Näkökentässäni vilahti taannoin jonkun aikauslehden artikkeli, jossa mainittiin muun muassa: Hävettää olla niin köyhä, että täytyy alushousujakin paikata...
Kirjoitin alkuvuodesta Kemin taidemuseon näyttelystä, jonne tarjosin muutamia töitä. Osa oli näyttelyssä ja osan hain takaisin ennen aikojaan.
Yksi töistä oli kemiläisen ”kansan-/harrastetaiteilijan” teos nimellä Paikka paikan päällä, markka markan päällä. Teos perustuu vanhan, 1800-luvun loppupuolella Laitakarin sahan lankunpätkistä rakennetun rakennuksen vintiltä, muhien joukosta löytyneeseen flanellihousujen paikkaan ja siihen liitettyihin kuuteen, tietyn vuosilukuisiin markan rahoihin. Rahat muodostavat nousujohteisen käyrän. Taulun voi sijoittaa myös ylösalaisin, mutta sen nousujohteinen ajatus säilyy.
No voihan tuon paljastaa, että se on minun tekemä teos. Tuon paikatun flanellihousunpalasen löysin vanhan kotitaloni vintilta sitä purkaessani 1980-luvun puolessa välissä.
Arvelen paikan kuuluneen isoisälleni Aukusti Pyykölle. Alushousuja oli paikkaillut hänen vaimonsa Liisa 1900-luvun alkupuolella. Nuo markan rahat valitsin huolella. Vuosiluvut kuvaavat minun, vaimoni Tuulan ja poikiemme Tommin ja Timon elämää.
Tuossa teoksessa on arvomaailmalatausta, tunnetta, en haluaisi luopua siitä koskaan. Se on tällä hetkellä meidän L-mallisen päärakennuksemme eteisen seinällä. Se on näkökentässäni monta kertaa päivässä - hyvä niin...
Niin tuo Aukusti ei ymmärtääkseni ollut köyhä mies - päinvastoin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti