaehdokkaana Salolla oli erotetun hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Liimatainen.
Porokarin putoaminen puheenjohtajan pallilta on suuri yllätys. Porokari valittiin vasta viime marraskuussa kolmannelle nelivuotiskaudelle.
Tuolloin hän peittosi vastaehdokkaana olleen liiton järjestöjohtaja Mikko Wikstedtin äänin 44-28. Samalla liiton hallitus uusittiin Porokarille uskollisilla miehillä.
Suurin osa Insinööriliiton jäsenistä haluaisi liiton pysyvän Akavan jäsenenä eikä lähtevän uuden SAK-mielisen liiton kelkkaan.
Talven aikana Porokarin vastaiset mielialat ovat yllättäen lisääntyneet liiton sisällä. Tärkein asiasyy tähän on se, että Porokarin voimakkaasti ajama uusi keskusjärjestöhanke on ajautunut umpikujaan.
Talven aikana Porokarin vastaiset mielialat ovat yllättäen lisääntyneet liiton sisällä. Tärkein asiasyy tähän on se, että Porokarin voimakkaasti ajama uusi keskusjärjestöhanke on ajautunut umpikujaan.
Toinen merkittävä syy Porokarin syrjäyttämiselle on se, että Helsingin Insinöörien puheenjohtaja Samu Salo ja Tampereen Insinöörien puheenjohtaja Kalle Kiili ovat löytäneet toisensa ja lähteneet yhteistuumin kaatamaan Porokaria.
Salo oli vielä syksyllä Porokarin tukijana mutta sittemmin miesten välille on tullut toraa.
Porokarille syrjäyttäminen tulee suurena shokkina.
Mies itse uhkui valintansa marraskuussa puheenjohtajaksi valintansa jälkeen itsevarmuutta.
– Olen saanut kannatuksen. Samalla linjalla mennään, mikään ei muutu, hän totesi valintansa jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti