torstai 19. toukokuuta 2016

Onneksi meillä Suomessa on myös suomalaista kalaa..

Voi olla, että tulevana kesänä myös ns. kotitarvekalastus lisääntyy olennaisesti.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Norjalainen lohi on ennätyskallista, koska levä tappaa kaloja Chilen rannikolla – hinta pysyy korkealla pitkään

Lohen kysyntä on myös kasvanut maailmanlaajuisesti kovemmalla tahdilla kuin sitä ehditään tuottamaan.

RUOKA 
KARI PULLINEN
Norjalainen lohi on kallistunut vuoden aikana reilusti.
Norjalainen lohi on kallistunut vuoden aikana reilusti.

MONI kalatiskin asiakas on huomannut, että norjalaisen lohen hinta on noussut. Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Mika Jääskeläinen vahvistaakin, että norjalaisen lohen hinta on ennätyskorkealla.
”Mitä itse muistan, niin nyt on kallein hinta ikinä”, sanoo kala-alalla 20 vuotta toiminut Jääskeläinen.
Nasdaq-pörssin lohihintatilaston mukaan norjalaiset myyvät lohta nyt 1,5-kertaiseen hintaan verrattuna viime vuoden kevääseen. Viikolla 18 lohikilon hinta oli 6,54 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 4,38 euroa.
YKSI syy kallistuneeseen Norjan loheen löytyy Chilestä, joka on merkittävä kasvatetun lohen tuottajamaa. Chilen rannikolla on ollut isoja levälauttoja, jotka ovat tappaneet osan viljellyistä kaloista. Levälautat ovat päässeet kasvamaan El Niño -sääilmiön takia, sillä se on nostanut Chilen rannikon meriveden lämpötilaa 2–4 astetta. Reuters uutisoi asiasta maaliskuussa.
”Chilessä on ollut isoja ongelmia levän takia, kalaa on kuollut valtavia määriä”, Jääskeläinen sanoo.
Chilen levätilanne ei ole ainoa syy norjalaisen lohen kallistumiseen.
S-ryhmän ostojohtaja Kim Strömsholmin mukaan Norjan lohikasvattamoissa on ollut kalaa tarjolla aiempaa vähemmän.
Lisäksi maailmanmarkkinoiden kokonaiskysyntä kasvaa nopeammin kuin tarjonta. Chileläistä lohta viedään Strömsholmin mukaan enimmäkseen Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Aasiaan ja Venäjälle. Nyt kun chileläistä lohta on vähemmän tarjolla, on mahdollista, että Norjan lohen kysyntä kasvaa entisestään, mikä voi nostaa sen hintaa.
KALATUKKU Erikssonin Mika Jääskeläisen mukaan tukun hankintahinnat norjalaiselle lohelle ovat nousseet 35 prosenttia toukokuussa 2016 verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.
”Kokonainen kala on kallistunut, joten fileissä ja muissa jalostetuissa tuotteissa suhteellinen hinnankorotus on vielä isompi.”
Norjalainen lohi on kallistunut myös kauppojen kalatiskeillä. S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksan mukaan lohifileiden kuluttajahintataso on ollut huhti-toukokuussa 2016 noin 30 prosenttia suurempi kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.
Keskolla kallistunut Norjan lohi näkyy etenkin ostohinnoissa eli kaupan itse kalasta maksamissa hinnoissa. Ostopäällikkö Johanna Holopaisen mukaan lohifileen ostohinta on kallistunut vuoden takaiseen verrattuna jopa yli 55 prosenttia.
Kuluttajille lohen kallistuminen ei kuitenkaan näy niin voimakkaasti, sillä lohi on Holopaisen mukaan eräänlainen erikoistuote.
”Iso osa lohifileestä myydään palvelutiskistä, eli kaupat hinnoittelevat kalan itse”, sanoo Holopainen.
KUN norjalainen lohi kallistuu, kotimaista kalaa menee kaupaksi enemmän.
”Tänä vuonna kotimaista kirjolohta on myyty selkeästi enemmän, kun Norjan lohi on kallista. Kotimaista kirjolohta on ollut myös hyvin saatavilla. Se on ehdottomasti positiivinen asia”, sanoo Holopainen.
Myös muut kalalajit ovat kiinnostaneet Keskon asiakkaita.
”Kampanjoissa meillä on mukana muitakin tuorekaloja, muun muassa silakkaa, muikkua ja ahventa”, Holopainen sanoo.
S-ryhmän Antti Oksan mukaan kallistunut Norjan lohi ei ole merkittävästi lisännyt muiden kalalajien kysyntää.
”Isosta ilmiöstä ei ole kysymys, mutta esimerkiksi kuhaa ja siikaa on mennyt vähän enemmän”, Oksa sanoo.
Oksan mukaan nyt olisikin hyvä tilaisuus saada markkinoille enemmän kotimaista kalaa sekä villinä että kasvatettuna. Ammattikalastajien määrä on kuitenkin vähentynyt niin paljon, että kalaa on vaikea saada tarpeeksi tarjolle.
KALATUKKU Erikssonin Mika Jääskeläinen arvioi, ettei norjalaisen lohen hinta ole laskemassa lähiaikoina. Jos Venäjä-pakotteet poistuvat, lohen kysyntä voi kasvaa ennestäänkin. Samalla nousee myös lohen hinta.
Myös Keskon Johanna Holopainen uskoo, ettei norjalainen lohi ole halpenemassa ainakaan lähitulevaisuudessa.
”En ole yhdeltäkään toimijalta kuullut, että lohen hinta olisi laskemassa lähitulevaisuudessa.”
KESKIMÄÄRIN suomalainen syö kasvatettua tuontilohta vuodessa reilut neljä kiloa. Kaikkiaan kalaa syödään 15 kiloa vuodessa henkeä kohden.
WWF on merkinnyt kalaoppaassaan norjalaisen kasvatetun lohen keltaiseksi eli harkiten käytettäväksi. Chileläinen lohi puolestaan on WWF:n kalaoppaan punaisella eli välteltävien kalojen listalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti