keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Lähes ikuinen akku - hmmmmmmmmmm - mielenkiintoista...

Aikamoinen teknologialoikka, joka saattaa mullistaa/poistaa pienlaitteiden akkuongelmat. Todennäköisesti se soveltuu aikanaan myös autonakkuihin. Todettakoon, että autonakkuihin annetaan ainoastaan vuoden tai kaksi takuu. Se on vähän se! 

Tuntuu siltä, että entisaikaiset autonakut kestivät, kestivät ja kestivät - luonnollisesti hyvällä pidolla vuosikymmeniä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Tutkijat loivat ikuisen akun: ”löysimme jotakin hyvin poikkeuksellista”



Akkua voi ladata jopa vuosikymmeniä.
Kuvittele älypuhelin, jonka akku kestää vuosikymmeniä. Jos sellainen olisi olemassa, puhelinta ei tarvitsisi ainakaan hyytyneen akun vuoksi vaihtaa.
Kalifornian yliopistossa työskentelevät tutkijat väittävät nyt olevansa lähellä tätä todellisuutta akulla, jonka he sanovat toimineen moitteettomasti ainakin 30 000 latauskertaa. Jos akun lataa kerran päivässä, jo tällä luvulla päästään lähelle kymmentä vuotta.
Tutkijoiden mukaan 30 000 kertaa ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään maksimia.
Jopa 100 000 latausta pidetään mahdollisena. Silloin akun elinikä voisi olla 20 vuotta tai jopa pidempään.
Jos tällaiset akut yleistyvät, kaatopaikat eivät täyty enää saastuttavasta litium-ionista. Samalla säästyvät myös luonnonvarat.
Tutkijat kuvaavat löydöstään onnekkaaksi sattumaksi. Sen taustalla on äärimmäisen pieniin sähköä johtaviin nanolankoihin liittyvä tutkimus. Akkuteknologiassa tätä pidettiin jo ennestään lupaavana alana.
Nanolangat ovat kuitenkin hauraita ja katkeavat tietyn latausmäärän jälkeen.
Eräänä päivänä tutkija  Mya Le Thai päätti hetken mielijohteesta vaihtaa nestemäisen elektrolyytin geeliin. 10 000 latauksen jälkeen akku toimi,  ja niin se teki vielä kolminkertaisella määrällä.
Tutkijat ymmärsivät heti, että heillä oli käsissään jotakin hyvin poikkeuksellista.
Tarkkaa syytä siihen, miksi geeli pitää nanolangat ehjinä, tutkijat eivät vielä osaa selittää, mutta heillä on asiasta oletus. Geeli on suunnilleen yhtä paksua kuin maapähkinävoi. Ajan mittaan se täyttää huokoisten nanolankojen huokoset ja tekee niistä pehmeitä. Ja pehmeä lanka kestää.
Nanolangat ovat sata kertaa hiusta ohuempia.
”Normaalissa liuoksessa nanolangat alkavat katkeilla 5 000 kerran jälkeen. Näin ei tapahdu geelissä”, sanoo tutkimusta johtava kemisti Reginald Penner.
Nyt tutkijat pyrkivät testaamaan hypoteesiaan. Jos se on oikein, he alakvat kokeilla erilaisia ​​materiaaleja ja geelejä löytääkseen parhaan yhdistelmän.
Kaupallisia versioita keksinnöstä ei odoteta markkinoille vielä vuosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti